Utazás a koponyám körül – A Nézőművészeti Kft. bemutatója a B32-ben

2021 október 08. péntek, 6:51

Az Utazás a koponyám körül című kisregény színpadi adaptációját mutatta be a Nézőművészeti Kft. október 7-én a B32 Galéria és Kultúrtérben. Karinthy Frigyes szerepében Scherer Péter látható, partnerei Parti Nóra és Marton Róbert.

Ajánló:

Karinthy műve minden idők egyik legjobb betegségmemoárja, és világirodalmi szempontból is egyedülálló alkotás. Szívszorító nyomozás a „nagy diagnózis” után. Egészségből a betegségbe – ez minden ember rémálma, és élete második felének szinte elkerülhetetlen nagy változása. A mű máig jelentős irodalmi és emberi értékkel bír, hiszen Karinthy elemi kíváncsisággal fordul a világ titkai felé. Kutatja önmagát, az orvostudomány, a tudomány jellemzőit, megszállottan, mégis némi öniróniával áthatva. Hisz a tudomány erejében, megváltó, emberi életeken átívelő hatalmában. Karinthy racionalista stílusa, örökös önreflexiója és érzékenysége a paródia iránt teszi mélységesen átélhetővé és szórakoztatóvá a műveit. A humor az élet elemi része Karinthynál, ebből a perspektívából elemez mindent.

A Nézőművészeti Kft. előadásában, Scherer Péter megformálásban, egy minden szempontból Karinthyhoz hű előadás született, amelyben a kiszolgáltatottság, és magány egyetemes érzésének plasztikus megfogalmazása mellett, a továbblépés lehetősége és a jövőbe vetett remény is megfogalmazódik. 

A mű egyrészt egy rendkívül precíz, analizáló leírása a betegség körül kibontakozó történéseknek, másrészt a belső víziók, álmok és reflexiók bonyolult szövevénye. Éppen ezért az előadás, a színészi játék személyességén túl, erős zenei hatásokra kíván építeni, amelyhez a színpadon megidézett orfeumi hangulat és a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert színész nyújt segítséget. A zenei betétek és atmoszféra pontos szerkezeti felépítése, a próza és a dalbetétek egyensúlyának megteremtése az alkotók munkájának első, és egyik legfontosabb állomása.

A történetet elbeszélő férfi főszereplő mellett, a kiszolgáltatott élethelyzetben folyamatosan jelenlévő, női gondoskodást is plasztikus formában kívánja megjeleníteni az előadás. A feleség, Böhm Aranka szerepében, valamint egyéb „angyali” formában, az énekben és prózában is egyaránt kiváló tehetségű színésznő, Parti Nóra egészíti ki az alkotói csapatot.

„Ha szigorúan vesszük, és elkezdek kutatni az agyamban a múlt eseményei körül, akkor azt gondolom, hogy én Karinthy miatt lettem színész. Mert azokkal a bizonyos általános iskolás színdarabokkal; Röhög az egész osztály, Tanítom a kisfiamat, Magyarázom a bizonyítványomat stb., mindig megnyertem a városi Ki mit tud versenyeket, pontosabban a városi Úttörő Kulturális Seregszemléket. Tíz és tizennégy éves korom közt ajkai suhancként, – aki egyébként a közeli dombra járt ugrabugrálni, és a mellette lévő erdőbe, a patak mellé szalonnát sütni – a színház világa valahogy már megérintett, és ezeken a darabokon keresztül a nevetés, a nevettetés mámorával együtt a színpad is beszippantott. Bár nem mondtam folyamatosan Karinthy műveket, de mind a mai napig maximálisan meghatározó szerepe volt abban az írónak, hogy színész lettem, színésszé válhattam.” – Scherer Péter

Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
A Nézőművészeti Kft. előadása

Barátunk, Dr. Lénárd Kata emlékére

Játsszák:
Karinthy Frigyes: Scherer Péter
Énekesnő, Böhm Aranka: Parti Nóra / Kőszegi Mária
Zongorista / Olivecrona: Marton Róbert

Mozgás: Túri Lajos
Jelmez: Pirityi Emese
Dramaturg: Gyulay Eszter
Zene, dalszöveg: Marton Róbert
Fény – Hang: Sebestyén Tamás
Asszisztens: Szőnyi Franciska
Rendező: Scherer Péter

“Unom, unom ezt az egészet, unalmas a betegség és unalmas a halál is, nem rémületes, nem megrázó és felemelő, csak unalmas, mint egy gyáva, alattomos, kuncsorgó eb, ami nyomomba kullog. És unalmas, hogy szemérmesen a sarokba megyek vagy elrejtőzöm órákra a hideg mellékhelyiségben. És unalmas a sofőr, aki részvéttel áll, mikor kiugrom a kocsiból öklendezve -, unalmas Buddha és Confucius, unalmas szembenézni vele és unalmas hátat fordítani neki!” (K.F.)

Bemutató: 2021. október 7. 19.00 
Következő előadás: 2021. november 13. 19.00

B32 Galéria és Kultúrtér – 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.
Jegyvásárlás: b32.jegy.hu