Benyovszky, a szabadság szerelmese – Új musicalt mutattak be a Magyar Színházban

2021 október 31. vasárnap, 6:32

Benyovszky, a szabadság szerelmese – az új magyar musical új műfaj bemutatkozását is jelenti az alkotók szerint. A premiert október 29-én tartották a Pesti Magyar Színházban.

A Pesti Magyar Színház ajánlója:

A pandémia helyzet is közrejátszott abban, hogy a megszokott, gyakran terjengős, több órás, pihentető szünet(ekk)el közbeiktatott előadás helyett együltében élvezhető pörgő, színes jelenetekkel tarkított darab született. A közel másfél órás előadás feszes dramaturgiával (Pozsgai Zsolt forgatókönyvíró, rendező irányításával), a gyorsan változó jeleneteivel nem hagyja lankadni a figyelmet. Az előadás végén úgy érezzük, kár hogy vége van. De jó lenne újra megnézni a pompás jelmezekben feszítő szereplőket (Papp Janó jelmeztervező munkája), a színpadon lebegő csodálatos táncosokat (Fejes Kitty koreográfus álmai), a XVIII. századi világ embereinek érzelmeit remekül érzékeltető színészeket (kitűnő fiatal csapat), és hát a dallamokat, amelyek első hallásra is megragadóak (Nagy Tibor Magnus zeneszerző harmóniái). Benyovszky újra itt van Magyarországon – és itt is marad, legalábbis azoknak a lelkében, akiknek volt/van szerencséjük látni az előadást.

Fotó: Pesti Magyar Színház

Benyovszky, a szabadság szerelmese a Pesti Magyar Színházban

Négy földrész világhírű magyar utazójának, hajósának, katonájának története a musical műfajában kerül színre magyar szerzők és művészek közvetítésével. Benyovszky Móricnak, a XVIII. század világhírű magyarjának az életét az elmúlt évszázadokban számos országban feldolgozták, többnyire könyv alakban, de készült belőle daljáték, film, sőt francia opera is. Magyarországon Jókai Mór könyvei alapján vált ismertté a rendkívül színes története, amelyet legendák szőttek át és erősítették emlékékét; sokféle művészi felfogás árnyalja azt a képet, amely ma bennünk él Benyovszkyról. Születésének 280. és halálának a 235. évfordulója alkalmából, az idei Benyovszky Emlékév keretében, a tudományos kutatások a korabeli dokumentumok feldolgozásával igyekeznek feltárni a valósághoz közeli megközelítéseket, a művészet számára azonban képzelet,a fantázia szabad teret enged: ilyen lesz a Benyovszky, a szabadság szerelmese című új magyar musical, amely a kor népszerű színpadi műfajában, a musical-formában kívánja közvetíteni az egykori vakmerő romantikus hős mának szóló üzeneteit.

Az ünnepi változat bemutatója a Pesti Magyar Színházban 2021. október 29-én. Címszerepben: György-Rózsa Sándor, szereplők: Békefi Viktória, Lux Ádám, Fésűs Nelly, Papp Csaba, Jánosi Ferenc, Czető Ádám, Király Adrián, Gerdesits Ferenc, Kiss Emma, Pap Katalin, valamint katonák, hajósok. Jókai Mór könyvei alapján írta és rendezte: Pozsgai Zsolt Érdemes művész, zeneszerző: Nagy Tibor Magnus, dalszövegíró: Bradányi Iván. Koreográfus: Fejes Kitty, díszlet-látvány: Mira János, jelmez: Papp Janó, zenei vezető: Fekete Mária, szimfonikus hangszerelés: Czomba Imre (USA), hangszerelés: Gulyás Szabó Gábor, Fekete Mária, Jankai Béla. A darab a tervek szerint a határon túli magyar színházakban, valamint Lengyelországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Tajvanon is bemutatásra kerül a következő esztendőkben. Az emlékév alkalmából a Magyar Nemzeti Bank díszérmét, a Magyar Posta emlékbélyeget adott ki.