Négy újdonság is műsoron a Stúdió K-ban az év végén

2021 november 19. péntek, 4:32

Idén ősszel két, a járvány miatt elmaradt bemutatót (Závada Péter: A széplélek, Günter Grass – Gyarmati Kata: Kutyaévek) pótolt a Stúdió K Színház amellett, hogy elkészült Hegymegi Máté új rendezése, a Heilbronni Katica, december 17-én pedig először színpadon a Tigris, a színház ötvenéves fennállásának ünnepi előadása.

„(A Stúdió K Színházban) olyan dolgok vannak, amik máshol nincsenek, a nézők sem tudják pontosan, mikor mire számíthatnak” – írta a FORBES 2020-ban, aminek a színház jelenlegi repertoárja is igyekszik megfelelni. Diego de Brea szlovén és Mirko Radonjić montenegrói rendezők a balkáni színházi kultúrát hozták magukkal, amely meglepő természetességgel használja más művészetek eszközeit. De Brea a némafilmes színjátszás hagyományait formálta burleszk vígjátékká Amikor én halott voltam címmel, Radonjić pedig a képzőművészet segítségével teremti meg Günter Grass regényének borzalmasságában is csodaszép világát a Kutyaévekben. (Mirko Radonjić a színházrendezés mellett képzőművészként is alkot.)

Nyakó Júlia és Homonnai Katalin / Stúdió K: A széplélek / Fotó: Vass László

Závada Péter új drámája, A széplélek és a Hegymegi Máté rendezte NERO emberarcú uralkodókat állít színpadra, majd azt firtatja, hogy vajon mi, vagy még inkább ki formálta ezeket a kezdetben szerethető karaktereket zsarnokká. (A szépségbe szerelmes Őrült Lajost Homonnai Katalin, Nerót, a véres költőt pedig ifj. Vidnyánszky Attila alakítja.) Hegymegi Máté új rendezése, a Heinrich von Kleist: Heilbronni Katica viszont eltávolodik a politikától és a szerelem természetfeletti titkait kutatja – mindezt egy konditerembe helyezve.

Szikszai Rémusz rendezésében, az ő és Bíró Bence dramaturg átiratában készül a Stúdió K ötvenéves jubileumi előadása, a Tigris, Gianina Cărbunariu román drámaírónő darabja nyomán. Az előadás nem múltidézés, hanem egy kortárs történet a tigrisről, amely az állatkertből meglépve felforgatja Budapest életét. A Tigrisben hosszú idő után újra a Stúdió K színpadára lép az alapító, Fodor Tamás.

A Stúdió K fontosnak tartja, hogy a legifjabb generációt is megszólítsa, így nem lesz hiány gyerekelőadásokból sem (Odüsszeusz bolyongásai, A kíváncsi kiselefánt, Rettentő görög vitéz). Közülük a legfrissebb a 100+1 holdaspagony, a színház saját verziója Micimackó történetére.

Két befogadott előadás is műsoron lesz az év végén, amelyek erős női hangokkal és hiánypótló témákkal vannak jelen a Stúdió K-ban. A Kiállok érted (KV Társulat – Láthatáron Csoport) megmutatja, hogy hogyan kerülnek be a prostitúcióba a legkiszolgáltatottabb fiatal lányok, ahonnan azután – külső segítség nélkül – gyakorlatilag lehetetlen kitörniük. A Ráolvasás (Affér Színház) pedig arról szól, hogy hogyan él vissza egy fiatal, tehetséges magyartanár két diákjával olyan profizmussal, hogy a lányok az utolsó pillanatig nem értik, nem érthetik, hogy pontosan mi történik velük. Mindkét előadás aláhúzza a külső szem jelentőségét: hogy csak akkor van lehetőségünk segíteni, ha ismerjük és így észrevesszük ezeket a jelenségeket.

Egy kimaradt év után végre ismét meghirdetésre került a közéleti, politikai örömzenéiről ismert HANEM zenekar karácsonyi koncertje, melynek címe idén All I need is Alavjú. Jegyek minden programra elérhetők a Stúdió K Színház jegypénztárában (1092 Budapest, Ráday u. 32.) és a https://studiokszinhaz.jegy.hu/ oldalon.