A hisztérika – Bodor Panna előadása a Pinceszínházban

2021 november 24. szerda, 4:36

November 30-án Bodor Panna saját személyiségzavar coming outját feldolgozó A hisztérika című darabjának premierjét tartják a Pinceszínházban.

Az alkotók ajánlója:

„Az előadás, amelyet az Ébredések Alapítvánnyal és a Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezéssel közösen hoztunk létre, egy mentális egészség coming out. Az én coming outom. Elmesélem azt az életszakaszomat, amikor diagnosztizálva lettem egy személyiségzavarral. Sőt, tulajdonképpen hárommal is.Szeretnék aktívan tenni a mentális betegségek stigmatizálása ellen. Hiszem, hogy a láthatatlan sérüléseket éppen olyan komolyan kell venni, mint a fizikait. Remélem, hogy ez a gesztus hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben tudjunk beszélni a lelki küzdelmeinkről.” (Bodor Panna)

Hogyan javíthatom meg a lelkem? Ha megjavítom, talán önmagamat is elveszítem? Reakciót akarok, de nem arra, aki vagyok. Arra nem kérek, köszönöm. Az nem szerethető ugyebár. Arra akarok reakciót, aki lenni akarok a szemedben. Meg arra, aki a tiédben. Meg a tiédben. Vagy esetleg te tényleg megpillantanál?

Fotó: Pinceszínház

Alkotók:

Janka – Borsos Luca
Janka – Buzási Fanni
Nem Jankák – Molnár Dávid Márk

Látvány és jelmez – Molnár Anna
Fotós – Brozsek Niki
Dramaturg – Balázs Júlia
A rendező munkatársa – Molnár Dávid Márk
Írta és rendezte – Bodor Panna

Támogatók:

Nemzeti Kulturális Alap, Ébredések Alapítvány, Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés, jougyekert.hu
Külön köszönet: Horváth Márk, Horváth Barbara-Anna, Móga Piros, Nagy Petra, Mikó Csaba, Balogh Eszter, Hajdu Bea, Eke Angéla, Borbély Anna, Borzak Boldizsár, Donáth Anna Róza, Eördög Viktória, Frank Dani, Gallai Zsófi, Gyepesi Flóra, Hann Péter, Huszár András, Irodenka Beatrix, Jakab Judit, Krizsán Lili, Lazányi Erika, Majer Tibor, Molnár Nóra, Simon Erzsébet, Szabó Rozália, Szilasi Flóra, Vokó Kriszta

Epilógus közösen: Beszéljünk róla nyíltan!

A bemutató után beszélgetést tartunk, ahol az érzelmi elakadásokat, mentális nehézségeket övező megbélyegzés lesz a témánk az Ébredések Alapítvány munkatársaival és Antistigma csapatának szakértőivel. Moderál: Márky Anna

Néhány mondat az alkotókról:

Bodor Panna: Szabadúszó dramaturg, szövegíró. 2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi dramaturg szakán, Jákfalvi Magdolna, Kárpáti Péter és Upor László osztályában. Írói és dramaturgi munkái között javarészt színházi nevelési előadásokat és gyerekdarabokat találunk, valamint független produkciókat. Első rendezését az Ódry Színpad mutatta be. A hisztérika izgalmas kísérlet, hiszen ezúttal a saját életét és gondolatait teszi ki a színpadra. 2017-ben négy hónapot töltött páciensként Tündérhegyen, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztályán, ez a saját élmény inspirálta az előadás létrejöttét.

Borsos Luca: Szabadúszó színész, drámainstruktor. Öt évig élt Spanyolországban. A madridi Escuela de Teatro Cuarta Pared-ben végzett színészként, majd hazaköltözött, hogy újra felfedezze Budapestet. Idén diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor drámajáték szakán. Másfél éve a Stereo Akt társulat tagja. A MU Színházban először a Queendom előadásban lépett fel, majd itt töltötte szakmai gyakorlatát is, melynek fókuszában a közösségi programok, tánc beavatók és az OPEN Fesztivál szervezése állt. Szeret mozogni, közösségben alkotni és kertészkedni.

Buzási Fanni: Szabadúszó színész, drámapedagógus, gyógypedagógus. A Göllner Mária Regionális Waldorf Iskola drámatanára, mellette a KuglerArtban, az RS9-ben és a MU Színházban alkot, több tantermi színházi nevelési előadásban játszik. A drámapedagógiát Kaposi Lászlónál, a színházi nevelést a Kerekasztal Színházi Nevelési Központnál tanulta.

Molnár Dávid Márk: Az ELTE Bölcsészettudományi kar esztétika mesterképzésen tanul. Sokévnyi amatőr színjátszás- és professzionális büfés, jegyszedő, ruhatáros tapasztalat után 2019-ben Sardar Tagirovsky asszisztenseként dolgozott.

Balázs Júlia: Szabadúszó dramaturg. 2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi dramaturg szakán, Jákfalvi Magdolna, Kárpáti Péter és Upor László osztályában. Legutóbb Salgótarjánban, majd független színházi produkciókban dolgozott dramaturgként.

Molnár Anna: Szabadúszó látványtervező. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett alkalmazott látványtervező szakon. Azóta elsősorban független színházi alkotókkal dolgozik. A látványtervezés mellett fest és bábokat készít.

Az előadásról:

„Borsos Luca és Buzási Fanni empatikus és érzékeny játékának köszönhetően nem csupán leskelődünk valakinek a betegsége után, hanem mi is felismerjük magunkat egy-egy tünetben. Felismerjük a szeretet, az elfogadás, az elismerés és a dicséret iránti vágyakozást, ismerős a szakítással járó fájdalom, a kötődni vágyás, az egyedülléttől való félelem és a másikkal való együttélés nehézsége is – csak éppen mások a mértékek, mint a személyiségzavarral küzdőknél.”
NÉMETH FRUZSINA LILLA: MERJÜNK CSENGETNI, szinhaz.net

„Bodor Panna az első pillanattól nyíltan vállalja, hogy a darab saját élményeiből táplálkozik. Mégis megdöbbentő a bátorság, amivel élete legszégyenteljesebbnek titulált dobozkáit nyitja fel előttünk. Teszi mindezt kellő öniróniával, humorral és őszinteséggel.” Kultura.hu

Bodor Panna: A hisztérika
Helyszín: Pinceszínház
Időpont: November 30. 19 óra, December 19. 19 óra
Időtartam: 75 perc
Kinek? 18+