Party – Fekete komédia a Pesti Színházban

2021 november 30. kedd, 6:21

2017-ben A vendégek címmel mutatták be az angol forgatókönyvíró és rendező, Sally Potter filmjét, amely a 67. Nemzetközi Berlini Filmfesztiválon elnyerte a Guild–díjat. A filmből a szerző saját maga készített színpadi változatot, amelyet az elmúlt időszakban több európai színház is műsorára tűzött. Magyarországon először a Pesti Színházban láthatja a közönség Paczolay Béla rendezésében.

Ajánló:

Egy elegáns londoni házban kis baráti társaság gyűlik össze, hogy ünnepeljen: Janetet, a háziasszonyt pár órája választották meg a brit árnyékkormány egészségügyi miniszterévé. Az összejövetel azonban balul sül el: szép lassan kiderül, hogy minden jelenlévőnek van valami szenzációs bejelentenivalója vagy éppen titka, amit szívesen magában tartana, de ezen az estén minden napvilágra kerül. A nagyratörő tervek, magasztos elvek és személyes álmok kártyavárként dőlnek össze.

A vendégek egyre kevésbé figyelnek Janetre, lassan már nem is róla, nem is az ő sikeréről szól az este. Rejtélyes telefonhívások érkeznek, az egyik várva várt vendég pedig távol marad, és egyszer csak előkerül egy pisztoly is…

Fotó: Vígszínház – Gordon Eszter

Néhány éve A vendégek címmel nagy sikerrel vetítették a mozik Sally Potter filmjét, amelyből az angol forgatókönyvíró és rendező saját maga készített színpadi változatot. A fordulatos fekete komédiát Magyarországon először a Vígszínház Pesti Színházában láthatja a közönség.

„Ez egy igazi fekete komédia. Remélhetőleg sokat lehet majd rajta nevetni, mert elképesztően szórakoztatóak a figurák és a helyzetek, miközben nagyon komoly és fájdalmas dolgokról van szó. Szélsőséges helyzetbe kerülnek a szereplőink, és azt látjuk, hogy az ember képes feladni a legszebb elveit, képes elárulni a barátait és saját magát is, ha a helyzet úgy kívánja. Mindemellett a Party egy krimi is: van benne sok titok, egy pisztoly, egy elég nyomós indíték, előre eltervezett szándék és erős felindulás is – minden, ami egy jó krimihez kell. De hogy végül ki is az áldozat, hogy elsül-e az a bizonyos fegyver és kinek a kezében marad, azt csak a néző tudja meg majd” – meséli a rendező.

A fordulatos fekete komédiában Hegyi Barbara, Lukács Sándor, Kovács Patrícia, Igó Éva, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és Brasch Bence lépnek színpadra. „Olyan ez a darab, mint egy hullámvasút: vannak benne érzelmi csúcspontok, aztán kiderül valami hajmeresztő dolog, zuhanni kezdünk, majd villámgyorsan érkezik egy újabb meglepetés, ahonnan újra visszakapaszkodunk. Az általam játszott Janet is a csúcsról a mélybe zuhan ezen az estén, de többször megpróbál visszakapaszkodni. Nem árulom el, hova jut végül…” – mondta a főszereplő, Hegyi Barbara.

Az előadás 18 éven aluliaknak nem ajánlott. 

Fotó: Vígszínház – Gordon Eszter

Sally Potter: PARTY

Janet – Hegyi Barbara
Bill – Lukács Sándor
April – Kovács Patrícia
Gottfried – Telekes Péter
Martha – Igó Éva
Jinny – Szilágyi Csenge
Tom – Brasch Bence

Fordító/Dramaturg: Kovács Krisztina
Díszlet: Khell Csörsz
Jelmez: Lisztopád Krisztina
Világítás: Hlinka Móni
Súgó: Ádám Dorottya
Ügyelő: Kormányosi Miklós
A rendező munkatársa: Szládek Kata
Rendező: Paczolay Béla

Bemutató: 2021. december 4.
Pesti Színház