Shakespeare drámát mutat be a MáSzínház

2021 december 15. szerda, 4:43

Értelmi fogyatékos és autista játszókkal dolgozta fel a Rómeó és Júliát a MáSzínház. Nem először mutat be klasszikus drámát a mindig a megszokottól eltérőre törekvő alkotóközösség, és ezúttal sem „csupán” a színpadra lépő emberek adottságai képviselik azt a bizonyos másságot.

A MáSzínház ajánlója:

Amióta 2021 augusztusában Ferencvárosban, a Ráday utca 50. szám alatt újranyitott a MáSzínház, már két új előadást is bemutatott itt független társulat. A S(irály) generáció Csehov klasszikusát dolgozza fel azzal a céllal, hogy a résztvevőkké váló közönséggel a generációs feszültségekről gondolkodjanak közösen a színészek. Az Anya-e vagy? című előadásban pedig az általuk gyakran használt technikával, az alkotók saját élményeiből fiktív történetté szőtt drámán keresztül hangosítják fel az anyaság első élményeit, Huzella Júlia tolmácsolásában. Idei harmadik bemutatójuk teszi teljessé a színház által képviselt irányok – színházi nevelés, inkluzív színház nem fogyatékos és fogyatékos színészekkel – új darabjainak sorát.

A Kontra Verona című előadásban tizenkét atipikus fejlődésű játszó, és egy tipikus fejlődésű színész lép színpadra. Rómeó és Júlia történetét egy tárgyalás keretébe helyezik, ahol a szerelmesek halála utáni „jelen” a kivetítőn, film formájában jelenik meg, a „múlt” pedig előttünk elevenedik fel a színpadon.

„Vajon ki végzett brutális módon a jó családból származó, fiatal lánnyal? És mit keres mellette egy fiú holtteste, akivel semmilyen kapcsolata nem volt? A fájdalomtól félőrült apa eljárást indít, s az elszánt bíró az ügy minden életben maradt szereplőjét a tanúk padjára citálja, hogy fényt derítsen az egész Veronát foglalkoztató kérdésre: KI ÖLTE MEG JÚLIÁT?”

Varró Dani fordítását Nádor Zsófia dramaturg dolgozta át. Az előadás rendezője Bakonyvári L. Ágnes, a MáSzínház alapítója.

A december 17-i bemutatóra már teltházas, de január 8-ra és 9-re még váltható jegy a színház honlapján: https://mas-zinhaz.hu/eloadas/kontra-verona