Mephisto – Januári premierre készül a Spirita Társulat

2021 december 30. csütörtök, 4:09

A független Spirita Társulat január végén visszatér egykori anyaszínházába, a Bethlen Téri Színházba.

Az alkotók ajánlója:

A 2014 óta működő, szabadúszó művészeket tömörítő kompánia vezetője, Egressy G. Tamás eddig 11 színművet rendezett az erzsébetvárosi befogadószínházban, ám a társulat a 2018-ban bemutatott 10 kicsi néger óta nem dolgozott a Bethlenben – a 2022 januárjában színpadra kerülő Mephisto tehát ünneplésre ad okot az alkotóközösség tagjai, valamint régi és új követői számára.

A Mephisto modernizált, kilenc szereplőt számláló átiratában az alapcsapatot alkotó színészek és meghívott vendégművészek egyaránt színpadra lépnek. A jelmezekért Papp Janó felel, aki 1991-ben debütált tervezőként a Katona József Színházban, azóta több ezer ruházatot tervezett, nyolcszor nyerte el a közönség által odaítélt Dömötör-díjat az év jelmeztervezőjeként, és szinte az összes budapesti és vidéki színházban dolgozott, illetve több jelentős külföldi produkcióban is közreműködött.

A 2022-es Mephisto – az alapjául szolgáló Klaus Mann-regényhez és Szabó István Oscar-díjas filmjéhez hasonlóan, ám azok örökérvényű kérdésfelvetéseit kortárs köntösbe bújtatva – a mindenkori Hatalom és a Művész kapcsolatát boncolgatja. Az alkotók “pszichedelikus karriertörténet”-ként jellemzik, de nem szélsőségesen elvont értelmezésre, sokkal inkább a napjaink közéletére tett kikacsintásokat sem nélkülöző, friss adaptációra lehet számítani.

Fotó: Csuka-Fügedy Márton

Szereposztás:

Hendrik Höfgen, színész – Jászberényi Gábor mv.
Tábornagy, a katonai miniszterelnök – Gáspár András Gáspár mv.
Dora Martin, ünnepelt zsidó színésznő – Földes Eszter mv.
Hans Miklas, radikális nacionalista – Kocsis Fülöp Soma
Juliette Martens, üldözött kurtizán – Galambos Zsófi
Oskar Kroge, baloldali színházigazgató – Korcsmáros András
Teophil Marder, liberális sztáríró – Fejér Máté
Lotte Lindenthal, színésznő, luxusfeleség – Kuna Kata
Barbara Bruckner, ellenzéki arisztokrata – Csizmadia Orsolya (vetítésen)

A társulat nagy része számos alkalommal dolgozott már együtt; nem egy színésznek a Mephisto a nyolcadik-tizenkettedik munkája a megszokott alkotói kötelékben. A kompánia új tagjai azonban – a címszerepet alakító Jászberényi Gábor, valamint Földes Eszter és Gáspár András Gáspár – most először dolgoznak együtt az író-rendezővel és a társulattal.

A premierre január 28-án kerül sor a Bethlen Téri Színházban, majd másnap ismét látható lesz az előadás. További dátumok: február 10-11., április 8-9., május 13-14.

A videóban látható felvételeket Jancsó Dániel Tamás készítette.