Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál a MU-ban

2016 november 15. kedd, 16:08

November 21. és 26. között újra a részvételi színházé a főszerep a MU Színházban. A 2. OPEN Fesztiválon külföldi és hazai előadások mellett lesz még prezentáció, workshop, filmvetítés, valamint közönségtalálkozó – a szervezők és alkotók reményei szerint a nézők aktív részvételével.

A szervezők ajánlója:

Az interaktív színházi forma, a nézők aktív bevonása népszerű és elterjedt Magyarországon is, kőszínházakban és független társulatoknál egyaránt.

A részvételi színház azonban több ennél. Itt ugyanis a néző résztvevővé válik, átlépheti nézői határait, kifejezheti érzelmeit, döntéseket hozhat, amelyek cselekvésre ösztönzik, tehát felelősséggel lesz a produkció és az adott téma iránt, amellyel megszólították.

open-feszt

Az alkotók bizalmi pozícióba helyezik a nézőt, így partnerré, alkotótárssá teszik. A közönség így válik aktív résztvevőjévé az előadásnak. Külföldi és magyar példák is mutatják, hogy az ilyen produkciók alapja általában valamilyen kutatás, amely társadalmi kérdést vizsgál, és érdekérvényesítésre, érvényesülésre biztatja a nézőket.

Az OPEN Fesztiválon látható külföldi és hazai előadások az igazi, működő kapcsolatot keresik néző és alkotó között.

A 2. OPEN Fesztiválon az Open Latitudes 3 (az Európai Unió Kultúra Programja) és a SÍN Kulturális Központ támogatásával külföldi – a Párizsban élő Ivana Müllertől a portugál casaBranca csapatig –, a MU Színház jóvoltából pedig hazai előadásokat láthat a közönség, többek közt a Káva, a KOMA és Molnár Csaba legfrissebb előadásait, valamint a Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt új közös színházi társasjátékát, illetve a MU szép korú civilekkel készített közösségi színházi előadását.

A részletes program itt található.