“A szakma határait újra kell gondolni” – Erős Balázs az Openről

2016 november 22. kedd, 20:53

A MU Színházban a 2. OPEN Fesztiválon november 21. és 26. között újra a részvételi színházé a főszerep. Ennek apropóján kérdezte Erős Balázst az Est.hu.balazs

Tavaly szervezte meg először az OPEN Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivált a SÍN Kulturális Központtal együttműködésben, az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával a MU Színház. Az idei program hazai és külföldi előadásokkal, workshoppal, filmvetítéssel zajlik. Ennek kapcsán Erős Balázs, a Mu igazgatója elmondta: “Az utóbbi évek történései – nem csupán szakmai szinten – egyértelművé tették, hogy mind a tradicionális színház fogalmát és szerepét, mind a szakma határait újra kell gondolni. A színház – nemzetközi szinten is – egyik legfontosabb alapkérdése lett: mit jelent a jövőben az a szó, hogy „színház”, mit jelent színházban alkotni, gondolkodni? Mára a színházat nem lehet pusztán előadóművészeti kontextusnak értelmezni, hanem sokrétű, szerteágazó, a kultúrát, a gazdaságot, a társadalmat, a környezetét megszólító, értelmező fórumnak. Fórumnak, ahol teret lehet adni a nézők véleményének, gondolatainak „itt és most”, vagyis egy előadás keretén belül. A részvételi színház éppen ennek lehetőségét adja meg, így cselekvésre, részvételre, és nem csak passzív szemlélődésre ösztönöz. Azzal, hogy közösségi, részvételi színházi előadásokat is befogadunk vagy éppen készítünk, célunk az, hogy egy önálló és eleven kultúra létrehozásában és működtetésében tevőlegesen is részt vegyünk”.
A kérdésre, egyáltalán mit jelent a részvételi, közösségi színház, azt felelte: “Talán két külön fogalom maga a részvételi és maga a közösségi színház is. Ami fontos: a nézők, civilek aktivizálására épít mindkét színházi forma, akár alkotói, akár befogadói oldalról. (…) Nagyon izgalmas és nagyon nagy kockázattal járó színházi kommunikációról beszélünk, ahol elmosódik vagy legalábbis szűkül a távolság alkotó és befogadó között”.

Arról, milyen témák jelennek meg az idei programban, elárulta: “Érintjük a házasság, a család témáját, az együttélés kultúráját, a szülő-gyermek viszonyt egy speciális életkörülmény függvényében (Ezüstlakodalom, Lady Lear, te tudod, én élem). Foglalkozunk a hajléktalanság kérdésével (Cím nélkül hajlék-kaland-játék), és rendhagyó felolvasószínházi előadásunk keretén belül modellezzük egy „mini-társadalom” kialakulását (We Are Still Watching). Az OPEN zárónapján látható előadás (CMMN SNS PRJCT), azaz Common Sense Project pedig egy önfeledt, közös játékot kínál az alkotókkal, amelynek keretében még az előadás megvételére is lesz lehetőségünk, azaz végül akár egy saját előadással is távozhatunk a fesztiválról”.

A teljes interjút az EST.HU oldalán találják.