Ismét útra kel a Vígszínház társulata

2016 december 03. szombat, 13:26

A Jóembert keresünk című előadását mutatja be vasárnap a Vígszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Péntek este a bukaresti Bulandra Színház Andrei Serban vezetésével és koreográfiájában mutatta be A szecsuáni jóember című előadást, szombaton este az Interferenciák visszatérő vendégét, a dél-koreai Jaram Leet láthatja újra a kolozsvári közönség. A hagyományos koreai előadóművészeti műfajt, a pansorit kortárs szövegekkel ötvöző előadás központi résztvevője az énekes, aki a szöveget mondja, valamint egy dobos, aki a ritmust szolgáltatja, és a közönség, aki kiáltásokkal járul hozzá a játékhoz. Jaram Lee ezúttal Gabriel García Márquez Jó utat elnök úr című novelláját dolgozza fel énekes-elbeszélő formában.

interferenciak-2016

A fesztivál záróelőadásaként a Vígszínház Jóembert keresünk című előadása látható vasárnap este. Az előadás rendezője a kolozsvári színház több előadását is jegyző Michal Docekal, a főszerepet Eszenyi Enikő alakítja. A produkció két éve elnyerte a POSZT-on a legjobb előadás és a legjobb női főszereplő díját. A főbb szerepekben Eszenyi Enikő mellett többek között Lengyel Tamás, Lukács Sándor, Mészáros Máté, Fesztbaum Béla, Telekes Péter és Molnár Áron látható.

Az Interferenciák mottója 2016-ban: Az idegen odüsszeiája. A meghívott előadások az egyéni és csoportos identitás kérdésére is reflektálnak, melynek fontosságát nem kell ma hangsúlyozni Kelet-Európában. „Lehetünk-e idegenek a világban, saját hazánkban, saját városunkban, saját házunkban, családunkban, bőrünkben?” – a válaszokat a nézők együtt kereshetik a fesztivál fellépő művészeivel, alkotóival.

joember16

Fotó: Dömölky Dániel

„Nagyon örülök, hogy ismét színpadra léphetünk a kolozsvári közönség előtt, főleg egy ilyen rangos fesztiválon” – mondta Eszenyi Enikő, aki nem csak mint a Vígszínház igazgatója, hanem mint Brecht darabjának főszereplője érkezik a fesztiválra. „A fesztiválon fellépő művészek és alkotók névsorát olvasva nagy szakmai elismerés, hogy a mi előadásunkat is beválogatták a programba” – tette hozzá.

A fesztiválon az előadások alkotóival műhelybeszélgetéseket is tartanak, a Jóembert keresünk előadásáról vasárnap délben beszélgetnek az alkotókkal és szereplőkkel.

joembert-2

Fotó: Dömölky Dániel

A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában idén 14 ország 20 meghívott előadása kapott helyet, valamint a kolozsvári színház két előadása látható.

A fesztiválra meghívott előadások között van William Shakespeare Szeget szeggel című darabja, a brit Cheek by Jowl és a Moszkvai Puskin Színház koprodukciójában, a Schauspielhaus Bochum Jób című, Joseph Roth regénye nyomán készült előadása, valamint G. E. Lessing Bölcs Náthán című műve a Schauspiel Stuttgart és a román Radu Stanca Nemzeti Színház közös produkciójában.

Színház.org, Vígszínház, MTI