NEXTFESZT – Az új generáció fesztiválja a Trafóban

2016 december 29. csütörtök, 8:12

Színház, tánc, koncert, kiállítás, irodalom, filmvetítés – január 11. és 27. között fiatal alkotók fesztiválja a Trafóban.

A Trafó ajánlója:

Párhuzamos valóságokban kezdtünk élni. Egymás mellett mehettünk az utcán úgy, hogy valójában nem ugyanabban a városban éltünk. Azt tudtuk a világról, amit elénk tettek. Látszólag mi választottunk, de csak látványos és sérülékeny buborékok nőttek körénk. Az egész gyorsan és fokozatosan történt. Megszoktuk. Lassan kezdjük érteni. Adatokból gyúrt történetek versenyeznek egymással a figyelmünkért. Az igazság elvesztette erejét. Mihez kezdjünk ezzel a 2016-ra elénk szeletelt tudással?

A második NEXT fesztivál fókusza az alkotó és a néző viszonya a saját közösségéhez. A cél: bekapcsolni, összekapcsolni titeket, minket és őket. Nem a távolból, hanem itt, a valóságban. Y generációs művészek friss és szeretni való előadásait hozzuk azoknak, akik ma akarják látni a jövőt. Rengeteg program a nagyteremben, a kistermekben és útközben; színház, tánc, performansz-előadások, csoportos kiállítás, smART, irodalmi viták, vizsgafilmek, beszélgetések és koncertek három hétbe sűrítve. Új arcokat mutatunk: még nem biztos, hogy ismered őket, pedig érdemesek rá. Izgalmasak, közvetlenek, őszinték. Mi a közös bennük? Ahogyan kapcsolódnak: a közegükhöz, közösségükhöz, a világhoz, az emberekhez, hozzád.

Színre lépett egy generáció, amelyik mohón vágyik az újdonságra, nyughatatlan, rugalmas, és közben fáradhatatlanul keresi saját közegét, és a közösséget, ahová tartozni tud. Ennek a generációnak a művészei szüntelenül feszegetik a műfaji határokat; a nézővel közvetlen kapcsolatot teremtve, szabályokat feledve hallatják hangjukat és mutatják meg magukat. Nem félnek változtatni koncepciójukon, ha új feltételekkel és helyzettel szembesülnek. Új beszédmód és formanyelv, személyes, pózok nélküli, őszinte hang a világról és a benne elfoglalható helyről. Olyan formációknak ad teret a fesztivál, akik már nem teljesen pályakezdők, de még nem kell nekik ötcsillagos szálloda, viszont érdemesek a reflektorfényre.

Az első NEXTFESZTen 13 produkció szerepelt, most ez a szám több mint a duplájára duzzadt. Idén nyitottak a film és az irodalom felé, nagyobb teret kap a képzőművészet is. Az előadóművészetek minden lehetséges formában megmutatkoznak: színházi társasjáték, zene és mozgás, báb és tánc, idegenvezetés, és még egy rakás újdonság várható a NEXTFESZT-en. Koncertek, bulik fokozzák tovább a hangulatot, és egy premierdarab is készül.

Aki már most bele akar szagolni a jövőbe, az a december 17-én nyíló kiállításon megteheti. A ráhangolódást pedig folytathatja január 3-4-én a két évvel ezelőtti fesztivál sikerdarabjával, a Pirkaddal (Hodworks), vagy január 9-én a Dollár Papa Gyermekei társulat Csehov című produkciójával.

A fesztiválon fellép mások mellett a bodylotion co-dance, a kolozsvári GroundFloor Group, a k2 Színház, a Mentőcsónak és a STEREO Akt is.

A teljes program itt található.