Hogyan segíti a generációk közötti párbeszédet a Nextfeszt? – Szabó György válaszolt

2017 január 08. vasárnap, 9:00

Január 11. és 27. között rebdezik meg a Trafóban a Nextfesztet azzal a céllal, hogy az “Y generáció” független alkotóit bemutassák a közönségnek. Szabó Györgyel menedzser-igazgatót a Librarius kérdezte.
A Librarius cikkéből:

“Tulajdonképpen mi azt érzékeltük, hogy megjelent egy fiatal generáció, és nagyon más a világuk, mint a Schilling, Mundruczó, Frenák, Goda, Bodó, Pintér nagy nevű elődeik munkái. Csak annyit szerettünk volna akkor, hogy jobban megismertessük őket és felhívjuk a figyelmet rájuk. Éreztük, hogy fontos bemutatni őket, mivel sokuk rendszeresen dolgozik külföldön, azaz számottevő kinti reputációja van már. Itthon viszont alig ismerik őket, és egy ilyen koncentrált fórummal lehet kicsit előtérbe hozni őket. Az érdeklődés és a visszhang meglepett bennünket, mert igen komolyan vette a közönség, pillanatok alatt elkeltek a jegyek. A Nexttel vitákat is generáltunk, de összességében egy generációs brand lett ez a válogatás, és fókuszba is tudta helyezni. A problémáik tárgyalóasztalokra kerültek” – mesélte Szabó György a fesztivál 2015-ös indulásáról.

A menedzser-igazgató elmondta, természetesen a fiatalok látogatták a rendezvénysorozatot, de sok vegyes csapat is jött, családok is. Több generáció jelent meg, és talán arra is jó volt, hogy a generációk közötti párbeszéd is egy kicsit javult.

A kérdésre, hogy az idei Nextfeszt miért azt a kérdéskört vizsgálja, hogy miként viszonyul az egyén a közösségéhez, Szabó György így felelt: “Azt látjuk, hogy komoly identitásválság van. A művészek a közvetlen környezetükre koncentrálnak, és nem akarnak nagy kérdésekkel foglalkozni, hanem azt a mikrokörnyezetet összerakni és elemezni, amiben élnek. Értelmezni akarják azt, hogy miben élnek, miképpen épülnek fel a kapcsolatok, bizonyos értelemben intim szférákba, mikrovilágokba láthatunk be. Ha sokat nézünk meg, értelmezhetővé és elemezhetővé válik mindez. Saját világukat vizsgálják, közösségeiket térképezik fel, és keresik ebben saját szerepeiket. Érdekes nagyon, hogy a külső makrovilág viszonyai – például a hatalom – miképpen jelennek meg az ő viszonyaikban.”

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok