FACT – Nemzetközi fesztivált indít a Színművészeti

2017 január 17. kedd, 16:27

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2017 februárjában FACT névvel nemzetközi fesztivált indít.

A félkegyelmű

A név a Festival  Arts Cinema Theatre szavak rövidítése. Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a budapesti FACT különlegessége e két nagy művészeti ág együttes bemutatkozása, közös akciók, workshopok szervezése lehet.

A szemlére meghívták a társművészeteket képviselő egyetemeket is – a színpadi látványban érdekelt tervezőket, az animációs és média-művészeket, a színpadi zene, a tánc és a mozgás eljövendő alkotóit. A FACT célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be filmjeiket, vizsgaelőadásaikat, közös műhelymunkákon vegyenek részt, hosszútávú szakmai kapcsolatokat építsenek ki.

A fesztivál első évében négy külföldi és két hazai színművészeti egyetem hallgatóit hívják meg: a müncheni Bayerische Theaterakademie August Everding, a prágai DAMU, a bukaresti Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L Caragiale”, valamint a svájci Scuola Teatro Dimitri intézménye mellett bemutatkozik a Kaposvári Egyetem Színház szaka és a házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A megnyitón az SZFE hallgatóinak díjnyertes filmjei mellett megtekinthetjük a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervezőinek kiállítását is.

Roberto Zucco

Az első FACT fesztivál idején Budapesten tartja éves konferenciáját az E:UTSA (EUROPE: Union of Theatre Schools and Academies) egyetemi szervezet.

A teljes programot itt érhetik el.