11 ország 24 előadása az idei MITEM-en

2017 január 24. kedd, 14:11

Tizenegy országból 24 előadást láthat a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó közönsége április 12. és 30. között Budapesten.

 

Vidnyánszky Attila, a rendezvénysorozatot szervező Nemzeti Színház főigazgatója a fesztivál keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, mára sikerült elhelyezni a MITEM-et a világ fesztiváltérképén. Ezt bizonyítja, hogy idén olyan alkotók érkeznek a Nemzeti Színházba, mint Krystian Lupa, Eugenio Barba, Silviu Purcarete, Rimas Tuminas, Eimuntas Nekrosius és Alvis Hermanis; a MITEM tehát immár “a mesterek fesztiválja” lett – fogalmazott.

A főigazgató “csodaelőadásként” szólt Silviu Purcarete Faust-rendezéséről, amely nem férne be a Nemzeti színpadára, ezért a Magyar Állami Operaház új játszóhelye, az Eiffel-bázis ad otthont a produkciónak.

A MITEM-ről idén sem hiányoznak a határon túli magyar színházak, és a “nagy nevek” mellett egzotikus vendégek is, például egy tatár színház is érkezik – emelte ki. Vidnyánszky Attila felhívta a figyelmet a Helmuth Stürmer díszleteiből rendezendő kiállításra és a fesztivált kísérő mesterkurzusokra, szakmai programokra is.

MITEM 2017 – sajtótájékoztató (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A MITEM idei programját Kulcsár Edit, Rideg Zsófia és Kozma András dramaturgok mutatták be. Elmondásuk szerint Silviu Purcarete Faustja különleges helyzetben született, a rendező eredetileg egy ipari csarnokba álmodta meg Goethe művét, Krystian Lupa pedig Thomas Bernhard Irtás című regényéből készített sajátos hangulatú előadást, amely a feztivál nyitódarabja lesz.

Andrzej Seweryn, a varsói Teatr Polski igazgatója egy színészi élet tapasztalatait sűríti a monológokból összeállított, Shakespeare forever! című produkcióba. A litván Rimas Tuminas Puskin Anyeginét hozza el a moszkvai Vahtangov Színház társulatával, Platonov Fro című darabját Mihail Rahlin vitte színre a Moszkvai Művész Színházban, a legnagyobb múltú orosz teátrumban, az Alekszandrinszkij Színházban pedig Vidnyánszky Attila rendezte meg a Bűn és bűnhődést egy öt és fél órás előadásban.

Az Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház egy népi legenda, az Asik Kerib színpadi változatát mutatja be a MITEM-en, az önálló lett színházi nyelv megteremtésén dolgozó Alvis Hermanis lett falusi történeteket dolgoz fel a Fekete tej című előadásban, míg Eimuntas Nekrosius egy Kafka-történetet hoz a vilniusi Meno Fortas Színházból. A Stockholmi Királyi Színház Ibsen Hedda Gablerének különleges feldolgozásával vesz részt a fesztiválon, az Amerikai Elektra pedig a Det Norske Teatret élőzenés előadásában látható majd.

Eugenio Barba két rendezését is elhozza a holstebrói Odin Színházból, míg a Teatro Tascabile di Bergamo a Keringő és a Rosso Angelico című produkciókkal lép fel Budapesten. A bolgár Alekszander Morfov a Macedón Nemzeti Színházban rendezte meg Az élet szép című előadást. Bartis Attila Nyugalom című regényének színpadi adaptációját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mutatja be a fesztiválon, Visky András Pornó című monodrámája pedig a Szatmárnémeti Észak Színház előadásában lesz látható. Szűcs Nelli és Fehér Tibor színművészek a Nemzeti Színház MITEM-en bemutatott előadásairól szóltak: a fesztivál programjába a III. Richárd, a Cyrano de Bergerac, A krokodilus és a Részegek című produkciók kerültek be a repertoárból.

A színházi találkozó részletes műsorát a www.mitem.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt szerepet kap a gazdag budapesti fesztiválprogramban, 2014 óta pedig a BTF kínálatába integrálódott egy “rangos nemzetközi színházi fesztivál”, a MITEM is. Mint emlékeztetett, a fesztivál évi 200 millió forintos állami támogatását egy 2017-ig szóló szerződés rögzíti, de elkészült a következő három évre szóló megállapodás kormány-előterjesztése is.

Az államtitkár örvendetesnek nevezte, hogy a színházi műhelyek száma néhány év alatt megduplázódott – 2015-ben 330 társulat 26 ezer előadást tartott -, a színházlátogatók száma pedig 4,5 millióról 6,7 millióra nőtt 2010 és 2015 között.

Vidnyánszky Attila fontos jelzésnek nevezte, hogy a kulturális kormányzat kiemelt figyelmet fordít a MITEM-re. Mint hozzátette: megnyugtató az a biztonság, amit a kiszámítható állami támogatás jelent; ennek köszönhetők a szakma és a közönség számára is megfizethető jegyárak is.

Forrás: Színház.org, MTI