Szemenszedett igazság – Müller Péter bűnügyi komédiája a Tháliában

2017 január 26. csütörtök, 12:04

Február 13-án 19 órától a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében láthatja a közönség Müller Péter Szemenszedett igazság c. darabját a Thália Színház Nagyszínpadán.

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje 2017-ben új rendszerben folytatódik: minden hónapban találkozhat egy-két előadással az érdeklődő közönség a Thália műsorán.

A Csíki Játékszín vendégjátékaként színre kerülő darabot itthon keveset játszották, viszont nagy sikerrel járta be Olaszországot és Latin-Amerikát is.

Fotó: Sándor Levente

Bresse városába új bíró érkezik. Hector Revalier feladata pontot tenni egy gyilkossági ügy végére. Az igazság oltárán elkötelezett új bíró számára a feladat első látásra egyszerűnek tűnik, noha elődei éppen ennek a bűnténynek a felgöngyölítése közben őrültek meg vagy menekültek el a városból.

A drámát először 1966-ban láthatta a közönség budapesti ősbemutatóján, a Madách Kamaraszínházbeli produkció, a szerző bevallása szerint, csak a dráma jelentősen cenzúrázott verzióját vihette színre. 1978-1980 között olaszországi sikerszéria következett, a Szemenszedett igazságot harmincnégy olasz színház mutatta be két év leforgása alatt és ezzel egyidőben Argentínában és Bolíviában is műsorra tűzték. A bohózat műfaji kellékeit felvonultató darab abszurdba hajló, tragikomikus történetre épül, melynek alapötletét a szerző François Gayot de Pitaval világhírű bűneset-gyűjteményéből merítette.