Több mint ezer néző a II. Pajtaszínházi Szemlén

2017 február 01. szerda, 14:51

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság által életre hívott Pajtaszínház program eredményeit összegző szemlére mind a 19 megyéből érkeztek vendégek Budapestre – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
Január 28. és 29. között a Nemzeti Színházban második alkalommal rendezték meg a vidéki amatőr színjátszás ünnepének számító Pajtaszínházi Szemlét.

A programot 2015-ben indította a Nemzeti Művelődési Intézet a vidéki amatőr színjátszás hagyományainak felélesztésére. A projekt keretében megalakuló vagy újraszerveződő színjátszó körök munkáját a Magyar Teátrumi Társaság által kijelölt szakértő, színházi mentor is segítette.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A II. Pajtaszínházi programban már az ország összes megyéjéből részt vett egy-egy település. A január végi seregszemlén a csapatok színes képet mutattak létszám és korosztály tekintetében is. A szemlén részt vett például a 150 lakosú Kisecset színjátszó csoportja is. A bemutatott előadások műfaji összetételét is a sokszínűség jellemezte: bár a bohózatok és vígjátékok voltak többségben, mellettük dráma, közjáték, verses-zenés összeállítás, vásári komédia és mesejáték is szerepelt a programban.
A Pajtaszínház színtársulatai és közönségük nemcsak felemelő közösségi élménnyel gazdagodtak, hanem a település kulturális életét gazdagító műsorral, tevékeny művészeti csoporttal is, hiszen a program során megvalósult produkciókat a település jeles napján is előadják a társulatok – áll a közleményben.

A program második évadának befejezésében a közművelődési feladatellátás kereteinek átszervezésével – a 2016. december 31-én megszűnt Nemzeti Művelődési Intézet szellemi örököseként – az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. működött együtt a Teátrumi Társasággal. A hosszú távú közös munka érdekében, a kezdeményezés továbbéltetésének szándékával, a két szervezet január 28-án stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

Forrás: MTI