Small Size Napok – 20 országban 118 esemény várta a legkisebb nézőket

2017 február 03. péntek, 14:05

A 2017. január 27. és 29. között megrendezett Small Size Napok keretében világszerte 20 országban 118 esemény várta a legkisebb nézőket. A fesztivál lehetőséget adott a 0-6 éves korosztály számára készült színházi előadások és kísérleti programok bemutatására, valamint a művészi munkához kapcsolódó workshopok és szakmai megbeszélések megrendezésére.

Magyarországon a Kolibri Színház játszóhelyein a három nap alatt két saját előadás – A medve, akit Vasárnapnak hívtak és a Tekergő – mellett a szombathelyi Mesebolt Bábszínház TI-TI-TÁ és a veszprémi Kabóca Bábszínház Álomszövők című produkcióit láthatta a közönség. Ezen kívül bemutatkozott a Kolibri Színház Wide Eyes (Tágra nyílt tekintet) nemzetközi színházi kísérleti program keretében készülő Mi újság? című előadása is, Tisza Bea, Ruszina Szabolcs és Bodnár Zoltán közreműködésével.

Székely Andrea

A budapesti Small Size Napok szakmai találkozóján bemutatták művészi munkájukat mindazok a hazai színházak, amelyek repertoárjában szerepelnek csecsemőszínházi előadások. A szombati szakmai workshopon a Kolibrin kívül hat színház képviselői vettek részt: Székely Andrea és Szántó Viktória a veszprémi Kabóca Bábszínházból, Kiszely Ágnes a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója, H. Nagy Katalin, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház alapítója, Pályi János a kaposvári BábSzínTér alapítója és vezetője, Szűcs István, a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója és Éry-Kovács András, az egri Harlekin Bábszínház igazgatója.

A jó hangulatot megalapozta, hogy az elmúlt évtizedben a meghívott színházak első bemutatóit mindenütt újabbak követték, s ma már, a kedvező fogadtatásnak és a jelentős érdeklődésnek hála egyszerre több darabot is műsoron tartanak ennek a korosztálynak. A közönségsiker és a szakmai elismerés visszaigazolja az eddig elért művészi eredményeket. A résztvevők képekkel, videókkal illusztrálva mutatták be előadásaikat, és érdeklődéssel követték a többiek munkáját ismertető beszámolókat. A résztvevők kérésére záróközleményükben szeretnék megerősíteni a színházi szakma régi vágyát, miszerint a jövőben minden magyar gyerek számára nyíljon lehetőség arra, hogy óvodai és tanulóéveik során évente legalább egyszer értékes élő színházi előadással találkozhassanak. A Small Size Napok programjai jól példázzák, milyen fontos a gyerekek életében a jó előadások emberformáló hatása.