Szerelmünk, Shakespeare – Nagyszabású fesztivált szervez a Madách Színház

2017 február 03. péntek, 9:32

A Madách Színház a Szerelmes Shakespeare című darabjának bemutatójához kapcsolódva június 9. és július 16. között nagyszabású eseménysorozatot tervez.

A rendezvény főhajtás Shakespeare előtt, színészek, rendezők, zenészek, táncművészek, irodalomtörténészek bevonásával. A résztvevők meséltek a Szerelmünk, Shakespeare Fesztiválról!

A fesztivál célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék, vagy akár újra felfedezzék Shakespeare műveit, a programban előadás, zenés performansz, táncos est, romkocsmázás, dalnokverseny, fotókiállítás és Az én Shakespeare-em címmel 14 estéből álló beszélgetéssorozat is lesz.

Fotó: Madách Színház

„Színház az egész világ”

Olyan alkotók, irodalmárok, színházi szakemberek, újságírók vesznek részt a több mint egy hónapig tartó fesztiválon, mint Bálint András, Bárdos András, Csizmadia Tibor, dr. Kállay Géza, dr. Takács Ferenc, Hajdu István, Hegedűs D. Géza, Jordán Tamás, Kerényi Imre, Kocsák Tibor, Krizsó Szilvia, László Zsolt, M. Tóth Géza, Magyar Attila, Molnár Ferenc, Nádasdy Ádám, Stohl András, Szabó T. Anna, Szikora János, Szilágyi Bálint, Szirtes Tamás, Tihanyi Ákos, Veiszer Alinda, Velekei László, Zsámbéki Gábor

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, a fesztivál ötletgazdája és szervezője az esemény kapcsán szervezett sajtótájékoztatón kiemelte, hogy amikor Madách Színház abba a szerencsés helyzetbe került, hogy megkapták a Szerelmes Shakespeare játszási jogát, azonnal elkezdett azon gondolkozni, hogy milyen egyéb lehetőségek rejlenek az előadásban, milyen programok „kísérhetnék” a nagyszabású premiert.

„A hívószó végül ennyi volt csupán: Shakespeare. Shakespeare nevére pedig mindenkiben megindult valami, és akiket felkértünk a fesztiválra, nagyon szívesen vállalták, hogy mesélnek a számukra is oly’ fontos, sokszor mágikus kapcsolatról a szerzővel. Természetesen a fiataloknak is jelentős szerepe lesz a programban, a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai készülő és már kész előadással is érkeznek.”

Szirtes Tamás hozzátette, hogy mindazt ami a színházban szép, érdekes és izgalmas, azt Shakespeare-ben megtalálta. Művei túlélték az évszázadokat és aktuálisabbak mint valaha.

Fotó: Madách Színház

M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy azonnal igent mondott a felkérésre.

„Az egyetemen Shakespeare nem csak mint produkció, hanem mint tananyag is nagyon fontos. Elemezzük, analizáljuk és játsszuk. Két darabbal érkezünk, az egyik egy Szonett-ciklus Szabó T. Anna fordításában, a másik az Ahogy tetszik című előadásunk ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében. Azok az osztályok lépnek fel, melyeknek osztályvezető tanára Hegedűs D. Géza és Marton László. Reméljük azt is, hogy a Madách Színházzal egy hosszútávú együttműködés első állomásánál tartunk” – emelte ki M. Tóth Géza.

Hegedűs D. Géza arról beszélt mennyire hálás Szirtes Tamásnak amiért megtette ezt a barátságos lépést a szakma és a közönség felé.

„Zsámbéki Tanár Úr mondta egyszer: a szent iratokat meg kell ismertetni a papokkal, anélkül nem léphetnek a szent székre és a színészeknek is meg ismernie Shakespeare-t, anélkül nem léphetnek színpadra. Fontosnak tartom, hogy jelen legyen tananyagként is az egyetemen. Shakespeare az egész pályámat végigkíséri, erről hosszasan tudnék mesélni…” – mondta.

Fotó: Madách Színház

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító rengeteg Shakespeare-darabot fordított, elárulta, hogy talán kevesen tudják, de a szerző műveiben bizony fellelhető a tegeződés és a magázódás, ami azóta az angolból kiveszett.

„Van olyan darab, ahol fontos szerepet kap a nyelvi forma, pl. A Szentivánéji álomban a mesteremberek csak magázódva beszéltek. A feltörekvő kispolgárság finomkodása volt a „you” megszólítás, mely ma már helyettesíti a magázódást is. Ezt megpróbálom érzékeltetni és érvényesíteni a fordításokban is.” – tette hozzá. Nádasdy Ádám a fesztiválon A Lear királyról fog beszélni.

Jordán Tamás a nyári fesztiválon költőversenyt hirdet. Erről így mesélt: „A Merlin Színházban dalnok versenyeket tartottunk évekkel ezelőtt, és most időben kicsit visszaröppenhetünk, hiszen a Shakespeare Fesztiválon újra életre hívjuk ezt a kezdeményezést. Máté Péter kollégámmal kiválasztunk 3 részletet a Rómeó és Júliából, majd az íróknak szonettet kell írniuk arról, vajunk  mire gondol Júlia amíg Rómeó beszél, és fordítva.” – avatott be. A versenyben zeneszerzőként Darvas Ferenc, Kocsák Tibor és Sebő Ferenc vesz részt.

Fotó: Madách Színház

Zsámbéki Gábort egykori évfolyamtársa, Szirtes Tamás hívta meg a fesztiválra. A rendező arról is szót ejtett, hogy számos élethelyzetet, karaktert – akivel nem találkoztunk éltünk során – bizonyos klasszikus művekből ismerhetünk meg. „Többet tudhatunk Shakespeare műveiből, mint amit megélhetünk” – szögezte le.

Szirtes Tamás a sajtótájékoztatón ismertette a programot. Szót ejtett arról, hogy különböző rendezvénytípusokkal várják a nézőket, nyitó és záróeseménnyel is készülnek.

„Akár csak anno a Globe Színházban, vásári komédiával indítjuk és zárjuk a fesztivált, az előcsarnokban reneszánsz zene szól majd az esti előadások előtt. Moderátorok segítik a beszélgetéseket, mások mellett Veiszer Alinda, Bárdos András, Krizsó Szilvia és Bálint András is kérdezni fog. Van egy varázslatos tetőteraszunk, mely úgynevezett reneszánsz romkocsmaként fog működni. A Szerelmes Shakespeare előadásai után ott folytatódik majd zenével, evéssel és ivással a szórakozás. A fesztiválon a Schilling Árpád rendezte Hamlet.WS című produkció is látható lesz. Hajdu Steve és Magyar Attila szellemes és egyben szemtelen produkcióval készül, Fekete Ernő és Kerekes Éva Shakespeare-monológokkal érkezik. Ónodi Eszter, aki nagy kedvencem, szintén egy zenés produkciót hoz, a színésznő a WH zenekarral lép fel, amely a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. Tihanyi Ákos, Molnár Ferenc és Velekei László Shakespeare műveihez kapcsolódó előadást koreografál” – zárta a Madách Színház igazgatója.

Fotó: Madách Színház

A fesztivál ideje alatt Legendás színészek – legendás szerepek címmel fotókiállítás látható Keleti Éva fotóiból, amelyeket a Madách Színház 1962-1988 között bemutatott Shakespeare-előadásairól készített.

Vass Kata / Színház.org