Így fesztiváloztak a Színművészetin – Megszületett a FACT-song

2017 február 06. hétfő, 17:09

A hétvégén első alkalommal rendezték meg a FACT-ot, vagyis a Színház- és Filmművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválját.

Kiss Csaba rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára korábban Miskolcon indította el a SZEM Fesztivált, a Színház- és Filmművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválját. A hétvégén azonban a kezdeményezés FACT Fesztivál néven, Budapesten lelt új otthonra.

A rendezvényről számos videó tudósít, amelyet az SZFE filmes hallgatói készítették, most másfeledik éves rendezők, vágók, hangmérnökök, gyártásvezetők, operatőrök. “Egy-egy film elkészítésére extrém módon rövid idő, alig 12 óra állt a hallgatók rendelkezésére. De ez egy ilyen műfaj, és az ilyen azonnali beszámolók, dokumentumok készítésében is gyakorlatot kell szerezniük a hallgatóknak az egyetem BA képzésében” – fogalmaz Janisch Attila filmrendező, az egyetem tanára.

Az első napon felléptek a bukaresti Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L Caragiale” hallgatói A félkegyelmű című előadásukkal.

Az OFF programban láthatták a nézők az SZFE végzős hallgatójának Kovács Domokosnak H.A.N. című előadását.

A második nap során a prágai DAMU hallgatói egy egészen különleges, egynézős előadást mutattak be.

Az OFF programban pedig műsorra került a Kaposvári Egyetem és az SZFE hallgatóinak közös darabja, az Arturoi Ui feltartóztatható felemelkedése.

A harmadik napon a svájci Accademia Teatro Dimitri növendékei Insomnia és a müncheni Bayerische Theaterakademie August Everding hallgatói Csikk című előadásukkal léptek fel.

Az OFF programban kapott helyet Olasz Renátó rendezése, az Utolsó estém a Földön, a hivatalos programban szerepelt a IV. éves színész osztály Roberto Zucco előadás, amit Horváth Csaba állított színpadra.

A FACT-dal is megszületett!

M. Tóth Géza rektor szavai szerint jövőre is megrendezik a fesztivált, abban a reményben, hogy egy hagyományt indítanak el.