Tavaszi fesztivál Szentendrén a líra jegyében – Villáminterjú Vasvári Csabával

2017 március 01. szerda, 10:23

A Szentendrei Kulturális Központ előadó-művészeti ügyvezetője számolt be a Szentendrei Tavaszi Fesztivál idei programjairól.

 

Az idei Tavaszi Fesztivál programkínálata nagyon sokrétű és színes. Milyen koncepció mentén alakult ki a műsor?

A programokat erősen áthatja a líra, hiszen idén nemcsak Arany-évforduló, de Hamvas-évforduló is van, ezért fesztiválunk Arany János születésnapjától a költészet napjáig tart. Egy fesztivál összeállításánál természetesen, a szerkesztői szándék és a tartalomra vonatkozó kezdeti elképzelések mellett, mint mindenben, ami művészettel kapcsolatos, az élet is nagy rendező. Az ihlet mellett persze jelentős szerepet kap a pénzügyi keret is.

A költői esteken túl színpadi műveket is láthat a közönség…

A líra jegyében fogant fesztiválprogramban erős a drámai vonal is. Két Bergman-darabot tűztünk műsorra, a Jelenetek egy házasságból címűt a Radnóti Színház művészeinek tolmácsolásában, a Personát pedig a Szentendrei Teátrum saját bemutatójaként. Úgy érzem, Bergman művészete egyfajta határterületen mozog, varázslatos művei határterületet képeznek a dráma és a líra között. Archetipikus drámai jelenetsorokon keresztül olyan lélektani kérdéseket vet föl lírai finomsággal, amelyek mindannyiunk számára ismerősek, így aztán bennünk is felvetődhetnek a szereplőkben felmerülő kérdések… Meddig tart a személyiségünk határa, milyen döntések befolyásolják sorsunkat, hogyan hatnak ránk a környezetünkben élők, meddig engedjük, hogy hassanak ránk? A Persona hőseit is ugyanezen kérdések foglalkoztatják. Unikális a Szentendrei Teátrum történetében, hogy a nyári évadot megelőzően, már a Tavaszi Fesztivál ideje alatt is tartunk színházi bemutatót. A Persona színpadi adaptációját Garai Judit készítette, elképesztően izgalmas a szövegkönyv, és nagyon testhezálló a három szereplőhöz. Balsai Móni az ápolónő, Alma szerepét, Györgyi Anna Elisabeth Voglerét, a színésznőét, Urbanovits Krisztina pedig a doktornő szerepét játssza. Azt a titkot pedig, hogy itt valójában egy monodrámát látunk, csak az előadás nézői fejthetik majd meg. A díszlet és jelmeztervezőt, a zeneszerzőt és a világítástervezőt leszámítva ez női darab, női produkció, hiszen Garai Judit fordította újra és adaptálta színpadra a bergmani művet, Hidvégi Nóra rendezi az előadást, melyben a három remek színésznőt láthatjuk majd a színpadon. Izgalmas, érdekes előadásnak ígérkezik, egészen különleges látványvilággal, s nagyon nagy értékének tartom, hogy az alkotók – annak ellenére, hogy emblematikus alkotást visznek színpadra – bátran mernek elszakadni az eredetitől, önálló entitást hozva létre ezzel.

Vasvári Csaba

Vasvári Csaba

Mivel indul a fesztivál?

A nyitóelőadása szintén kuriózum lesz: Arany János balladaköltészete ihlette táncszínházi előadással mutatkozik be a Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat. Az Irgalom! című táncjáték érdekes kísérlet, mélyen átszőve lírával és érzékiséggel a lélek legmélyebb rétegeit tárja fel.
A zenei kínálat is nagyon színes idén, a klasszikusoktól, a könnyűzene különböző műfajain keresztül rendkívül sokrétű a program. Több mint egy tucat zenei eseménnyel várjuk a közönséget.

A fesztivált átható líraiság a programfüzeten, a plakátokon is szembetűnő. Figyeltünk arra, hogy a sokrétű kínálat tálalásában a tavasz finom színei, hangulata, és a fesztivál arculat elemei mindenhol visszaköszönjenek. A fesztivál tavaly debütáló, és igen népszerűvé vált madárka-logója mellett idén úgy gondoltuk, legyen a programsorozatnak arca is, mégpedig maga Balsai Móni, aki a fő attrakció, a Persona egyik kulcsfigurája. Móni nagyon széles palettán dolgozó, mindig meglepetéseket okozó, mindig megújulni képes művész. Ezért is választottuk őt a Tavaszi Fesztivál arcának, s nagyon örültünk, hogy ő ezt szívesen vállalta.

A nagyobb programkínálat mellett milyen újdonsággal rukkol elő az idei fesztivál?

Újdonság az idei Tavaszi fesztiválon az első alkalommal megjelenő bérlet-konstrukció, mellyel jelentős kedvezménnyel tekinthetik meg programjainkat kedves nézőink. Színházi bérletet kínálunk a két Bergman-előadással, valamint a Fugato Orchestra és Tompos Kátya koncertjével. A válogatásnál azokra figyeltünk, akik fogékonyak a színházi produkciókra. Úgy gondoltuk, a drámai produkciókon túl talán arra is kíváncsiak lesznek, hogy egy remek színésznő, Tompos Kátya, aki gyönyörűen énekel, hogyan közelíti a kortárs vonulatokhoz a klasszikus zene legszebb dallamait. Hamvas-bérletünk pedig a költői estekre fókuszál: Takács Kati Tóth Krisztina műveit álmodta színpadra, Widder Kristóf táncművésszel és zenész barátaival együtt. Emellett Rátóti Zoltán és a csellista Kántor Balázs Hamvas-estje, borkóstolással egybekötve és Adorjáni Bálint költészet napi Szabó Lőrinc-estje is igazi különlegesség lesz.

Az online lapozható programfüzet ide kattintva megtekinthető.

További információ a Szentendrei Tavaszi Fesztivál hivatalos Facebook-oldalán.