26 előadással és “házi bölcsekkel” vár az idei Deszka fesztivál

2017 március 02. csütörtök, 14:24

A színházi világnapon, március 27-én kezdődő debreceni 11. Deszka fesztiválon 26 előadást mutatnak be, amelyeket mintegy 140 hazai és határon túli előadásból választott ki a Csokonai Színház művészeti műhelye.

Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója elmondta: a Deszka első tíz éve bebizonyította, hogy “életképes” a rendezvény, és érdemes folytatni. A Kárpát-medencében mintegy 140 kortárs magyar drámát mutattak be tavaly, ebből 30-40 szerettek volna a fesztiválon is bemutatni, de a helyi és időbeli korlátok csak 26 darab műsorra tűzését tették lehetővé.

A direktor az idei fesztivál újdonságaként említette a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt fórumot, amely az éppen most születő friss magyar drámákba enged bepillantást az egész alkotói folyamaton keresztül: az első sorok megírásától a színpadi bemutatóig.

Gemza Péter, a fesztivál igazgatója színháztörténeti eseménynek nevezte a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház előadását az idei fesztiválon: szlovák nyelven, magyar feliratozással mutatják be Esterházy Péternek, a szlovák színház felkérésére írt utolsó színpadi művét Mercedes Benz címmel. A kortárs magyar szerzők gyermek- és ifjúsági előadásait felvonultató Gördeszka fesztivál keretében az idén nyolc előadással találkozhatnak a nézők.

A sajtótájékoztatón kiemelték: az elmúlt évek során a szakmai beszélgetések váltak a Deszka fesztivál “lelkévé”. Az úgynevezett “házi bölcsek” vezetésével ott kapnak komoly szakmai visszajelzést az egyes produkciók, és itt lehet megismerkedni az előadások létrejöttének titkaival.

A 11. Deszka fesztiválon Árkosi Árpád rendező, Kiss Csaba rendező, drámaíró, Láposi Terka színházpedagógus, Nánay István kritikus, egyetemi tanár és Visky András erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár – a fesztivál idei díszvendége – vállalták a “házi bölcsek” tisztét. A kötetlen beszélgetéseken az előadások szerzőivel, dramaturgjaival és rendezőivel is találkozhatnak az érdeklődők.

A “regionális kitekintésű” Deszka fesztivál – amelyen a hazaiak mellett négy romániai és egy-egy kárpátaljai, illetve szlovákiai előadás is lesz – jól illeszkedik az egész régióra kiterjedő kulturális fővárosi tervekbe, amelyet most foglal pályázati keretbe Debrecen – hangsúlyozta Papp László polgármester.

A fesztivált március 27. és április 2. között rendezik meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban.

Forrás: MTI, Színház.org