MITEM – Világhírű rendezők 11 országból a Nemzeti Színház fesztiválján

2017 március 15. szerda, 10:37

Április 12-én kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó a Nemzeti Színházban; a fesztivál alkalmával 11 országból 23 előadást láthat a közönség Budapesten.

Az április 30-ig tartó rendezvényen Magyarország mellett Dánia, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Macedónia, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Románia és Svédország színházai vesznek részt. A MITEM-re világhírű alkotók – Krystian Lupa, Eimuntas Nekrosius, Rimas Tuminas, Silviu Purcarete és Alvis Hermanis – előadásait is meghívták. A produkciók szinkrontolmácsolással vagy feliratozva láthatók. Az előadások után közönségtalálkozóra is várják a közönséget.

MITEM sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

MITEM sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A MITEM programját a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján A. Szabó Magda, a színház stratégiai igazgatója, Király Nina, Kulcsár Edit, Verebes Ernő, Szász Zsolt és Kozma András dramaturg mutatta be.

Kulcsár Edit elmondta: a negyedik alkalommal megvalósuló fesztiválon színvonalas válogatásra volt lehetőségük, sok társulat vesz részt szívesen a MITEM-en, így világsztárokat hívhattak meg.

Tiziano Barbiero / Keringő

Szász Zsolt hozzátette: a fesztivál ünnepélyes megnyitója április 12-én a Hajóorrban lesz, az olaszországi Teatro Tascabile di Bergamo utcaszínházi társulat előadása látható. A Renzo Vescovi rendezte Keringő című, technikailag virtuóz, gólyalábas produkció ingyenesen tekinthető meg. A stúdióban április 14-én látható a bergamói társulat táncszínházi produkciója, Rosso Angelico – Egy éteri utazó tánca címmel Tiziana Barbiero rendezése.

Alvis Hermanis / Fekete tej

Alvis Hermanis / Fekete tej

Király Nina arról beszélt: Thomas Bernhard Irtás című darabja a wroclawi Lengyel Színház produkciójában, Krystian Lupa rendezésében látható. Kiemelte: a rendező 40 éve dolgozik színházban, szerzői műveket hoz létre, Thomas Bernhard szinte minden művét színpadra állította.

Április 18-án a Nemzeti Színház III. Richárd, ifj. Vidnyánszky Attila rendezte előadása látható. A teátrumnak 4 előadása szerepel a fesztivál programjában, a Cyrano de Bergerac (David Doiashvili), A krokodilus (Valerij Fokin) és a Részegek (Viktor Rizsakov) is látható. A MITEM-re a Részegek szerzőjét, Ivan Viripajevet is meghívták.

ifj. Vidnyánszky Attila / III. Richárd

ifj. Vidnyánszky Attila / III. Richárd

Az idén két határon túli magyar színház is fellép. Április 20-án Visky András Pornó című darabja a szerző rendezésében látható. A monodráma a romániai Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának produkciója. Bartis Attila A nyugalom című műve alapján a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata készített előadást, Radu Afrim rendezésében.

MITEM

A holstebrói Odin Színház két előadással és két szakmai programmal lesz jelen. Szász Zsolt elmondta: április 19-én és 20-án Eugenio Barba a Só című zenés előadása látható. A dániai társulat Ave Maria című, szintén Barba rendezte előadását április 21-én és 22-én játsszák. A rendező mesterkurzust tart és az antropológiai színház magyarországi esélyeiről rendeznek beszélgetést részvételével.

Eugenio Barba / Só

Eugenio Barba / Só

Verebes Ernő a Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című darabja alapján készült Az élet szép című produkcióról beszélt. A szkopjei Macedón Nemzeti Színház Alexander Morfov rendezte előadása április 19-én látható.

Svédországból a Dramaten – a stockholmi királyi színház érkezik a MITEM-re: Henrik Ibsen Hedda Gabler című művét mutatják be Anna Pettersson rendezésében. Az előadás a film és a színház kombinációja, csak a címszereplő látható élőben a színpadon.

Anne Petterson / Hedda Gabler

Kozma András kiemelte: a MITEM megrendezésekor igyekeznek hosszú távú alkotói kapcsolatokat kialakítani, az együttgondolkodás révén az európai színházi párbeszédet szeretnék élővé tenni.

Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című darabját a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház mutatja be Vidnyánszky Attila rendezésében április 23-án. Az öt és fél órás előadásban a regény többdimenziósságát szerette volna színpadra állítani a rendező.

A Dosztojevszkij-művek színpadi megjelenéseiről szóló beszélgetésen bemutatják azt a filmet is, amely arról készült, hogy hogyan született előadás Vidnyánszky Attila rendezésében Szentpéterváron és Valerij Fokin rendezésében Budapesten.

Eirik Stubo / Amerikai Elektra

Eirik Stubo / Amerikai Elektra

Az Amerikai Elektra című produkció az oslói Det Norske Teatret előadásában látható. Az Eugene O’ Neill művéből Eirik Stubo rendezte előadás szintén a film és a színház kapcsolatát feszegeti.
A Shakespeare forever! címmel Andrzej Seweryn színész, a varsói Teatr Polski igazgatója sűríti tapasztalatait egy produkcióba.

A fesztiválon Fekete tej címmel a Rigai Új Színház Alvis Hermanis rendezte produkciója is látható lesz. Lermontov Asik Kerib című művét is bemutatják az Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház produkciójában.

MITEM sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Romániából érkező Faust című előadás külső helyszínen, az Eiffel-csarnokban látható. Silviu Purcarete Goethe műve alapján készült 120 szereplős produkciója a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház előadása. A szakmai programok között van Helmut Stürmer díszlettervező kiállítása.
Látható lesz Az egérlyuk: párbeszéd Dosztojevszkijjal címmel a pontederai Jerzy Grotowski és Thomas Richards Workcenter produkciója is, amelyhez műhelymunka és konferencia kapcsolódik.

Rimas Tuminas rendezésében a moszkvai Vahtangov Állami Színház a Jevgenyij Anyegin című előadást játssza. Andrej Platonov Fro című műve a Moszkvai Művész Színház-MHAT, 9. Stúdió előadásában, Mihail Rahlin rendezésében látható.

Záróelőadásként Kafka Az éhezőművész című darabját mutatják be Eimuntas Nekrosius rendezésében, a vilniusi Meno Fortas Színház előadásában.