Visky András a DESZKA Fesztivál díszvendége

2017 március 24. péntek, 16:48

Március 27-én, hétfőn a Színházi Világnapon nyitja meg kapuit a XI. DESZKA Fesztivál a debreceni Csokonai Színházban. 15 órától a Medgyessy Ferenc Gimnázium diákjai hirdetik a kortárs magyar drámák seregszemléjének kezdetét városszerte, performanszukat pedig fél négykor adják elő a színház épülete előtt. A nyitóünnepség 16 órakor veszi kezdetét a Nézőtéri büfében a Már láttuk című sajtófotó-gyűjtemény bemutatásával.

Az utóbbi négy évben, amióta a Csokonai Színház művészeti műhelye szervezi a fesztivált, minden alkalommal százhúsz-száznegyven előadás szerepel a válogatók listáján. Az idei, XI. DESZKA Fesztivál programjába huszonhat előadás került be.

Mivel a válogatás ismét kiterjedt a teljes Kárpát-medencére, négy romániai, egy ukrajnai és egy szlovákiai kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz a fesztiválon az anyaországból érkező tizenegy vidéki és kilenc fővárosi produkció mellett. Közülük egy román nyelven (Székely Csaba: Idegenek – Négy politikai gyerekdarab) egy pedig szlovákul (Esterházy Péter: Mercedes Benz). Az utóbbi előadás jelentőségét tovább növeli, hogy Esterházy Péter legutolsó színpadi műve alapján készült, amelyet kifejezetten a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház számára írt, és Magyarországon először Debrecenben lesz látható.

Az utóbbi évek során igen népszerűvé vált, kortárs magyar szerzőjű gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató GÖRDESZKA programfelületen az idén nyolc előadással találkozhatnak a nézők. Az egyéb szakmai programok közül kiemelkednek a Nyílt Fórum bemutatói a 11. DESZKA Fesztivál utolsó négy napján.

Visky András

Visky András

A megnyitó résztvevői:

Komolay Szabolcs, alpolgármester

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója

Kubik Anna, színművész

Visky András, erdélyi magyar író, drámaíró, egyetemi tanár, a fesztivál díszvendége