A Beugrótól Pintér Béláig avagy mi vár a POSZT Fesztiválon?

2017 április 19. szerda, 8:26

Nyilvánosságra hozták a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozót kísérő POSZT Fesztivál első eseményeit. A programban monodrámák és független előadások épp úgy találhatóak, mint fesztiváldíjas rendezések, valódi sztárparádét felvonultató komédiák, vagy réges-rég telt házzal futó, már-már legendás színházi produkciók.

2016-tól a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra. A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban, a Fesztiválprogramok pedig a Zsolnay Negyedben, a Séta Téren, a Színház téren, Pécs belvárosában, illetve a Kodály Központban kerülnek megrendezésre.

Az idei POSZT eddig meghirdetett eseményeire a jegyek gyorsan fogynak: a Versenyelőadások több mint fele megtelt, és a Kodály Központban megrendezésre kerülő „A POSZT bemutatja” sorozat produkcióira is alig van már szabad hely. A fesztiválprogram folyamatosan bővül, a részletekről a szervezők hamarosan egy teljes körű sajtótájékoztatót tartanak.

A POSZT FESZTIVÁL ELŐADÁSAI:

Ingmar Bergman: Őszi szonáta // Orlai Produkciós Iroda
Rendező: Vörös Róbert
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház (kamaraszínház)
Dátum: 2017. június 8. // 19:00

Eva karácsonyra hazahívja évek óta nem látott anyját, Charlotte-ot – férjével, Viktorral nagyon készülnek a találkozásra. Az elismert és gazdag zongoraművésznő azonban nem tudja, hogy Eva maga mellé vette másik leányát, a fogyatékos Helenát, akit még ő helyezett el egy intézetben … van mit megbeszélniük az ünnepek alatt. Anya és lánya egymás szeretetére vágyva küzdenek elismerésért, megértésért, tiszteletért. Az előadás Ingmar Bergman 1978-ban készült híres filmjének forgatókönyve alapján készült.

Charlotte – Udvaros Dorottya, Eva – Radnay Csilla, Viktor – Széll Attila, Helena – Fodor Annamária

Gyarmati Fanni naplója // FILC – Fischer Iván Lakásszínháza
Rendező és szerkesztő: Seres Tamás
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház – N. Szabó Sándor terem
Dátum: 2017. június 8. //  19:00

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben fogalmazódott meg Hámori Gabriella színésznőben, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást készíteni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza /saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több mint 60 teltházas előadás élt meg, bemutatták több játszóhelyen és fesztiválon is. Megrázó és páratlan értékű szöveg és előadás.

Gyarmati Fanni, (1912-2014) Radnóti Miklós felesége és múzsája 1935 januárjában, huszonhárom éves korában, néhány hónappal a költővel kötött házassága előtt kezdett naplót írni. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberében szakadt vége, pár héttel azután, hogy a harmadik munkaszolgálata alatt, 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten is eltemették. A tizenkét éven át, sokszor napi rendszerességgel vezetett napló tehát egyszerre korrajz és személyes sorstragédia. A nézők előtt megelevenedik a Radnóti házaspár szűkebb élete és környezete: bepillanthatunk a haladó magyar irodalmi és művészeti élet hétköznapjaiba egy mind jobban fasizálódó országban, hallhatunk a sűrű baráti összejövetelekről, a párizsi utazásokról, mindennapi apró-cseprő ügyekről, és nem utolsósorban betekintést nyerhetünk egy fiatal, felnőtt, dolgozó nő életébe is, aki legfőbb feladatának azt tekintette, hogy a háttérből minden lehetséges eszközzel segítse férje költői kibontakozását. Gyarmati Fanni mélyen tisztelte és rajongásig imádta a férjét: megkérdőjelezhetetlenül hitt az általa csak “Mik”-nek hívott Radnóti költői tehetségében.

Gyarmati Fanni: Hámori Gabriella

Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós

Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós

Yasmina Reza: Az öldöklés istene // Jászai Mari Színház
Rendező: Guelmino Sándor
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház – Kamaraszínház
Dátum: 2017. június 9. // 18:00

Az egyik házaspár kisfia bottal kiveri a másik házaspár kisfiának két fogát. Ám a szülők nem esnek egymásnak, hanem leülnek, hogy civilizáltan és kulturáltan megbeszéljék a dolgot, levonják a konzekvenciákat és átgondolják a teendőket. „Az öldöklés istene” azonban rájuk zárja az ajtót, és innentől nincs menekvés: szembesülniük kell gyereknevelési csődjükkel, sőt, egész életük csődjével.
A sokszoros díjnyertes mű írónője szerint az egész emberi civilizáció nem más, mint maga a darab: bohózat.

Véronique Houllié: Pálfi Kata, Michel Houllié: Honti György, Annette Reille: Major Melinda, Alain Reille: Crespo Rodrigo

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok // Bethlen Téri Színház – Manna Produkció
Rendező: Szilágyi Bálint
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház – N. Szabó Sándor terem
Dátum: 2017. június 9. // 19:00

“És megint nyár. És megint egy szép nyári nap. És megint egy nő és egy férfi egy asztalnál a szabadban, az ég alatt. Egy kert. Egy terasz. Láthatatlan, csak hallható fák, inkább sejthetők, mint jelenvalók. Az asztal egy kerti asztal, meglehetősen nagy, és a férfi és a nő távol ülnek egymástól. Mindketten nyári ruhában vannak, a nő inkább világosban, a férfi inkább sötétben, időtlen az egyik, mint a másik. Időtlenek maguk az alakok is, ők is inkább sejthetők, mint jelenvalók.”

Handke 2011-ben írt darabja egy beszélgetés története. A férfi és a nő megállapodott. A férfikérdéseket tesz fel, a nő pedig válaszol. Mindenre. Őszintén. Egy szabály van: nincsen akció. Csak párbeszéd. A nő belekezd a szexuális autobiográfiájába. Kivel, mikor, hogyan, mit. Kezdve a gyerekkortól, egészen a mostani pillanatig. De mi van akkor, ha valamelyikük megszegi a szabályokat? És, mondjuk, akcióba lép… Vagy, ha netán, váratlanul egy helikopter zuhan a színpadra… Egy abszurd párbeszéd a szerelem abszurditásáról. Az előadás megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott.

A NŐ: Eke Angéla, A FÉRFI: Zsótér Sándor

Eke Angéla, Zsótér Sándor / Az aranjuezi szép napok (fotó: Bánhalmi Árpád)

Eke Angéla, Zsótér Sándor / Az aranjuezi szép napok (fotó: Bánhalmi Árpád)

Kelemen Kristóf: Miközben ezt a címet olvassák mi magukról beszélünk // Trafó – Füge 
Rendező: Kelemen Kristóf
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház – N. Szabó Sándor terem
Dátum: 2017. június 10. // 18:00

Öt fiatal színész vallomása a Színművészetiről, pályakezdésről, önmaguk menedzseléséről, a konfrontálódás lehetőségeiről – megnevezve ismert tanárokat, igazgatókat és rendezőket. Kelemen Kristóf előadása konkrétan, példákat felmutatva fogalmaz meg olyan kérdéseket a pályakezdő színészek helyzetével kapcsolatban, amelyekről csak általánosságokat szoktunk hallani. A produkció a legendás, 1969-es színészvizsgából, a Közönséggyalázásból indul ki, amelynek során az akkori tanszékvezető, Ádám Ottó az előadás közben feldúltan távozott a nézőtérről. A személyes történetek és eredeti dokumentumok alapján készült előadásban az alkotók a múltról a jelenre ugranak, és elkezdenek a jelenlegi fiatal generáció küzdelmeiről beszélni – saját élményeiken, humoros, groteszk és drámai történeteiken keresztül. A III. TITÁNium Színházi Szemle Trafó–díjas előadása

Szereplők: Eke Angéla, Horváth Alexandra, Horváth Márk, Rétfalvi Tamás, Tarr Judit

Beugró // Filmservice Kft.
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78
Dátum: 2017. június 11. // 19:00

Improvizációra épülő színházi játék a tévéműsor eredeti sztárjaival. A Beugró négyszereplős szituációs színházi játékokon alapuló szórakoztató televíziós műsor. A műsorvezető Novák Péter, a rendező és producer Kapitány Iván. A négy szereplőnek improvizációs feladatokat kell megoldania. A feladatok jellege nem változik, de a konkrét szituációkkal és szerepekkel akkor és ott találkoznak először. Díszletként általában csak négy szék áll rendelkezésükre. A Beugró először a tavalyi POSZT-on volt élőben látható a fővároson kívül. A nagy sikerre és a meleg fogadtatásra való tekintettel a csapat idén is ellátogat a Pécsi Országos Színházi Találkozóra!

Műsorvezető: Novák Péter
Szereplők: Pokorny Lia, Kálloy Molnár Péter, Rudolf Péter, Szabó Győző

Parti Nagy Lajos: Don Quijote // Nézőművészeti Kft. – Szkéné színház
Rendező: Rába Roland
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78
Dátum: 2017. június 12. // 19:00

“Hidalgónk életkora közel járt az ötvenhez, testalkata izmos, termete szikár, arca csontos volt. Vannak, akik azt állítják, hogy vezetékneve Quijada vagy Quesada volt (mert némi véleménykülönbség van a szerzők közt, akik e tárgyról írtak), habár a legvalószínűbb, hogy Quijanónak hívták. Ez azonban éppen nem lényeges történetünkben. Hanem azt már fel kell említenünk, hogy a nemes lovag, valahányszor üres órái valának (s az egész esztendő legnagyobbrészt üres órákból állott), lovagregények olvasásával foglalkozott…” – részlet a regényből

Don Quijote, kóbor lovag – Mucsi Zoltán, Sancho Panza, fegyverhordozó – Scherer Péter, Unokahúg, Molinera – Parti Nóra, Teresa – Vámos Veronika, Hajcsár, kereskedő, szerzetes, Cardenio, Pedró mester – Kovács Krisztián, Fogadós, kereskedő, szerzetes – Katona László

Scherer Péter, Mucsi Zoltán / Nézőművészeti Kft.: Don Quijote

Scherer Péter, Mucsi Zoltán / Nézőművészeti Kft.: Don Quijote

Billy van Zandt – Jane Milmore: Bocs, félrement! // Orlai Produkciós Iroda
Rendező: Paczolay Béla
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78
Dátum: 2017. június 13. // 18:00

Egy nagy lebukás szimfóniája, e-mailekben, telefonokon és csevegő-programokon előadva.
Stephanie boldogan éli a hű feleségek életét: gondoskodik a háztartásról, neveli a gyerekeket – aztán egy napon kap saját számítógépet. Be is csap a mennykő. Érkezik egy furcsa üzenet a férjétől, talán nem is neki szánta? Csatlakozik Peg, a legjobb barátnő, hogy bosszút álljon az aljas férfinemen, és George, a legjobb barát, hogy mentse a menthetőt. De ki az a Wanda? Itt valami visszavonhatatlanul félrement. A nagysikerű off-Broadway komédia valós történet, valós e-mailekből. Sokan játszhattuk már valamelyik szerepét.

Richard: Schruff Milán, Stephanie: Kovács Patrícia, Peg: Járó Zsuzsa, George: Mészáros Máté, Wanda: Péter Kata

Pintér Béla: Titkaink // Pintér Béla és Társulata
Rendező: Pintér Béla
Helyszín: Zsolnay negyed – E78
Dátum: 2017. június 14. // 18:00

Pintér Béla kíméletlen pontossággal színpadra vitt zenés-prózai szatíráját látva hol összeszorul a gyomrunk, hol könnyezve nevetünk, miközben a népzene és a szocializmus underground muzsikája szól a háttérben. A társulat ezúttal is egy fontos, de mindig is került és “titkosított” témát feszeget a tőlük megszokott társadalomkritikus iróniával: az ügynöktémát. A virtuóz cselekménycsavarokkal és szimbolikus elemekkel tűzdelt történet szerint a táncház-mozgalomban is aktív Balla Bán István népzenegyűjtő sötét titkot őriz: képtelen úrrá lenni kisiskolás nevelt lánya, Timike iránti vonzalmán, amit egyedül legjobb barátja, a táncházvezető Tatár Imre édesanyjával oszt meg. Ám az asszony halálával a titok nem kerül a sírba, hiszen az ellenzéki mozgalmakkal szimpatizáló Szádeczky Elvira lakásán poloskákat helyezett el az állambiztonság…. Az előadás megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.

Balla Bán István: Friedenthal Zoltán
Dr Szádeczky Elvira, Pánczél elvtárs: Csákányi Eszter
Kata: Roszik Hella, Timike: Enyedi Éva
Zakariás Bea: Szamosi Zsófia, Tatár Imre: Pintér Béla
Szujó, Pincér, Pogány: Thuróczy Szabolcs, Tatár Ferenc, Ági: Stefanovics Angéla
Borbíró: Póta György, Konkoly: Pelva Gábor
Zenészek:
Hegedű, brácsa, gitár: Pelva Gábor
Szintetizátor, bőgő, brácsa: Póta György
Hegedű: Roszik Hella

Pintér Béla és Társulata: Titkaink

Pintér Béla és Társulata: Titkaink

Márai Sándor: Hallgatni akartam // Vígszínház
Rendező: Marton László
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház – N. Szabó Sándor terem
Dátum: 2017. június 14. // 18:30

“Szeretném elmondani, mi történt a polgári műveltséggel abban a tíz évben, amelynek kezdetét önkényes időszámítás nélkül az osztrák függetlenség megszűntének, az Anschlussnak napja jelenti.”
A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel a befejezés időpontja gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, amelynek megtörténtével Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza felejthetetlen előadásában. Az előadásban részletek hangzanak el Márai Sándor Beszéljünk másról?, A Teljes Napló és a Halotti beszéd című művéből.

Előadja: Hegedűs D. Géza
Színpadra alkalmazta: B. Török Fruzsina
Zene: Tallér Zsófia
Dramaturg: Radnóti Zsuzsa
Rendező: Marton László

Hegedűs D. Géza / Hallgatni akartam / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Hegedűs D. Géza / Hallgatni akartam / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Hindi Brooks: Romance.com // Rózsavölgyi Szalon Arts&Café
Rendező: Dicső Dániel
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78
Dátum: 2017. június 15. // 19:00

Az amerikai írónő romance.com című vígjátéka az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt, ahol mindenki annak adhatja ki magát, akinek csak akarja. Így történhet meg, hogy egy nagymama magát az unokájának kiadva keres párt a fiatal lánynak, és eközben megismerkedik valakivel, aki szintén nem annak mutatja magát, aki. Az amúgy is vígjátékba kívánkozó alaphelyzet akkor válik igazi, vérbő komédiává, amikor a magát 25 évesnek kiadó Nora, és a 28 évesként chatelő Ben randit ad egymásnak. Sok-sok félreértés után persze kiderül, hogy ki kicsoda és mindenki megtalálja a hozzá illő párt. Az előadást 2015-ben Arlecchino-díjjal, 2016-ban Vastaps-díjjal honorálták.

Nora: Molnár Piroska, Benny: Jordán Tamás, Terry: Sipos Vera, Don: Domokos Zsolt, Jef: Formán Bálint

Eric Assous: Mesterhármas // Rózsavölgyi Szalon Arts&Café
Rendező: Csizmadia Tibor
Helyszín: Zsolnay negyed – E78
Dátum: 2017. június 16. //  19:00

Mindig kockázatos, mondhatni ellenjavallt bizalmasként tekinteni a házastársunkra. Az őszinteség mint a harmonikus párkapcsolat alapja, hiú ábránd. Vegyük például Jeanne-t és Maxime-ot. Jó pár évnyi boldog házasság után úgy döntenek, hogy bevallanak egymásnak néhány félrelépést. Ez azonban gyötrő kételyekhez, kínzó vádaskodáshoz és elviselhetetlen féltékenykedéshez vezet. Nincsen hazugság következmény nélkül, nincsen igazság veszély nélkül. A bizalom alapja mindig illúzió, mégis elengedhetetlen feltétele a családi békének.

A Rózsavölgyi Szalon ismét egy népszerű kortárs francia darabot tűzött műsorára. A Mesterhármas szereplői kegyetlen őszinteséggel rántják le a leplet a házasfelek közötti apró titkokról, amelyek az idő múlásával egy nagy hazugsággá állnak össze. És ahogy az lenni szokott, az a bizonyos harmadik sem hiányozhat a képből. A néha pattanásig feszülő indulatok mellett ugyanakkor a humor is rengeteg szerepet kap a darabban, ez pedig még árnyaltabbá és izgalmasabbá teszi a három szereplő történetét.
A főként vígjátékairól híres francia drámaíró kétszer is elnyerte a Franciaországban rangosnak számító Molière-díjat, első alkalommal éppen a Mesterhármas-nak köszönhetően.

Szereplők: Bozó Andrea, László Zsolt, Kocsis Gergely

Gogol: Egy őrült naplója // Orlai Produkciós Iroda
Rendező: Bodó Viktor
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház (kamaraszínház)
Dátum: 2017. június 16. // 19:00

Az előadás a Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület ( Szeged) és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre. Czímer József fordítása alapján.

Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” Bodó Viktor 2016 tavaszán állította színpadra monodráma formájában. A történet főszereplőjét, a realitásérzékét folyamatosan, szemünk láttára elvesztő, már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza, aki nem először kap főszerepet Bodó-előadásban. Rá épült a Katona József Színház Ledarálnakeltűntem című előadása is, amely szintén egy kiszolgáltatott kisember kényszerű ámokfutását mutatta be. Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop, utóbbi segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális.

Axentyij Ivanovics Popriscsin: Keresztes Tamás

Szép Ernő: Csak szólani egy szót mint ember // Nemzeti Színház
Rendező: Galambos Péter
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház – N. Szabó Sándor terem
Dátum: 2017. június 15. //  19:00
Horváth Lajos Ottó önálló estje

„Nem tudom, miért szoktak a legrövidebb önéletrajzban is az iskolázás felől beszámolni. Az ember élettörténete a gondolkozása. Ami életemben a fejemben végbement, az az én életem, a többiről, ami velem megesett, nemigen tehetek, az nem tartozik rám. Sok szépet gondoltam, higgyék el: sok olyat szerettem volna írni, amit érdemesebb lenne olvasni, mint amit írtam. Istenem, ha azokat a verseket olvasnák, amiket meg nem írtam! Mindig pénz kellett, tárcát írtam, cikket írtam, kuplét írtam, színdarabot, regényt írtam és filmeket írtam, amelyeket soha meg nem vettek. Olyan mániám van nekem is, hogy mindennap fiatalabb leszek majd, pénzem is lesz, elkezdem, amire készültem és nyugodtan fekszem majd a föld alatt, elvégeztem, ami rám volt bízva, kiadtam az egész szívemet.” – Szép Ernő

További részletek a POSZT honlapján és Facebook oldalán találhatók.