Merre tart a Művészetek Völgye?

2017 április 21. péntek, 8:34

Az a cél, hogy ne csak a fesztiválok idejére jöjjenek vendégek a Művészetek Völgyébe és Tállyára, hanem egész évben legyenek visszatérők. Ezt mondta a KamaraOnline-nak Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A KamaraOnline cikkéből:

“A Művészetek Völgye, az idén 27 éves múltja miatt is, egyedi történet. Bár a két fesztivált ugyanaz a csapat szervezi, Tállyán, a Kerekdomb Fesztiválon kicsit más jellegű programokkal találkozhatnak az érdeklődők. Tállya a történelme miatt mást és máshogy kínál, mint a Művészetek Völgye. (…) Tállyán júniusban és szeptemberben is háromnapos lesz a fesztivál, ősszel bemutatkoznak az Y generációs borászok. Érdemes lesz meghallgatni őket, már csak azért is, mert kicsit vagányabban borászkodnak és gondolkodnak a szüleiknél. Tállya sportprogramokat is kínál: futást, túrázást, kerékpározást. Nyilván nehezebb lesz itt legyűrni egy félmaratont a dombos terepen, mint például Budapesten. Vagyis Tállya nem kíván Művészetek Völgye lenni. Tállya maradjon Tállya!” – jelentette ki Oszkó-Jakab Natália.

Művészetek Völgye, önkéntesek (fotó: muveszetekvolgye.hu)

Művészetek Völgye, önkéntesek (fotó: muveszetekvolgye.hu)

Arra a kérdésre, hogy rentábilissá tehetőek a fesztiválok, a Művészetek Völgye ügyvezetője elmondta, egy könnyűzenei fesztivál mindenképpen, de ahol nagyon erős az irodalmi, komolyzenei és színházi program, ott már nem olyan könnyű a dolguk. “A Művészetek Völgye nagyon erős könnyűzenei színpada, a Panoráma Színpad átveszi az anyagi terhek egy részét a többi helyszíntől, mint például a komolyzenei vagy a színházi helyszíntől. Ezzel együtt ilyen programszerkezetű fesztivál nem valósítható meg állami támogatás nélkül” – hangsúlyozta.

“2013-ra, mielőtt átvettük a szervezést, tulajdonképpen csődbe jutott a Művészetek Völgye, részben azért, mert nagyon megcsappant az állami forrás. Magántőkét fektettünk be, amit fokozatosan fizetünk vissza, de találtunk új szponzorációs, többek között állami lehetőségeket is. 2017-re már sikerült pozitívra fordítani a mérleget. Ehhez megfontolt átalakítások kellettek, ahogy említettem: egyes programok részben finanszírozzák a fesztivál más jellegű programjait. Amíg a könnyűzenei koncertek dübörögnek és nyereségesek, addig például egy színházi előadás költségeinek a jegybevétel legfeljebb 15-20 százalékát hozza vissza. Nagyon hiszek az összművészeti modellben, örülök, hogy egy rock koncert biztosítja, hogy templomban hangversenyt rendezhetünk. És örülök annak is, hogy a nézők többsége nem csak estére érkezik a koncertre, hanem a többség minimum egy napot eltölt más programokkal is. Egymásra épülve, egymást erősítve szervezzük a programokat, amelybe belefér egy újcirkusz vagy egy táncsátor is Kapolcs mellett, Petenden. Lehet, hogy néhány év múlva egy huszonéves fiatal majd Rákász Gergely orgona koncertje miatt jön majd el, mert abba egyszer már belekóstolt, és ugyanúgy tetszett neki, mint a Kiscsillag vagy a Quimby” – sorolta Oszkó-Jakab Natália.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.