Kolozsvári7 – Összművészeti kisfesztivált rendez a Bethlen

2017 május 01. hétfő, 15:01

A Bethlen Téri Színház május 8-14. közt rendezi meg Kolozsvári7 programját.

Május 8. és 14. közt összművészeti kisfesztivált rendez a Bethlen Téri Színház, amelynek középpontjában Kolozsvár és a városhoz köthető művészek állnak. A Kolozsvári7 programjában a tánc- és színházi előadások mellett szerepel bábelőadás, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is. A Kolozsvári7 május 8-án Korniss Péter: Volt egyszer egy színház című fotókiállításának megnyitójával indul. A 25. Színház legendás előadásait megörökítő kiállítást Nánay István kritikus, egyetemi tanár nyitja meg.

A hétnapos rendezvény meghívott kolozsvári társulatai a GroundFloor Group, akik Parental Ctrl című koncert-előadásukat hozzák el a Bethlen térre, illetve a Váróterem Projekt társulata, akik Kedd és Occupy Yourself című esti előadásaik mellett a Varró Dániel verseinek felhasználásával készített gyerekelőadással, a Qkaccal készülnek.

A színházi előadások mellett a Róth Miksa Emlékházban az üvegfestőről szóló rendhagyó előadással és irodalmi beszélgetéssel, az Art+ Cinemában pedig filmvetítéssel várják az érdeklődőket.

A Kolozsvári7 védnökei:
Korniss Péter, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, a Nemzet Művésze
Bodor Johanna, Imre Zoltán díjas táncművész, koreográfus
Juhász Anna, irodalmár, kulturális menedzser

Parental CTRL (fotó: Sánta István Zsolt)

Parental CTRL (fotó: Sánta István Zsolt)

Részletes program:

május 8. hétfő, 17 óra Bethlen Galéria
Korniss Péter Volt egyszer egy színház című fotókiállításának megnyitója. A kolozsvári származású fotóművész a 25. Színház alkotótársaként rögzítette a legendás társulat előadásait. A kiállítást Nánay István kritikus, egyetemi tanár nyitja meg.

május 9. kedd; 18 óra Róth Miksa Emlékház
Kulcsok Kolozsvárhoz
18.00 Róth Miksa és Kolozsvár – Fényi Tibor igazgató rendhagyó előadása
19.00 “Ez itt a Város, Városod, Kolozsvár!” – Juhász Anna irodalmár beszélget kolozsvári kötődésű művészekkel

május 10. szerda; 15 óra Art+ Cinema
100 év Adrenalin
Filmvetítés a száz éves kolozsvári futball klubról.

május 11. csütörtök, 19 óra Bethlen Téri Színház
GroundFloor Group: Parental Ctr
Alkotók és előadók: bodoki-halmen kata, Ötvös Kinga, Sipos Krisztina
Rendező: Sinkó Ferenc
Koncert-előadás az Y generációról és szüleikről, a virtuálfüggőségről és valóságból való menekülésről, a generációk közti kötődések és szakadások elkerülhetetlenségéről.
Magyar nyelven, angol felirattal

május 12. péntek, 19 óra Bethlen Téri Színház
Váróterem Projekt: Occupy Yourself
Szereplők: Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Rácz Endre, Sebők Maya, Udvari Tímea és Hatházi András
Rendező: Cosmin Matei
Nem mindennapi, összetett színházi formák segítségével betekinthetnek a függőség világába, mely megváltoztathatja a nézők álláspontját saját függőségeikkel kapcsolatban is.
Az előadás megtekintését 16 éven felüli nézőinknek ajánlják.

május 13. szombat, 19 óra Bethlen Téri Színház
Váróterem Projekt: Kedd
Szereplők: Csepei Zsolt, Rácz Endre, Sebők Maya
Rendező: Sipos Krisztina
Családi trauma? Szándékolt bűntény? És mi a helyzet Barabással?
Keddenként minden megismétlődik. Fiktív történetek, amelyekben az illúzió lelepleződik.
Az előadás megtekintését 14 éven felüli nézőinknek ajánlják.

Occupy Yourself (fotó: Robert Pateanu)

Occupy Yourself (fotó: Robert Pateanu)

május 14. vasárnap, 10 óra Bethlen Téri Színház
Váróterem Projekt: Qkac
Játsszák: Sebők Maya és Qkac
Írta: Varró Dániel és Bertóti Johanna
Rendező: Palocsay Kisó Kata
Humorral, játékosan a magyar irodalomról, Varró Dániel és a bábok nyelvén, 6 éven felülieknek.

A Váróterem Projekt 2016 januárjában ünnepelte fennállásának hatodik jubileumát. Az alapító tagok rögtön a Babes Bolyai Tudományegyetem elvégzése után vágtak bele ebbe a közös munkába, mondhatni vakmerően. Az idők folyamán további frissen végzett színészek, illetve más színházi szakemberek kerültek a csapatba. Repertoárjukban a felnőtteket megcélzó produkciók mellett elsősorban gyermekeknek szóló bábelőadásokat is készítenek. A fiatalokból álló csapat nyitott a kísérletezésre, legyen szó akár improvizáción alapuló munkáról vagy már meglévő szöveg fel- vagy átdolgozásról, társadalmi érzékenységű témák színreviteléről. A Váróterem Projekt társulatát elsőként 2016 januárjában hívta meg a színház a Vendégváró Fesztiválra. A négynapos fesztivál anno közel sem volt elegendő ahhoz, hogy bemutassuk a fiatal csapat tevékenységét, így már ott megszületett egy olyan tematikus rendezvény gondolata, ami nem egy társulatra, hanem egy városra koncentrál.

A GroundFloor Group előadásainak jellege interdiszciplináris, műfajilag valahol a tánc és a színház határán helyezkednek el. Ők szervezik Kolozsváron a romániai kontakt improvizációs közösség éves nemzetközi fesztiválját, a Trans-Contactot, amelynek eddigi hét kiadása során 50 tanár járult hozzá a több mint 530 résztvevő (előadóművész és nem előadóművész) szakmai és személyes fejlődéséhez, valamint a kontakt improvizációs közösség kialakulásához és gyarapodásához. A közösségépítő tevékenység részeként műhelyeket és intenzív kurzusokat is szerveznek. Parentral Ctrl című előadásuk januárban a Trafó NEXT FEST programjába is meghívást kapott.