1200 program vár az idei Művészetek Völgyén

2017 május 03. szerda, 15:08

Koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, közösségi programokkal, interaktív játékokkal és új udvarokkal vár!

A  Művészetek Völgye Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön fogadja közönségét július 21 és 30 között.

A fesztiválon a legnevesebb hazai előadók mellett az idén az amerikai Pink Martini, valamint két francia csapat, a Nouvelle Vague és a Deluxe is fellép – mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye program- és marketingigazgatója a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelte: céljuk továbbra is az, hogy emberi léptékű fesztivált kínáljanak, ezért is húzták szét térben a fesztivált, az idén 27 programhelyszínen és további 40 kisebb helyszínen várják a látogatókat.

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta: az idei évben is 60 millió forinttal támogatja a kulturális kormányzat a fesztivált. A fesztivál jelentőségéről szólva kiemelte: a Művészetek Völgyében a magyar és a nemzetközi kultúra képviselőinek színe-java megfordult és szerzett feledhetetlen élményeket a közönségnek. Kiemelte: 2016-tól az Emmi költségvetésében a kulturális fesztiválok támogatására külön forrás áll rendelkezésre, 2016-ban 250 millió, 2017-ben 500 millió forint nagyságrendben, melyet jövőre további 250 millió forinttal javasolt a tárca megemelni. Céljuk, a vidéki fesztiválok megerősítése.

A programokat ismertetve Oszkó-Jakab Natália újdonságként emelte ki, hogy a vigántpetendi Cirque Du Tókert sátorban az újcirkusz elemei és kortárs táncelőadások jelennek meg, és szólt az Óbudai Danubia Zenekar filmzenei koncertjéről is.

A MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon többek között fellép Fábián Juli & Zoohacker, a 30Y, a Hiperkarma, az Anna and the Barbies, a Quimby, az Irie Maffia, a Kiscsillag, a Csík zenekar, Palya Bea, Péterfy Bori & Loveband, Hobo, a Vad Fruttik, a Magashegyi Underground, Szabó Balázs Bandája, az Ivan and the Parazol, a Pál Utcai Fiúk és a Budapest Bár. Az Elevenkertben a Belau, a Pluto, az Antonia Vai Band és a Kistehén is koncertezik.

A Színház Színpadon a Katona József Színház, az Újszínház, az Orlai Produkció, a Tünet Együttes, a Jurányi Ház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásai láthatók. A Momentán Társulat az idén is saját udvarral jelentkezik.

A Kaláka Versudvar, a Tilos Rádió, továbbá Harcsa Veronika udvara az idén is várja a látogatókat. Szirtes Edina Mókus udvarában többek között a Maladype Színház előadásai láthatók. A Szimpla Lemming Udvarban a Szimpla zenei életében meghatározó zenekarok lépnek fel. A Gástya-árkot az idén Kőbánya tölti meg élettel: ebben az évben Kőbánya Önkormányzata és a Kőbányai Zenei Stúdió közösen létrehozott színpadán a zene kapja a főszerepet.

A klasszikus zene és opera helyszíne a vigántpetendi Papageno Klasszik, valamint a kapolcsi római katolikus templom, ahol a neves hazai és külföldi előadók mellett a Virtuózok fiatal tehetségei lépnek fel.
Taliándörögdön a Nemzeti Szín-Tér várja a Nemzeti Színház és a társulathoz kötődő fiatal művészek produkcióival a látogatókat. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az SZFE Globe helyszínre hozzák el prózai, zenés, bábos és fizikai színházi produkcióikat. A Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából filmcsemegéket is kínálnak a fesztiválon.

Művészetek Völgye

A Kocsor Házba költöző Fonó Udvarban fellép Ferenczi György, Kollár-Kelemencz László, a Cimbaliband, a Sena Band, a Kerekes Band és a PASO is. A Folk udvarban a népzene, a néptánc és a kézműveshagyomány iránt érdeklődőket várják, fellép többek között a Muzsikás. A Muharay-udvar és a Néprajzi Múzeum is várja a látogatókat. Jancsi Bácsi udvarában autentikus cigány tánc, zene és lovári nyelvtanfolyam színesíti a programot. Az Éltető Völgy a Balaton-felvidék termelőinek és kézműveseinek kínálatával várja a vendégeket.

A Magyar Írószövetség programjait a kapolcsi Lilla Malomban szervezik meg, Hobo saját klubja pedig Pilinszky-esttel, Faludy-esttel, József Attila-esttel, Ady-nappal és Viszockij-nappal várja az érdeklődőket. A reformáció 500 éves évfordulójához kapcsolódva Taliándörögdön a Református Udvarban és a Tarisznya Evangélikus Udvarban készülnek programokkal. A Gyermekvölgy keretében 10 napon keresztül több udvarban is várják társasjátékokkal, népzenei- és irodalmi játékokkal a gyerekeket, és Sportvölgyet is szerveznek.

Zöld szervezetek összefogásával a Művészetek Zöldje udvarában előadásokkal, túrákkal, játékokkal várják a látogatókat, emellett az idén is lesz véradás: aki a helyszínen vért ad, napijegyet kap. Tavaly a völgylakók összesen 3375 liter vért adtak. Tavaly 200 ezren látogattak el a Művészetek Völgyébe.

Forrás: MTI, Színház.org