Halász Judit lesz a POSZT díszvendége

2017 május 08. hétfő, 17:12

Beszámoló a sajtótájékoztatóról.

Halász Judit lesz a Pécsi Országos Színházi Találkozó idei díszvendége; a seregszemle a versenyprogram 14 előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget június 8. és 17. között.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN ELHANGZOTTAKRÓL

Hoppál Péter a POSZT hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a rendezvény tavaly jelentős és sikeres megújuláson ment át. Úgy vélekedett, a tavaly nyári rendezvény megmutatta, hogy az új vezetés megfelelt az előzetes elvárásoknak. „Örülök, hogy merész és bátor ötletekkel vágtak munkának, miközben sikerült megőrizniük a POSZT alapértékeit” – mondta a kulturális államtitkár. Őri László, Pécs alpolgármestere és a kultúráért felelős államtitkár azt is közölte: idén a pécsi önkormányzat és a magyar állam 70-70 millió forinttal támogatja a POSZT megrendezését.

A rendezvényen a Magyar Színházi Társaság elnöke arról számolt be, az új menedzsment megkereste a szakmai szervezeteket, így tavaly létrejött a szakmai tanácsadó testület. „A POSZT mindig is egy fantasztikus és nagyszerű ötlet volt, amit a szakma nagy többsége szeretett. A legkeményebb években az is kiderült, hogy a szakma szeretné, ha a fesztivál megmaradna. Bizonyos elveket és szabályokat eddig nem ültettünk át papírra, de több mint egyéves munka után a testület elkészült a működési szabályzattal” – árulta el Keszég László.

Hegedűs D. Géza, a tanácsadó testület elnöke felidézte, hogy a bizottság elsődleges feladata az új versenyszabályzat elkészítése volt; ez végül konszenzusos alapon született meg. Arról is tájékoztatott, az új válogatók, Térey János és Regős János már segítőkre is támaszkodhatnak a munkájuk során. Az idei előválogatók Balog József (MASZK Egyesület elnöke) és Bazsányi Sándor (az esztétika tanszék megbízott vezetője a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen) lesznek. A színész-rendező bejelentette: a POSZT idei díszvendége a testület egyhangú döntése alapján Halász Judit lesz.

Keszég László, Hegedűs D. Géza, Hoppál Péter, Magyar Attila, Szűcs Gábor

Keszég László, Hegedűs D. Géza, Hoppál Péter, Magyar Attila, Szűcs Gábor

A szót a Teátrumi Társaság alelnöke vette át, aki elsőként köszönetet mondott a POSZT szervezőinek: „Magyarországon mindennek van fesztiválja, a mangalicától kezdve a pálinkáig, így nem könnyű a POSZT szervezőinek feladata, amikor a programdömpingből ki akarnak tűnni. Megérdemlik a köszönetet, hiszen ennek ellenére nemcsak tartalmilag, hanem formailag, ízlésében és látványvilágában is meg tudták újítani a POSZT-ot. A magyar színházi élet pezsgő és izgalmas, ezt bizonyítja, hogy 2016-ban 6,7 millió színházjegyet vásároltak Magyarországon. Tehát 2008 óta, amikor 4,5 millió színházi nézőről tudtunk, másfélszeres növekedés mutatható ki. Ha pusztán a számok alapján akarnánk véleményt alkotni, akkor is megnyugodhatnánk afelől, hogy a magyarok szeretnek színházba járni. A POSZT az egyik legjobb alkalom arra, hogy ezt igazoljuk” – fejtette ki Szabó László. Azt is elmondta, hogy a Teátrumi Társaság a fesztivál nyitónapján Színházat vegyenek címmel színházmarketing konferenciát rendez és díjcsokrot is alapít. Át fogja adni az évad legjobb plakátja, legjobb nyomtatott kiadványa, legjobb színházi weboldala, legjobb széke és legjobb büféje díjat, amelyre minden színház nevezhet és szavazhat.

Szűcs Gábor egy buddhista példával kezdte mondandóját: „Amikor kérdezték a mestert, hogy ha sokat várunk jó lesz-e, azt felelte: ha nem várunk, akkor igen. A munkánk kezdetén a mi is úgy gondoltuk, hogy a POSZT látható és láthatatlan tartományaiban már 2016-ban kell elvégeznünk bizonyos feladatokat ahhoz, hogy 2018-ban jól tudjon működni az a három pilléren nyugvó fesztiválstruktúra, amit kitaláltunk és amelynek keretében megszerveztük a POSZT Fesztivált. Noha a múlt évben a Zsolnay Negyedbe történő átköltöztetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a POSZT Fesztivál programja rendre telt házakat vonzott. Az idei üzleti tervben a kitűzött cél az volt, hogy 2017-ben a tavalyi, minden korábbinál magasabb jegybevételt is meghaladjuk 10 százalékkal. Ez a cél már most 95 százalékban teljesült. A legtöbb meghirdetett verseny- és fesztiválelőadásra már elfogytak a jegyek, a fennmaradó produkciók nézőterein egyre kevesebb a szabad hely” – összegzett a POSZT művészeti igazgatója.

Azt is megemlítette, hogy az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) program nemzetközi zsűrije a tavalyi találkozó alapján a Pécsi Országos Színházi Találkozót a „Magyarország legjobb színházi találkozója, kimagasló minőségű, nemzetközileg elismert fesztivál” minősítéssel díjazta a 2017-2018-as évre.

Szente Vajk kordinálta a sajtótájékoztatót

Kővári Zsuzsanna produkciós igazgató pedig arról beszélt, az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja újra Pécs szívébe költözik: a POSZT 2017-ben új játszóhelyekkel, színházi előadásokkal, performanszokkal, szakmai programokkal, színészzenekarokkal és koncertekkel várja a látogatókat a belvárosban, a Széchenyi, a Színház, és a Dóm téren. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, kiállításokkal és könyvbemutatóval készülnek, „A POSZT bemutatja” programsorozat előadásai pedig Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében, a Kodály Központban tekinthetők és hallgathatók majd meg.

A VERSENYPROGRAMRÓL

A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A látogatók exkluzív betekintést nyerhetnek az előadások kulisszái mögé a minden eddiginél több portrébeszélgetés és közönségtalálkozó során, amelyek a Széchenyi- és a Színház téren, valamint a belvárosi kávézókban kerülnek megrendezésre.

KIK A ZSŰRITAGOK?

Szakmai zsűri: Deres Péter (dramaturg), Felkai Eszter (színésznő), Márkos Albert (zeneszerző), Sebastian Vlad Popa (külföldi színházi szakember), Pozsgai Zsolt (író), Puskás Panni (kritikus), Szlávik István (tervező), Tóth Tibor (színész).

Színész zsűri: Moór Marianna (Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja), Töreky Zsuzsa (Jászai Mari-díjas színésznő), Barnák László (a Szegedi Nemzeti Színház művésze)

Közönségzsűri: közönségzsűribe az idei évben először a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek: több mint ötszáz jelentkezést kaptunk, amelyek közül a szerencsés három főt sajtótájékoztatónkon sorsoltuk ki.

MIVEL VÁR A POSZT FESZTIVÁL?

Zenés-táncos versszínházi gálával ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját a Magyar Versmondók Egyesülete, 2017. június 12-én 17 órától Pécsett, a Kodály Központban, amelyen fellép többek között Müller Péter Sziámi, Molnár Ferenc Caramel, Gerendás Péter, a Kávészünet zenekar, Nagy-Kálózy Eszter, Olt Tamás, Fehér Tibor, Huzella Péter, Pregitzer Fruzsina, R. Kárpáti Péter, és a pécsi Babits Pódium befutott és feltörekvő tehetségei. Műsorvezetők: Bakos-Kiss Gábor színművész és Lutter Imre előadóművész. Az előadást Lutter Imre és Olt Tamás rendezte.

Szabó László, Kezszég László, Hegedűs D. Géza

Szabó László, Keszég László, Hegedűs D. Géza

A POSZT első 3 napján idén is megrendezésre kerülő Egyetemi napokra az ország művészeti egyetemeinek vizsgaelőadásait, illetve a Baross Imre Artistaképző Intézet növendékeit is meghívták – ezekre a programokra a belépés ingyenes!

Fesztivál a fesztiválban: az idei POSZT új, tematikus elemeként az évad legfontosabb monodrámáit is meghívták. Látható lesz a Gyarmati Fanni naplója, a Csak szólani egy szót mint ember, a Hallgatni akartam és az Egy őrült naplója című előadás is. Szintén a tavaly megkezdett hagyományokat folytatva ezúttal is megrendezik a POSZTOLJ! Tehetségkutató-versenyt, amelynek legjobbjai fellépési lehetőséget kapnak a POSZT Fesztiválon.

A Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe bejutó legjobbak drámái először az idei POSZT-on tekinthetők meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként. Ezekre a belépés szintén ingyenes.

Árkosi Árpád rendező

Árkosi Árpád rendező és válogatótársa, Kovács Dezső kritikus is felszólaltak, Árkosi bejelentette, az elmúlt egy év élményeiről egy performansz keretében fog beszámolni, amely az Egy válogató naplója címet viseli

A fesztiválkavalkádot utca-, báb- valamint táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. Az Oroszlán-emléknap keretein belül Pécs utcáin kaszkadőrök hajmeresztő mutatványai várják a nézőket. A Széchenyi téren 2017-ben ismét megrendezett plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket. A családi hétvégén ingyenes ifjúsági- és gyerekprogramokkal; interaktív játszóházzal, logikai- és társasjátékokkal, szórakoztató, hagyományos, modern, készségfejlesztő és aktivizáló programokkal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. Június 9-én és 10-én a POSZT-on kerül megrendezésre a huszonhatodik évébe lépő Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál is, amelynek keretein belül a Fesztivál arany minősítésű gyerekcsoportjai lépnek fel.

A POSZT-on és a Sétatér Fesztiválon színészzenekarok várják a látogatókat, akik itt találkozhatnak és dedikáltathatnak a verseny- és fesztiválelőadások színészeivel és alkotóival; akikkel a POSZT „szelfifalnál” közös fotók is készíthetők a POSZT első napján megjelenő, immár teljes körű programfüzetben feltüntetett időpontokban.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gáláját, amelyre a fesztivál utolsó napján, június 17-én este, a Kodály Központban kerül sor, Szente Vajk rendezi.

A POSZT Fesztivál programja a találkozó kezdetéig folyamatosan bővül. A legfrissebb programbontás a www.poszt.hu és a www.facebook.com/posztpecs címen érhető el.

Kovács Dezső POSZT-válogatóval készült interjúnkat ide kattintva olvashatják.