POSZT: Versenyben az Operettszínház! – Pécsre készül A chicagói hercegnő

2017 május 09. kedd, 14:47

Kálmán Imre műve június 9-én látható a POSZT versenyprogramjában a Budapesti Operettszínház előadásában.

Budapesti Operettszínház: A chicagói hercegnő

Budapesti Operettszínház: A chicagói hercegnő

 

Ajánló a darab elé:

A halhatatlan komponista 1928-ban Bécsben majd Budapesten bemutatott operettje méltatlanul elfeledett darabja Kálmán Imre gazdag életművének, jóllehet aktualitása aligha vitatható.

A történet szerint Mary, az elkényeztetett amerikai milliomoslány, fogadást köt barátnőjével, az ugyancsak dúsgazdag Edith Rockefellerrel, hogy melyikük tud európai útjuk során valami olyan különlegességet vásárolni, ami pénzért talán nem is kapható. A tét egymillió dollár. Az utazás során Mary megismerkedik Borisszal, egy képzeletbeli kelet-európai kis ország, Sylvária attraktív trónörökösével, és viharos találkozásukkal kezdetét veszi a világrendszerek küzdelme.A gazdag amerikai lány megvásárolja és átrendezi a reménytelen adósságokkal küszködő Sylvária uralkodói palotáját, de titokban Borisz szerelmére pályázik, a férfi pedig önbecsülését és kulturális hagyományait igyekszik megőrizni a mindent elsöprő tengerentúli befolyással szemben.

Charleston vagy csárdás, pénz vagy monarchia, amerikai életstílus avagy európai tradíciók – ezek a darab alapkérdései, amelyek természetesen a mű zenei anyagában is megjelennek. A színpadon egy jazz- és egy népizenekar segítségével az amerikai jazz számok mellett klasszikus operettmelódiák éppúgy felcsendülnek majd, mint cigány- és népzenei ihletettségű dalok.

A Budapesti Operettszínház közönsége 2016 tavaszán Lőrinczy Attila átiratában ismerkedhet meg A chicagói hercegnővel. A rendező Béres Attila, a főbb szerepeket Bordás Barbara, Dolhai Attila, Kalocsai Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Szendy Szilvi és Szulák Andrea játssza.