140 program, rengeteg színházi élmény – A korrupció a Bánkitó Fesztivál témája

2017 május 13. szombat, 9:44

Bánkitó Fesztivál 2017 civil­ és kulturális programjainak hívószava a korrupció, annak összes lehetséges ­konkrét és átvitt értelmezésével és asszociációjával. A színházi produkciókat is mind e tematika mentén választja ki Schnabel Zita kurátor.

Több mint 140 civil és kulturális program

A brit és izraeli zenekarok mellett a magyar zene legfontosabb együttesei, több mint 140 civil és kulturális program, valamint független színházi szemle és képzőművészeti kiállítás is várja az érdeklődőket a július 12. és 15. között zajló Bánkitó Fesztiválon.

Bánkitó Fesztivál

Kik lesznek a fellépők?

Fellép többek között a brit Slaves és a német The Picturebooks, a magyar Middlemist Red , valamint ismét jön a Zságer-Genser-páros Changing Grey-re keresztelt elektronikus live-actje. Koncertet ad a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Csaknekedkislány és a Ricsárdgír is. Az észt Argo Vals legújabb kislemezét, a KEXP címűt mutatja majd be Bánkitó Fesztiválon. Csehországot a DIV I DED zenekar képviseli. Fellép a magyar Bohemian Betyars, az Anima Sound System az új albumukkal, a Zagar és a Panel Surfers is.
Az idei Bánkitó legmeglepőbb zenekara az izraeli A-WA lesz; három jemeni felmenőkkel rendelkező zsidó nővér, akik Habib Galbi című slágerükkel végigsöpörtek a Közel-Keleten. A Déli Színpadon a legjobb pesti és vidéki buliszervező csapatok képviseltetik majd magukat a Deepfieldstől a Technokunston át a LavaLava-ig. A fesztivált a minden évben visszatérő Bernáthy Zsiga zárja majd.

Kifejezetten a fesztiválra készülnek produkciók

A Bánkitó színházi fesztiválján lesznek kifejezetten a fesztiválra készülő produkciók. Hajdu Szabolcs a Látókép Ensemble-lal a számos díjat nyert Ernelláék farkaséknál című film színdarabváltozatát és a következő részt, a Kálmán napot is bemutatja. Mellettük ott lesz még a Tünet Együttes, a Táp Színház, a Dollár Papa Gyermekei, a Mentőcsónak Egység és a Stereo Akt is, Papp Réka Kinga és Darvas Kristóf pedig stand-uppal készül.

A négynapos eseménysorozat kiemelt társadalmi témája a korrupció lesz. A 140 program közt a legfontosabb civil szereplők képviseltetik majd magukat.

Bánkitó Fesztivál

Bánkitó Fesztivál

Einstand – Önálló címet is kapott a képzőművészeti szekció

Idén először a Bánkitó képzőművészeti fesztiválja önálló címet is kapott: Einstand. A tavalyihoz hasonlóan az idei képzőművészeti rész is három szekcióból áll össze. A meghívott művészek szekciójában ott lesz Gróf Ferenc, Kisspál Szabolcs és Monory Ráhel is. A Fiatal Írók Szövetsége egy nyílt irodalmi pályázatot hirdetett korrupció témakörben, a hat nyertes pályaművet a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület hat tagja jeleníti majd meg szekciójukban különböző médiumokon keresztül. Idén is meghirdették az Open Call szekció pályázatát, amelynek győztesei is kiállítanak majd a fesztiválon.

Milyen színházi programok várnak?

A fő szempont olyan társulatok, előadók meghívása, akik képesek fontos társadalmi kérdésekre releváns módon reagálni, és rendhagyó színházi látásmóddal rendelkeznek .

Bánkitó Csütörtök // Első Nap ☞ 2017 07 13

Hajdu Szabolcs színházi workshopja – Résztvenni kívánók és nézők egyaránt megismerkedhetnek a Látókép Ensemble színházi módszerével. // Helyszín: Cirkuszi sátor / 12.00-15.00

Tünet Együttes | The Symptoms – A kalandjátékot csütörtökön és pénteken a fesztivál egész területén, sőt azon kívül is, kis csoportokban játszhatják végig a nézők, miközben mindenkit körülvevő, mindennapi korrupciós helyzetekbe keverednek.
15.00-18.00

Ernelláék Farkaséknál / It’s Not The Time Of My Life – Filmvetítés, utána közönségtalálkozó az alkotókkal. // Helyszín: Polgármesteri hivatal // Rendező: Hajdu Szabolcs

Bánkitó Fesztivál

Nimand ☞ stand up comedy Papp Réka Kingával és Darvas Kristóffal – A szerelmesdal-irodalom legalább fele arról szól, hogy nincs szükség semmire, ha két ember szereti egymást. Papp Réka Kingának eltérőek a tapasztalatai… // Helyszín: Cirkuszi sátor / 16.30-18.00

Táp Színház / Korrup Schőn – Az előadás egy random magyarországi kis település korrupció által mérgezett közösségének történetét meséli el, aminek minden szava ismerős ma, nekünk, akik itt élünk, csak éppen egy másik random magyarországi településen.
Rendező: Vajdai Vilmos // Helyszín: Cirkuszi sátor / 22.15-23.45

Bánkitó Péntek // Második Nap ☞ 2017 07 14

Dollár Papa Gyermekei ☞ Bánkitó Fesztivál/ Bárcsak minden olyan egyszerű lenne, mint amilyen meghízni volt // Személyes történetek a mindennapokból. Jól ismert sztorik a Torzszülöttek sátrában. A Dollár Papa alkotópárosa nézőktől érkezett, személyes történeteket dolgoz fel arról, ki, hogyan korrumpálódott élete során.Ha te is küldesz egyet, a cirkuszban viszontláthatod! (dollarpapagyermekei@gmail.com) // Helyszín: Cirkuszi sátor

Látókép Ensemble / Kálmán Nap – “A történet, történetünk látszólag egyszerű, egy kis semmiség, végtelenül hétköznapi eset, apró ügy. De mi pontosan ezt a picit szeretnénk megmutatni, mert hiszünk benne, hogy ami a papíron láthatatlan, a színpadon láthatóvá válik.”
Rendező: Hajdú Szabolcs // Helyszín: Polgármesteri hivatal

Bánkitó Fesztivál

Bánkitó Fesztivál

Bánkitó Szombat // Harmadik Nap ☞ 2017 07 15

Mentőcsónak Egység és Stereo Akt / CÍM NÉLKÜL hajlék-kaland-játék // Az előadás egy társasjátékon keresztül vezeti a nézőt a hajlétalanságban élő emberek mindennapjaiba, és veti fel a kérdést, mit tehetnénk mi értük, hol kezdődik a szolidaritás?
Rendező: Boross Martin // Helyszín: Cirkuszi sátor / 15.00-17.00

Sleeping Beauty Dream Experiment – Alvó installáció, amely segítségével a fesztiválozók egy vezetett altatásban vehetnek részt. // Alkotók: Brückner JánosMárton Emil TóthTamara. Zsófia. Vadas // Helyszín: tópart / 12.00-18.00

Látókép Ensemble / Ernelláék Farkaséknál / It’s Not The Time Of My Life 1. rész
“Megpróbálunk magunkról beszélni. A vágyainkról, a kételyeinkről, a szorongásainkról. A hétköznapjainkról, a családról, a gyerekekről, a szüleinkről. Talán ha magunkról beszélünk, sok mindenki másról is beszélünk.”
A film színházi verziója, amit aztán közönségtalálkozó követ.
Helyszín: Polgármesteri hivatal
Rendező: Hajdu Szabolcs

Schick-Kalauz / CMMN SNS PRJCT
Az előadás során a nézők betekintést nyerhetnek egy rendhagyó aukcióba, egy játék során megnövelhetik pénztárcájuk tartalmát, új ismereteket szerezhetnek társadalmunk felépítéséről és a világról, a darab végén pedig a nézők közösen ítélik meg, hogy a játékban mozgó pénzösszegnek mi legyen a sorsa.
Rendező: Molnár Csaba
Helyszín: Cirkuszi sátor
22.15-23.45