Új helyszínen rendezik meg a Magyar Művek Szemléjét – Regős János köszöntője

2017 május 16. kedd, 14:20

Május 26. és 28. között ismét megrendezi a Magyar Művek Szemléjét a Magyar Szín-Játékos Szövetség, ezúttal a Patyolat Próbaüzemben.

Regős János elnök köszöntője:

Nagy András László, két évvel ezelőtt eltávozott elnökünk “hagyta ránk” nemes örökségként ezt a fesztivált, és ő is úgy, hogy szövetségünk egyik alapítójának, Uray Györgynek kívánt emléket állítani általa. Amikor meghirdetjük – általában március elején -, hetekig alig-alig csordogálnak a nevezések. Aztán az utolsó héten két nap alatt fut be – a tizenkét előadás-helyre – a már meglévő öthöz, még tizenöt jelentkezés. Örülök annak, hogy ilyen sokunk számára fontos ez a bemutatkozási lehetőség, hogy kíváncsiak vagytok egymásra és a szakmai visszhangra is.

Soltis Lajos Színház: Hantocska

Soltis Lajos Színház: Hantocska

Idén új helyszínt avatunk. A Patyolat Próbaüzem, a klinikák egykori mosodája, egy feltörekvőben lévő “szellemi mosoda”, kulturális befogadó tér a Baross utcában. Otthont ad sok-sok érdekes és értelmes színházi eseménynek, kiállításnak. Különleges tereiben sokszor megfordultam már. Mindig jó érzéssel lépek be ide és távozom innen, általában jóval korábban érkezek és később is távozok, mint az adott program kezdete és vége. Egyszóval, jó itt lenni! Így hát Formanek Csabával – aki mostanában itt játssza az előadásait – úgy döntöttünk, hogy ennél ideálisabb helyszínt ennek a fesztiválnak nemigen találhatnánk a városban. Remélem, ti is megszeretitek majd a Patyolatot.

Ami a műsort illeti, ilyen változatosnak és színvonalasnak talán még sohasem ígérkezett. A tizenöt bemutató között lesznek Klasszikusok (Liliomból kettő is!), kortárs szerzők, saját fejlesztésű, kísérleti darabok, felnőtt- és diákszínházi előadások az ország szinte minden régiójából. Naponta kétszer ülünk majd össze a zsűrivel (Szűcs Katalin Ágnes és Hodászi Ádám kritikusok, Tárnoki Márk rendező), hogy beszélgessünk a látottakról. Aki tud, maradjon velünk mind a három napon! Tudom, hogy nem könnyű megoldani. Sajnos, szállásra, útiköltségre most sem futja szűkös büdzsénkből. Hívjátok budapesti barátaitokat, ismerőseiteket az előadásokra!

Regős János
elnök, MSz-JSz

Támogatók: EMMI, NKA, Patyolat Próbaüzem

Napijegy külsős felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft
A fesztivál résztvevőinek ingyenes!

A fesztivál részletes programja itt található.