Futótűz a POSZT-on – Alföldi-rendezéssel versenyez a Radnóti Színház

2017 május 18. csütörtök, 10:02

Június 11-én a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházába érkezik a POSZT versenyprogramjának részeként Alföldi Róbert rendezése.

Ajánló a darab elé:

A Futótűz egy nyomozás története: Nawal a halála után végrendeletben adja gyermekei tudtára, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot. Jeanne és Simon először tiltakoznak a feladat ellen, de végül nem hagyja őket nyugodni a múlt kérdése. Saját gyökereik nyomába erednek. A nyomozás során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli háború borzalmaiba, és elkezdik tisztán látni, hogy az anyjuk miért burkolózott közös életük során titkokba és elhallgatásokba.

Martinovics Dorina, Olasz Renátó / Futótűz - Radnóti Színház / Fotó: Dömölky Dániel

Martinovics Dorina, Olasz Renátó / Futótűz – Radnóti Színház / Fotó: Dömölky Dániel

Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró és rendező. Nyolc éves volt, amikor a családja Kanadába menekült a libanoni háborúk elől – ezzel összefüggésben a legfontosabb témák Mouawad munkásságában a történelmi traumák és azok családra gyakorolt hatásai. A kanadai szerző a kétezres évek közepén robbant be a nemzetközi színházi világba, Futótűz című darabjával pedig világhírűvé vált. A dráma számos színházi díjat elnyert, 2010-ben pedig film készült belőle, amelyet a legjobb idegen nyelvű alkotásért járó Oscar-díjra jelöltek.

Kováts Adél, Lovas Rozi / Futótűz - Radnóti Színház / Fotó: Dömölky Dániel

Kováts Adél, Lovas Rozi / Futótűz – Radnóti Színház / Fotó: Dömölky Dániel

Kritikus szemmel a produkcióról:

“A dráma leegyszerűsítve egy nyomozás története: Nawal (Kováts Adél) a halála után végrendeletben adja gyermekei tudtára, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Anyja barátjától és közjegyzőjétől (László Zsolt) azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot. Jeanne (Martinovits Dorina) és Simon (Olasz Renátó) először tiltakoznak a feladat ellen, de végül nem hagyja őket nyugodni a múlt kérdése. Saját gyökereik nyomába erednek. Amennyiben nem ismerjük a történetet, úgy egészen biztos, hogy a Radnótiban látottak egy életre beégnek a retinánkba.” (Dívány.hu)
László Zsolt / Futótűz - Radnóti Színház / Fotó: Dömölky Dániel

László Zsolt / Futótűz – Radnóti Színház / Fotó: Dömölky Dániel

“Alföldi Róbert új előadása azt is felkavarja, akinek amúgy esze ágában sem lenne háborúkkal és menekültekkel foglalkoznia. (…) A Futótűz és vele Alföldi Róbert nem a menekültválságról beszél. Egyrészt arra vállalkoznak, hogy megértessék a mindenkori – ma leginkább közel-keleti és afrikai – háborúk összetettségét, és azt, hogyan lesz mindkét oldalból ugyanolyan bűnös, a civilekből menekült vagy a kegyetlenkedésektől a józan eszét elvesztő gyilkos. Másrészt arra – és ez sokkal reménytelenebb –, hogy megértessék, hogyan válik minden, de tényleg minden lehetségessé abban a helyzetben, amit a kontrollálatlan háborúskodás szül. És erre nemcsak a magyar, naturalizmushoz szokott színházban sokszor szokatlanul költői, a kifordult időről szóló emelkedett szövegek próbálnak rámutatni, de a végrendeletével gyerekeit a múltja feltárására kérő anya végül összeálló élettörténetének iszonyata is bizonyíték rá”. (Index.hu)

Olasz Renátó, Kováts Adél, Martinovics Dorina / Futótűz - Radnóti Színház / Fotó: Dömölky Dániel

Olasz Renátó, Kováts Adél, Martinovics Dorina / Futótűz – Radnóti Színház / Fotó: Dömölky Dániel

Kováts Adél nagy erejű alakítása mindent elhitet. Tragikus hősnőjének tekintete és sorsa az elménkbe fúródik. László Zsolt nagyszerű karakterformálása nemcsak életszerűvé, de izgalmasan titokzatossá is teszi a körülményeskedő közjegyzőt. Martinovics Dorina és Olasz Renátó anyjuk után nyomozó ikerpárjának lelki rezdülései magával sodornak. Lovas Rozi szenvedélyesen jeleníti meg a kitörni vágyót. Sodró Eliza plusz színt hoz abszurdba hajló ápolónőjével. Mouawad maga higgadtan, minden részletre kiterjedőn igyekszik feltérképezni a gyűlölködés mechanizmusát. És álláspontja nyilvánvaló: meg kell szakítani a bosszú és harag ördögi körét. (Vasárnapi Hírek)

Játékidő: 3 óra

Mikor látható a POSZTON?: Június 11, 17 óra

Mikor látható BUDAPESTEN?:
MÁJ 19. PÉNTEK, 19:00 jegyvásárlás
MÁJ 23. KEDD, 19:00 jegyvásárlás
MÁJ 24. SZERDA, 19:00 jegyvásárlás
JÚN 2. PÉNTEK, 19:00 jegyvásárlás

 
 

Kapcsolódó anyagok