Nóra – Székely Kriszta rendezésével szerepel a Katona a POSZT-on

2017 május 20. szombat, 9:02

A Katona József Színház előadása június 11-én érkezik a POSZT közönsége elé.

Ajánló a darab elé:

Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés, vagy az elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új kérdések fogalmazódtak meg, amelyek új válaszokat kívánnak. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? Nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, hatalom, pénz, színlelés – karácsony Helmeréknél.

Katona József Színház / Nóra / Fotó: Horváth judit

Katona József Színház / Nóra / Fotó: Horváth judit

Ónodi Eszter Nóráról és az előadásról:

„Ha Nóra címszó alatt azokat a nőket értjük, akik szembesülnek azzal, hogy egy hazug kapcsolatban élnek, és ennek megfelelően levonják a következtetést, akkor vannak. Olyan értelemben is létező nők, ha a darab eredeti jelentését vesszük – az emancipált, kitörni vágyó nőket. A mi előadásunk az előbbire fókuszál inkább: az élethazugságokkal, amiket az emberek maguk köré növesztenek az évek során, és a helyzettel, ha ezekről lehull a lepel, és amikor rájövünk arra, hogy egy egész más képet hittünk egy emberről, mint aki a valóságban. Amikor a megvilágosodás megtörténik, olyan döntéseket hozhat az ember, ami saját maga számára is nagyon meglepő.”

Katona József Színház / Nóra / Fotó: Horváth judit

Katona József Színház / Nóra / Fotó: Horváth judit

Kritikus szemmel a produkcióról:

“Elvetve a babaházat és a női emancipációt az önazonosság keresésévé és felvállalásává, a kirakati látszatidilltől, az élethazugságtól és az ahhoz kapcsolódó egyéb elfojtásoktól való megszabadulás általánosabb érvényű drámájává tágítja a Katona József Színházban a Nórát a fiatal rendezőgeneráció egyik legeredetibb hangú képviselője, Székely Kriszta. Így tud közünk lenni a történethez”. (Papageno.hu)

Katona József Színház / Nóra / Fotó: Horváth judit

Katona József Színház / Nóra / Fotó: Horváth judit

“Az átélhetőségre leginkább Székely Kriszta Karácsony Helmeréknél alcímű adaptációja hajt: a szöveget itt is több helyen átírták, az interpretatív rendezés pedig úgy emeli a mába a történetet, hogy közben mindvégig megmarad mind a játék, mind pedig a cselekmény esztétizáltsága. Ez a Nóra a lélektani realista színház kiváló példája: a karaktert Ónodi Eszter a legapróbb részletekig kidolgozza, hogy az utolsó jelenetben ugyanilyen aprólékos hitelességgel jelenítse meg az önmagából kivetkőzött, “igazi” Nórát. A valós és megjátszott Nóra-arcok dichotómiája hollywoodi filmekre jellemző drámaiságot kölcsönöz ennek az előadásnak: erre az átváltozás-történetre épül az egész produkció, és pontosan emiatt éljük meg győzelemként azt, hogy Nóra képes otthagyni a férjét. Székely pontosan azt a butleri felismerést teljesíti, amely szerint “a gender a test ismétlődő stilizációja, egy sor ismétlődő aktus egy erőteljesen szabályozott keretrendszerben, amely egy idő után megdermed, és a szubsztancia, a természetes lény látszatát kelti.” (Színház)

Katona József Színház / Nóra / Fotó: Horváth judit

Katona József Színház / Nóra / Fotó: Horváth judit

“Mihez kezdünk a kihagyott, vissza nem térő lehetőségekkel? És mihez kezdenénk, ha meg sem tudnánk fogalmazni azt, hogy miről maradtunk le? Jó helyen és jó társaságban vagyunk-e? Milyen hatással vannak ránk a minket körülvevő emberek? Tudunk-e önállóan döntést hozni, saját céljainkat előtérbe helyezve? Látjuk-e az életünket kívülről? Félelemből, gyávaságból vagy mások elnyomása miatt ragadunk-e bele egy számunkra kényelmetlen helyzetbe? Ki tudunk-e lépni a komfortzónánkból? Meg tudjuk-e fogalmazni, hogy mit szeretnénk? „Úgyis olyan szar ez a világ – mondja Kristine Krogstadnak –, legalább legyen valaki, aki miatt az ember értelmét látja az életnek.” Vagy legyen valami. „Oly cél, minőt óhajthat a kegyes.” Ilyen kérdésekért megéri színházba menni, de izgalmasabb válaszokra is lelhetünk”. (Kulter.hu)

Az előadás a POSZT-on június 10-én látható. Bővebb információ és jegyvásárlás