Megkezdődött a THEALTER U21 plusz kisfesztivál Szegeden

2017 május 21. vasárnap, 7:20

A szegedi MASZK Egyesület hetedik alkalommal rendezi meg a fiatal alkotókra, illetve a fiataloknak szóló produkciókra fókuszáló rendezvénysorozatot.
A 2011-ben elindított THEALTER U21 plusz kisfesztiválok az utánpótlás, a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék bemutatását teszik koncentrálttá Szegeden.

Nézőművészeti Kft.: Soha senkinek

Nézőművészeti Kft.: Soha senkinek

Május 19-én a Nézőművészeti Kft. és a Manna koprodukciójában készült Soha senkinek című előadás volt látható. A Nézőművészeti Kft. és a Manna közös produkciói, melyeket rendezőként Scherer Péter jegyez, az elmúlt pár évben minden ifjúsági színházi szemlén szerepeltek, és rendre nyerték a díjakat.

Május 20-án a Kaposvári Egyetem negyedéves színészhallgatói mutatkoztak be. Shakespeare Rómeó és Júlia című örökzöldjét „a megmagyarázhatatlan gyűlöletről, melynek csak egy megmagyarázhatatlan szerelem vethet véget” a Junior Prima-díjas fiatal alkotópáros, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós állította színpadra.

Descend -  Nagy Emese és Simet Jessica

Descend – Nagy Emese és Simet Jessica

Május 21-én fiatal táncosoké a színpad: a Descend című esten két dinamikus koreográfiával örvendezteti meg a kortárs tánc rajongókat a Szegeden első ízben látható Várnagy Kristóf, Nagy Emese és Simet Jessica.

Május 22-én újra látható lesz Szegeden a tavalyi THEALTER óta nagy szakmai és közönségsikert arató Egy őrült naplója, Keresztes Tamás Popriscsinjével ezúttal a Kisszínházban találkozhatnak a szegediek.

Karnyóné

Karnyóné

Május 25-én Szilágyi Bálint rendezőhallgató, a tavalyi THEALTER Junior-díjasa tér vissza új előadásával. Ezúttal egy mindenki által jól ismert klasszikus művet, Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját állította színpadra azzal a céllal, hogy egy elfeledett nyelven keresztül, mégis ismerős eszközökkel közelebb hozza és megértesse a nézőkkel – közöttük remélhetően sok fiatallal – a Csokonai világának mélyén rejlő valódi emberi problémákat, és megmutassa, mi mindenre képes a színház. Ebben a három fiatalember, Feczesin Kristóf, Szántó Balázs e.h. és Barna Zsombor e.h. lesznek a társai, akik több szerepet is játszanak az emberi esendőségről szóló vérbeli, ezúttal zenés tragikomédiában.

Május 26-án a Színház- és Filmművészeti Egyetemről érkezik a Túlóra című produkció. Lisa Langseth A karmester szeretője című drámáját Bodor Panna és az előadás rendezője, a szegedi Vadász Kriszta, az SzFE másodéves színházrendező-fizikai színházi koreográfus-rendező szakos hallgatója dolgozta át. A monodrámában Pálya Pompónia lép színpadra, aki tavaly végzett Rába Roland, Pelsőczy Réka és Bagossy László osztályában, és azóta Budapesten az Ódryn, a Belvárosi, az Örkény és a Bethlen Téri Színházban játszik, Székesfehérváron két előadásban látható.

Utolsó Vonal: Tiszta vicc

Utolsó Vonal: Tiszta vicc

Május 27-én a legfiatalabbaké a színpad: a KAMASZK mutatja be legújabb, És Willi És Vihar című előadását, Balog József rendezésében. A jelentős diákszínjátszó hagyománnyal bíró aradi Csiky Gergely Főgimnázium, az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület együttműködése tavaly tavasszal kezdődött, ezúttal a középiskolásokból alakult csapat második bemutatóját láthatják a nézők.

Május 28-án olyan fiatalok térnek vissza Szegedre, akik már többször bizonyították tehetségüket a Régi Zsinagóga színpadán. A Tiszta vicc című, váratlan fordulatokkal és ismerős helyzetekkel operáló abszurd játékot Felhőfi-Kiss László állította színpadra a kaposvári egyetem tavaly végzett hallgatóival. A mai kor kihívásaival szembenéző, azokkal küszködő, a harcaikból győztesen vagy vesztesen kikerülő szereplőket Gyurkovics Zsófia, Pilnay Sára, Gábri Nikolett, Gelányi Bence és Hasenfratz-Szegvári Júlia jelenítik meg. Az előadásban nyújtott alakításáért Hasenfratz-Szegvári Júlia áprilisban elnyerte a legjobb színésznőnek járó különdíjat az RS9 OFF fesztiválján.