III. Richárd a POSZT-on – Versenyben Vecsei Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila darabja

2017 május 22. hétfő, 7:37

Június 12-én a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös előadásaként látható a POSZT-on Vecsei Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila darabja, a III. Richárd.

Ajánló a darab elé:

Richárd hősként harcolta végig a franciák elleni háborút, mert hitt az országában. Majd amikor beállt a „béke”, lekerült a címlapokról. Nem azok az értékek lengték át a társadalmat, amelyekért évtizedekig küzdött. Harcolt, nyert, de mindent elveszített. „Éljen, hisz béke van!” – harsogja a nép. Csak egy ember áll meg, hogy torz árnyékát nézve feltegye a kérdést: valóban ez a béke? Egyedül maradt. Gyűlöli a világot, köp a megszokásokra és retteg az unalomtól. Eldönti hát: játszani fog…

Richárd figuráját szokás amolyan machiavellista, modernkori diktátorelőképként értelmezni. Az előadás alkotói szerint ennél összetettebb ez a shakespeare-i figura, mert cselekedeteinek mozgatója nem egy szabad, unalomból fakadó elhatározás, hanem egy olyan világ, amelyben „nem lehet más, csak gonosz”. Ez a valódi kérdés.

Eszenyi Enikő és Hegedűs D. Géza a III. Richárd előadásában

Eszenyi Enikő és Hegedűs D. Géza a III. Richárd előadásában

Nem az, hogy miért lesz ilyen gonosz az ember, hanem hogy milyen világ az, amelyben ilyen gonosszá válik. A legfiatalabb generációt képviseli a rendező-fordító páros, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós, valamint a színészek egy része, akik a mai magyar színház kiemelkedő művészeivel – Eszenyi Enikővel, Hegedűs D. Gézával és a címszereplő Trill Zsolttal – játszanak együtt.

Dóra Béla, Eszenyi Enikő, Patkós Márton, Hegedűs D. Géza a III. Richárd előadásában

Dóra Béla, Eszenyi Enikő, Patkós Márton, Hegedűs D. Géza a III. Richárd előadásában

Kritikus szemmel a produkcióról:

“De ifj. Vidnyánszky Attilát és alkotótársát, a szöveget a Gyulai Várszínház bemutatójára átdolgozó Vecsei Miklós Hasit, (…) úgy tűnik, nem elsősorban az érdekli a III. Richárdban, ami a legtöbb rendezőt foglalkoztatni szokta. Már a szereposztás is gyanús: a hatalmon lévőket elismert, neves színészek játsszák, mindenki mást – azaz azokat, akik még maguk dönthetik el, mi lesz belőlük, hová állnak – csupa fiatal, egyetemista vagy frissen végzett színész. Akik hol félmeztelenül táncolnak, hol rapben mondják el az életüket, egyszóval folyamatosan a dühöngő ifjúság képét mutatják, szemben a veretes szövegeket mondó királyokkal és nemesekkel. (…) Ifj. Vidnyánszky III. Richárdjában nem az a fő kérdés, lehet-e uralkodni anélkül, hogy az ember be ne mocskolná magát. Ez az előadás – egyébként összhangban a gyulai Shakespeare Fesztivál előző napi Szeget szeggel-jével – már van annyira kiábrándult, hogy egyértelműnek vegye: nem lehet. Itt a kérdés már az: ha a fiatalok egy ilyen korba születtek bele, akkor legalább arra van-e esély, hogy előbb-utóbb azért megtörjük ezt a szégyenteljes hagyományt.” (Index.hu)

Hegedűs D. Géza és Trill Zsolt a III. Richárd előadásában

Hegedűs D. Géza és Trill Zsolt a III. Richárd előadásában

“Egy nyári, de nem egynyári produkció nagyon fiatal alkotóktól, a friss Junior Prima-díjas Vecsei-ifj. Vidnyánszky párostól. Klasszikus alapanyag friss megközelítésben a pályát épp csak elkezdők és tapasztalt művészek szabadcsapatában”. (Papageno.hu)

III. Richárd

III. Richárd

„A napi politika kisszerű működése nem, a Jan Kott-i Nagy Mechanizmus mindent és mindenkit letaroló gépezete, meg a delikát színészi játék miatt a masinába rejtett, azt működtető emberek játszmái annál inkább érdeklik az alkotókat. A gyulai III. Richárd fő tanulsága, hogy ilyen közállapotok között tökéletesen mindegy, hogy a két oldal közül melyik győz – már gondolok itt természetesen a York- és a Lancaster-házra”. (Revizor)

William Shakespeare: III. Richárd – Gyulai Várszínház, Nemzeti Színház

Fordító: Vecsei H. Miklós
Zene: Kovács Adrián
Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

Az előadás a POSZT-on június 12-én látható. További információ és jegyvásárlás