Fesztiváldíjas lakásszínházi előadások és monodrámák a POSZT-on!

2017 május 24. szerda, 6:06

Fesztiváldíjas lakásszínházi előadásokkal és monodrámákkal is vár a 2017-es POSZT.Kicsi a bors, de erős! Fesztiváldíjas lakásszínházi előadások és monodrámák, díjesőben részesített színészek a reflektorfényben: Ernelláék Farkaséknál  (a legjobb filmért járó Kristályglóbuszt besöprő film alapjául szolgáló előadás) Hajdu Szabolccsal, a Kritikusok által 2016 legjobb előadásának ítélt Egy őrült naplója Keresztes Tamással és a Makar Csudra a Los Angeles-i Hungarian Film Fesztivál legjobb színésznője-díjas Farkas Franciskával a POSZT Fesztivál programjában!

Ernelláék Farkaséknál

Ernelláék Farkaséknál

Ernelláék Farkaséknál Hajdu Szabolccsal

A színházi előadás, amelynek filmváltozata a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó díjat (Kristály Glóbusz), illetve a legjobb színész díját is elnyerte.

Két család, egy látogatás, meg egy rakás konfliktus… A kétszeres Karlovy Vary-díjas előadás társadalmi, illetve szociális kapcsolatok kérdéseire keres választ: külföldi élet, pénz, személyes kapcsolatok. Ernelláék Farkaséknál.

Ernella, Albert és 10 éves kislányuk, Laura egy évvel ezelőtt a jobb megélhetés reményében elhagyják az országot, de Skóciában nem boldogulnak, ezért hazajönnek. Az éjszaka közepén beállítanak Ernella nővéréhez, Eszterhez. Eszter férjével, Farkassal és 5 éves kisfiúkkal, Brúnóval jobb egzisztenciális körülmények között élnek Ernelláékkal szemben, akik komoly anyagi problémákkal küzdenek. A két család között soha nem volt igazi összhang. Ezt csak Eszterék érzik, Ernelláék szeretnek Eszteréknél lenni, pedig semmiben sem értenek egyet. A kérdés, hogy a két család hogyan és meddig tudja elviselni egymást Eszterék albérletében.

Hajdu Szabolcs gondolatai az előadásról:

“Megpróbálunk magunkról beszélni. A vágyainkról, a kételyeinkről, a szorongásainkról.
A hétköznapjainkról, a családról, a gyerekekről, a szüleinkről. Talán ha magunkról beszélünk, sok mindenki másról is beszélünk. Nem vagyunk különlegesek. A problémáink hasonlóak. A dolgok itt vannak körülöttünk csak meg kell ragadni őket, és elmesélni valahogy. Filmen vagy levélben, buszmegállóban vagy telefonon mindegy. Most színházban. Hagyjuk a formaságokat, csak beszéljünk, mondjuk el, amíg tudjuk, amíg lehet. Adjunk hírt egymásnak, egymásról.”

Helyszín és időpont: Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell terem, június 13, 21:00.
JEGYEK ITT KAPHATÓK!

Egy őrült naplója

Egy őrült naplója

Egy őrült naplója Keresztes Tamással

Gogol klasszikusa, Keresztes Tamás, a Katona József Színház művészének előadásában.

Gogol Egy örült naplója című “pétervári elbeszélését” állítja színpadra Bodó Viktor 2016 tavaszán monodráma formájában. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza, aki nem először kap főszerepet Bodó-előadásban, rá épült a Katona József Színházbeli híres Ledarálnakeltűntem is, amely érdekes párhuzamként szintén egy kiszolgáltatott kisember kényszerű ámokfutását mutatta be. Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készül. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos “szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2017-ben is ugyanolyan aktuális.

Helyszín és időpont:: Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház, június 16. / 19:00
JEGYVÁSÁRLÁS ITT LEHETSÉGES!

Makar Csudra

Makar Csudra

Makar Csudra Farkas Franciskával:

A Makar Csudra Farkas Franciska (Viktória, Aranyélet, Brazilok) önálló estje, amelynek keretein belül Makszim Gorkij novelláját meséli és játssza el. Az előadás rendező-dramaturgja a Trojka Színházi Társulás alapítója, Soós Attila. A darab Karafiáth Orsolya és a Harmadik Hely lakásszínház személyes felkérésére született.

Franciska az előadás során hat szerepet játszik el.

Farkas Franciska személyes ajánlója az esthez:

“A Makar Csudra gyerekkorom egyik meghatározó meséje. Édesanyám és édesapám miatt zsigeri rajongással kötődöm ehhez a történethez, az évek során azonban szélsőségesen váltakozott a véleményem a novelláról: volt, hogy beleszerettem, volt, hogy meggyűlöltem, de ami változatlan maradt, hogy a mai napig fel tud háborítani, ordítani lenne kedvem: “De miért???”
A kérdésemre kérdéssel válaszol a mese. Olvassuk egymást, lassan 30 éve. És egyre kevésbé igénylem a választ. “Jössz-mégy? Jól teszed! Nagyszerű sorsot választottál. Járj, kelj, nézz szét a világban, és ha eleget láttál, feküdj le, és halj meg. Ennyi az egész!”

Soós Attila rendező-dramaturg gondolatai a novelláról:

“Gorkij szereplői szociológiai szemszögből szembeötlően társadalmon kívüliek – vándorló cigányok, kikötői tolvajok, részegessé züllött péklegények -, de vagdalkozó és önveszélyes akaraterejük, a kitörésre kész igazság- és szabadságvágyuk olyan történelemformáló erőt rejtenek, mint a romantikus irodalom felnagyított hősfigurái: nem egyeznek bele a megalkuvásba.”

Helyszín és időpont: Cooltour Café Pécs, Június 10., 17:00

JEGYVÁSÁRLÁS ITT LEHETSÉGES!

A POSZT Fesztivál összes programja itt érhető el.