Apátlanul (Platonov) – Szász János kecskeméti rendezése a POSZT-on

2017 május 27. szombat, 14:29

A kecskeméti Katona József Színház Apátlanul (Platonov) c. előadásával versenyez az idei POSZT-on. Szász János rendezését június 13-án, 17 órakor láthatjuk a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

Ajánló a darab elé:

A fiatal özvegy, Anna Petrovna birtokán, szokásos féktelen nyári örömünnepre készülő társaság már csak Platonovot, a közösség lelkeként számontartott falusi tanítót várja, hogy kezdetét vegye a mulatság. Ám a férfi érkezésekor szembesül régi szerelme házasságkötésének tényével. Az önfeledt szórakozás, Platonov tréfái, a hosszú tél után megérdemelt felszabadultságérzés helyett elfojtott érzelmek, féktelen indulatok, ki nem mondott vallomások törnek elő a legkevésbé várt módokon. Házasságok, életek, anyagi javak forognak kockán Csehov művében, mely magában foglalja későbbi nagy drámáinak több elemét is. A magányosság különös tragikomédiájaként számontartott darabot Szász János rendezésében láthatják.

Kecskeméti Katona József Színház : Apátlanul (Platonov) / Fotó / Walter Péter

Kecskeméti Katona József Színház : Apátlanul (Platonov) / Fotó / Walter Péter

Szász János a darabról:

“Szó van benne a férfisorsról, főhősünk egy erősen magányos, meg nem értett ember, ugyanakkor egy Don Juan is. Platonov révén megjelenik az alkoholizmus, depresszió, elhagyatottság, szeretetéhség. Nagyon lényeges maga a közeg, hiszen Platonov önmagában nem tudna létezni. Reményeim szerint szem és fültanúi leszünk annak, hogyan csúszik le az ember a legmélyebb pokolba. Erről leginkább ő tehet, de oka a környezete is. (…) Nem valósította meg az álmait, és már nem is fogja. Szembenéz azzal, hogy nincs tovább. Mindenki ismeri a lépni kéne helyzetet, de ezt a lépést Platonov már nem képes megtenni. Ezt egyrészt a környezete lehetetleníti el, másrészt ő maga is eljut arra fokra – a maga el nem fogadásában, öngyűlöletében –, ahonnan nincs tovább. Számomra Platonov egy hétköznapi hős, aki megvan átkozva azzal, hogy folytonosan ki akarja mondani, amit gondol, és folytonos konfliktusokba viszi az alkoholból és öngyűlöletből fakadó igazmondása.” (Baon.hu)

Kecskeméti Katona József Színház : Apátlanul (Platonov) / Fotó / Walter Péter

Kecskeméti Katona József Színház : Apátlanul (Platonov) / Fotó / Walter Péter

Kritikus szemmel az előadásról:

“A padlón műfű szőnyeg, normál nézői székeink arra kerülnek. Mindig három oldalról nézzük, mi történik, állandóság azonban nincs, mert a helyszínváltások és a nézőtér-átrendezés miatt folyamatosan változik a perspektívánk. A 3D időnként 2D-re vált. A fekete falra írottakból azonosítjuk be, hol az iskola, és kedves geg a fehér négyzet, amelyet megérintve a világítás fel-le kapcsolható. Az kifejezetten szellemes, ahogy a két- és háromdimenziósság együtt él: a krétával felrajzolt fa ágain falra applikált kis madárkák ülnek. Játszanak az ablakok, az utcai lámpák fényei, játszik az ajtó mögötti földszint, ahonnan vasúti hajtány indul, és az emelet, a valamikori hangosító- vagy világosítófülke (?) Platonovék házaként funkcionál, ahonnan Szása ki- és lenéz. A talált térként remekül működő Ruszt Stúdió összes adottságát kihasználják, az előadás legeredetibb pillanatai ebből születnek”. (Színház)

Kecskeméti Katona József Színház : Apátlanul (Platonov) / Fotó / Walter Péter

Kecskeméti Katona József Színház : Apátlanul (Platonov) / Fotó / Walter Péter

“Märcz Fruzsina játékának lényege a közegből való kilógás: ez a nő örök otthontalan. A csipkeruha, a fölösnek tűnő elegancia kirívó – aztán a ziláltság, a kibomlott haj már nagyon is otthonos, de már minek. Zayzon Zsolt pasztell Vojnyicevje csupa értetlenség: már azt sem érti, hogyan foghatott ki egy ilyen nőt, aztán azt sem, hogyan veszíti el szinte rögtön. A tábornokné Bognár Gyöngyvér tiszta alakításában igazán együgyű: pasit akar, és a felhozatalból csak Platonov esélyes a szerepre. A fiatal özvegy élni akarása párosul az okos asszony alkukészségével, csak épp Platonov alkalmatlan erre is. Kocsis Pál alakítása igen erőteljes, de nem a szokásos svung, hanem a belső feszültség növekedése hajtja.” (168 óra)

Kecskeméti Katona József Színház : Apátlanul (Platonov) / Fotó / Walter Péter

“Régi vágású dramaturgia szerint akár azt is fölróhatnánk a szerzőnek, hogy elfelejti indokolni, mit esznek a nők, de még a férfiak is Platonovon, a részeges, züllött, világfájdalmas, állítólagos tehetségét rég szétkoptatott néptanítón, akinek egykori fényéből legföljebb kötekedő természete maradt meg. Sőt, még a kézenfekvő magyarázattal, mi szerint ő az egyetlen épkézláb, aránylag fiatal férfi az egész járásban, sem foglalkozik igazán. Evidenciaként vagy axiómaként kell elfogadnunk, hogy ő az egyetlen embernyi ember közel s távol. E hit nélkül paródiának látnánk az egyész történetet, csak ahhoz túlságosan hosszú, túl sok benne a részlet, túl sok a szereplő, túl bonyolult a cselekmény. Szász János már azzal elveti ezt a karikírozó, elviccelő lehetőséget, hogy Kocsis Pált választja címszereplőnek. Kocsis Pál robusztus színész, és korántsem csak testi értelemben. Szellemi és érzelmi formátuma is jelentékeny.” (ART7)

Fordító: Radnai Annamária

Díszlet, jelmez: Gyarmati Dóra
Rendező: Szász János
Az előadást 12 éven aluliaknak nem ajánlják.

Az előadás június 13-án látható a POSZT-on. További információ és jegyvásárlás