POSZT: A Mesél a bécsi erdővel versenyez az Örkény

2017 május 28. vasárnap, 15:16

Ödön von Horváth darabját június 14-én játssza Pécsett az Örkény Színház Bagossy László rendezésében.

Polgár Csaba, Pogány Judit / Örkény Színház: Mesél a bécsi erdő / Fotó: Gordon Eszter

Polgár Csaba, Pogány Judit / Örkény Színház: Mesél a bécsi erdő / Fotó: Gordon Eszter

Ajánló a darab elé:

„Minden színdarabom tragédia – csak azáltal válnak komikussá, hogy olyan rettenetesek. A rettenetest meg kell mutatni.” (Ödön von Horváth)

A bababoltos lánya házasodni készül a hentessel, de a szomszéd trafikosnő fiatal szeretője elcsábítja a lányt az eljegyzési pikniken. Az újdonsült szerelmesek elköltöznek, gyerekük születik. A csecsemőt kiadják a szerető anyjához vidékre, mert nem tudják eltartani. A bababoltos lánya táncosnő lesz, apja megtagadja, a trafikosnő egy fasiszta joghallgatóval vigasztalódik, majd visszafogadja régi szeretőjét. A gyerek közben meghal. A hentes megbocsát a bababoltos lányának, így minden megoldódik. Mint a mesében. Ödön von Horváth kispolgári története a 30-as évek Bécsébe repít, sok zenével.

Örkény Színház: Mesél a bécsi erdő / Fotó: Gordon Eszter

Örkény Színház: Mesél a bécsi erdő / Fotó: Gordon Eszter

Bagossy László rendező az előadásról:

“Általában párhuzamokat keres az ember. Még ha nem is direktben, programszerűen. Inkább a közérzet, a társadalmi atmoszféra vonatkozásában. Horváth nem élhette meg, hogy korának társadalmi feszültségeiből egy kiadós világháború lett. Az ‘előttünk a vízözön’ érzetét élte meg, hogy a fordítót idézzem. Mintha ismét születőben lenne a vágy, – és nem csak Magyarországon, hanem Európában, sőt, ahogy az amerikai választási előkészületeket látom, más kontinenseken is – a gyűlöletnek és a gyilkolászásnak a vágya. A szabadság, egyenlőség, testvériség eszményének feladása. Azt hiszem, most is baljós időszakot élünk. És ezt a baljós időszakot tanulságos lehet összevetni korábbi baljós időszakokkal.

Úgy képzelem, hogy az a kispolgári miliő azért lehet fontos, – bár jobban szeretem kisembernek hívni – mert ez az a bázis, ami a táptalaja lesz majd a sötét eszméknek, ami mögé aztán az emberek nagy tömegekben beállnak. A kiválók, a különlegesek, a bölcsek mindig kevesebben vannak. A műveletlen, frusztrált, sötét népcsoportok, a kisemberek – egyáltalán azok, akik egy gazdasági krízisnek az áldozatai – azok jelentik a ‘tömeget’. Akik tulajdonképpen nem is zavarnának vizet, ám amikor kenyérgondok támadnak, be kell zárni a kis üzletüket, akkor hogy-hogy nem, elkezdenek vágyni arra, hogy öljenek: mert bizonyos eszmékre nagyon nyitottá válnak. A butaságuk, a tragikomikusságuk Horváth számára nagyon vonzó, nagyon erős közeg ahhoz, hogy ezeket az eszméket a tragikus és a komikus oldalukról is meg lehessen aztán mutatni.” (potszekfoglalo.hu)

Örkény Színház: Mesél a bécsi erdő / Fotó: Gordon Eszter

Örkény Színház: Mesél a bécsi erdő / Fotó: Gordon Eszter

Kritikus szemmel az előadásról:

A szereplők: csupa ismerős. Úgy is beszélnek, mint itt, az én szűkebb pátriámban, Budapestnek ezen a faluszerű kis vidékén: Parti Nagy Lajos fordítása egyszerűen friss, mai beszéd, sok-sok rögzült mondattöredékkel, szófordulattal. Az emberek, akik ezt a nyelvet beszélik, közülünk valók és köztünk élnek: a játékboltos, a hentes, a trafikos, az úriasszony meg a valahai katonatiszt; van bennük jó meg rossz, legföljebb a családi ügyeik nincsenek úgy kitéve az aszfaltra, mint Ödön von Horváth darabjában. (Csáki Judit, Revizor)

Bécsi muzsika. Kellemes és andalító. Copfos kislány klimpíroz háttal nekünk, félre-félreüt, majd rutinos, szinte virtuóz zongorajátékra vált. A forgószínpad hirtelen fordulatot tesz: akit kislánynak hittünk, szakállas férfi, hosszú hajjal; mintha csak az Ödön von Horváth-dráma címe és tartalma között feszülő ellentmondást kívánná egy gegbe sűrítve elénk tárni Bagossy László rendezése. (Magyar Nemzet)

Se szerelem, se függetlenség, és persze boldogság sincs. Amivel mégis tapasztaltabbá válnak a szereplők, az az, hogy elvesztik ezekbe az eszményképekbe vetett hitüket. Tehetetlenségüket hangsúlyozzák az Istenhez intézett, egyre sűrűbb fohászok, az Isten akaratába való kapaszkodás. A rendezés azonban van annyira kegyetlen, hogy egy-két fricskával ez alól a hit alól is kihúzza a talajt. (7óra7)

Örkény Színház: Mesél a bécsi erdő / Fotó: Gordon Eszter

Örkény Színház: Mesél a bécsi erdő / Fotó: Gordon Eszter

Örkény István Színház
Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Díszlet: Bagossy Levente
Jelmez: Ignjatovic Kristina
Zenei munkatárs: Kákonyi Árpád
Rendező: Bagossy László

Az előadás a POSZT-on június 14-én látható.
További információ és jegyvásárlás