Operával is vár a Papageno Színpad a Sziget Fesztiválon

2017 május 29. hétfő, 14:41

25 éves a Sziget és 15 éve van önálló klasszikus zenei színpad, ami az idei évtől Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpadként működik.

Kodály halálának 50. és születésének 135. évfordulója nemcsak idehaza, hanem az egész világon ünnep – az ő tiszteletére mind az öt napon kórusok nyitják a programot. Így lesz vendég a vegyeskarként működő, számos díjjal büszkélkedő Vass Lajos Kórus, a tagok számáról elnevezett Octovoice Énekegyüttes, a könnyűzenei dalok kórusátirataival koncertező pécsi Voi Singers, a szemtelenül fiatal Medi Cantare Leánykar a Klezmer R’s zenekar kíséretében és nem utolsósorban a Mindenki című Oscar-díjas film által napok alatt világhírt szerzett Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola Soul Air Kamarakórusa.

SZIGET Fesztivál (fotó: fidelio.hu)

SZIGET Fesztivál (fotó: fidelio.hu)

Idén is visszatér Göncz Renáta és Magyaróvári Viktor, ismertebb nevén Kayamar. Két művész és egy looper pedál, mégis egy komplett zenekart hallhatunk megszólalni. Műsorukban mindenki által ismert és szeretett slágerek köszönnek vissza Katy Perrytől Gershwinig, korábban sohasem hallott acapella feldolgozásban.

25 éves a Sziget, 15 éve van önálló klasszikus zenei színpad, azon pedig ötödik éve vendégeink az Operaház művészei. A hármas jubileumot ünnepelve Aczél András rendező az elmúlt öt évben legsikeresebbnek bizonyult áriákat és muzsikusokat hívja segítségül – és ahogy az lenni szokott, a kiváló operaénekesek Dénes István vezényletével meg is énekeltetik a közönséget.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz rezidens szimfonikus zenekar, méghozzá egy nemzetközi együttes, az International Young Soloists’ Orchestra (IYSO) – ők játszanak majd az operaprodukciókban is, de az első és az utolsó napon önállóan koncertet is adnak Madaras Gergely vezetésével.

SZIGET Fesztivál (fotó: fidelio.hu)

SZIGET Fesztivál (fotó: fidelio.hu)

A kiemelt produkciók között szerepel a tüzes, extravagáns, virtuóz kubai zongorista, Jorge Luis Pacheho, a nemzetközi színtéren is aktív énekes-dalszerző, Harcsa Veronika és egyik állandó partnere, Gyémánt Bálint jazz gitáros, és a legkülönfélébb technikákat, hangszereket és stílusokat izgalmasan ötvöző Fugato Orchestra. A tavalyi nagy sikerű koncertek után idén mind az öt napon fellép a Non Classical csapata.

Élőzenei kísérettel mutatnak be minden este egy-egy fekete-fehér némafilmet az 1910-es és 20-as évekből. A Cine Concertek alkalmával két estén a francia Radio Mentale egy-egy Buster Keaton-filmet, a további három estén pedig a színházi munkáiról is jól ismert zeneszerző-zongorista, Darvas Ferenc egy-egy régi magyar klasszikus mozit kelt életre a zene segítségével.

Éjfél után a hazai és külföldi jazz-szcéna veszi birtokába a színpadot. Vendég lesz a Jazzy Bit triója Romániából, a „Django-Pop” hazai képviselője, a Pankastic!, a „jazz aranykorát” bemutató The Coquette Jazz Band, az impresszionista hatásokkal átszőtt progresszív, fúziós jazzt játszó Várallyay Petra Trio és a határokat állandóan feszegető harsonások, a Four Bones Quartet.

Forrás: Papageno