Véget ért a tizedik TESZT

2017 május 30. kedd, 14:20

Vasárnap este Ivo Dimcsev Songs from my Shows című koncertjével zárult a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó tizedik kiadása. Május 21. és 28. között tizenhat országból összesen huszonkilenc produkció volt látható a Csiky Gergely Állami Magyar Színház színpadain, illetve a város különböző helyszínein, ezeket összesen 3500 néző látta.

TESZT 2017 (fotó: Bíró Márton)

TESZT 2017 (fotó: Bíró Márton)

Az előadásokat követően a TESZT hagyományaihoz híven Upor László dramaturg vezette a közönségtalálkozókat a színház előacsarnokában. A fesztivál keretében két izgalmas kerekasztal-beszélgetés is zajlott a színházi alkotók társadalmi felelősségvállalásáról, illetve a személyességről a színházban – ezeket élőben lehetett követni a fesztivál Facebook-oldalán, ahol azok számára is elérhető, akik az eseményeken nem tudtak jelen lenni. A beszélgetések természetesen informális keretek közt is folytatódtak, gyakran éjszakába nyúlva. A jubileumi kiadás apropóján az együtt töltött idő, az emlékezés, a jelen pillanata, illetve a közös jövőnk kérdése különösen fontos szerepet játszott az idei TESZT-en. A TESZT a jelenben való tudatos együttlevésre és közös utópiák/disztópiák megalkotására is alkalmat nyújtott. Személyes vallomások és társadalmi problémák szőtték át a fesztivált, amelyek természetesen nem leválaszthatóak egymásról.

A fesztivál honlapján a már megjelent visszajelzések is megtalálhatók, amelyeket folyamatosan frissítenek. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a TESZT csapata ezúton szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vettek a fesztivál programjain és segítették azok megvalósítását.

Találkozunk jövőre, a TESZT tizenegyedik kiadásán!