„Jól csak a szívével lát az ember” – Beszámoló a Pécsi Családi Színházi Fesztiválról – 4. nap

2017 június 03. szombat, 8:10

Az V. Pécsi Családi Színházi Fesztivál 4. napján a Zentai Magyar Kamaraszínház Lúdas Matyija és a szombathelyi Weöres Sándor Színház A padlás című musicalje került műsorra.

Zentai Magyar Kamaraszínház – Lúdas Matyi
Egy eredeti magyar rege négy levonásban
Rendező: László Sándor

Wischer Johann, igazgatót kérdeztük a zentai színházban zajló munkáról.

A Zentai Magyar Kamaraszínház 2009-ben alakult saját társulat nélkül. 2013-tól azonban hat színészből álló állandó társulattal dolgozunk. Minden évadban bemutatunk gyerek, ifjúsági és felnőtt előadásokat is. Ebben az évadban 193 előadást tartottunk, ebből nagyjából hetvenet a saját játszóhelyünkön, a többit pedig Vajdaság különböző városaiban, de a Lúdas Matyit például a soproni színházban is játszottuk gyerekbérletben. Közel nyolcvan tantermi előadásunk is volt. Zenta középiskolás központnak számít, ezért igyekszünk rájuk is gondolni.

Minden olyan középiskolában játszottunk már, ahol magyar ajkú oktatás folyik.

Négy évvel ezelőtt nem színházi előadással kezdtük, hanem olyan foglalkozásokkal, ahol a diákok a színészeinkkel együtt játszhattak el szituációkat, például saját szüleik szerepébe helyezkedhettek. A munkánkat drámával foglalkozó pedagógus is segítette, egy átfogó stratégiát dolgoztunk ki az iskolák számára, nem véletlenszerűen zajlott a program.

Aztán elkezdtünk irodalmi műveket feldolgozni a diákoknak, egyik évben Az ember tragédiáját három színésszel negyvenöt percben mutattuk be iskolákban, 6 színt ragadtunk ki belőle, amit eljátszottunk, a többit átkötő szövegként ismerték meg a gyerekek, utána pedig beszélgettünk velük a látottakról. Kísérletképpen kipróbáltuk általános iskolában is nyolcadik osztályosokkal, és nagy sikere volt. Nagyon fontos hogy olyan anyagot vigyünk, amit nagyon jól ismerünk, mert sokat és nagyon jókat kérdeznek, tudnunk kell válaszolni. Idén egy vajdasági író, Gion Nándor művét a Kárókatonák még nem jöttek vissza címűt játszottuk.

A Lúdas Matyit megpróbáltuk kicsit megújítani más színházak előadásaihoz képest, ezért elővettük az eredeti művet, ami egy narratív szöveg, és igyekeztünk közelebb hozni a mához. Ma természetesnek ható dolgokat építettünk az előadásba, a szereplők például szelfiznek, de a wikipédia is szóba kerül. Bár kicsiknek szántuk, egy alkalommal középiskolában is játszottuk és örömteli meglepetés volt, hogy a gimnazistáknak mennyire tetszett.

Weöres Sándor Színház, Szombathely – A padlás
Félig mese, félig musical
Rendező: Horgas Ádám

Németh Judit, az előadásban MAMÓKA, öreg nénike, aki mindent tud az emberekről, így foglalta össze A padlás sikerének titkát.

A mesében a legfontosabb a szeretet és a tisztaság. Ez A padlás történetében abszolút érvényesül, ezért ez a rajongás, ami évtizedek óta körülveszi a darabot. Akinek tiszta és jó a szíve, az meglátja benne a szépet. Mert ahogy a Kishercegben is elhangzik: „jól csak a szívével lát az ember”.

A mi előadásunkat már a nagyon kicsik is élvezik, meglepődve tapasztaljuk, hogy elkezdték jobban szeretni, mint A dzsungel könyvét. Őket a látvány varázsolja el, ha még nem is tudják követni a történetet, a szellemek látványa, mozgása leköti őket.

A felnőttek pedig, ha bevallják, ha nem, rajonganak a mesékért, minden mesének megvan a felnőttekhez szóló komoly mondanivalója.

Az előadásban játszó színészek egy édes fiatal társaság, öröm velük lenni. Horgas Ádámmal is többször dolgoztam már, érdekes, hogy függetlenül attól, hogy revelatív-e az adott téma az adott közönségnek, az ő előadásai mindig szerethetőek a nézőnek. Az előadást látva tudja az ember, hogy milyen a rendező, energikus, lassabb, mélyebb stb. Ádám a munkáiban is egy nagyon szerethető ember, igazi apuka, kemény és határozott, tudja, hogy mit akar megvalósítani, de engedni is tud, hiszen látja a színészt, látja, hogy az mit szeretne, mit tud hozzátenni, mi van a színész lelkében.

 Szerző: Nagy Eszter