Jön a 24. Kabóciádé Veszprémben! – Bábelőadások, koncertek, éjszakai kalandtúra

2017 június 07. szerda, 16:00

A Kabóciádé Családi Fesztivál június 17-én és 18-án várja a családokat Veszprémben a város több pontján. A bábelőadások mellett koncertek, kiállítások, éjszakai kalandtúra is szerepel a fesztivál kínálatában – mondta el pénteki, veszprémi sajtótájékoztatóján a Kabóca Bábszínház igazgatója. Székely Andrea közölte: kilenc bábelőadást láthatnak a nézők a fesztivál hétvégéjén, két gyermekkoncertre látogathatnak el az érdeklődők, a szombati éjszakai kalandtúra állomásain pedig kivilágított óriásbábokkal lehet találkozni.

Az igazgató elmondta, hogy a fesztivált megelőző napon óriásbábos felvonulás lesz Veszprém sétálóutcáján. A fesztivál első napján, június 17-én a Szombathelyről érkező Mesebolt Bábszínház és Magamura Alkotóműhely a Dobronka Cirkusz Világszám című marionett előadást mutatja be a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren. Ezt követően megnyílik a Habakukkantó című kiállítás, mely felidézi a fesztivál valamint a bábszínház elmúlt évtizedeinek történetét.

Az Aranyecset című bábelőadás az Aranyszamár Színház előadásában látható szombaton délután, majd Sarkadi Bence Világjáró marionettek című utcaszínházi produkcióját nézhetik meg az érdeklődők. A Kodzsugukila, a boszorkány című afrikai mesét követően a Belvárosi Betyárok koncertjét hallgathatják meg a látogatók, majd a Szegény Dzsoni és Árnika című bábelőadás kerül színre a Kabóca Bábszínház előadásában.  A szombati éjszakai kalandtúrán a gyerekek nappal készített rajzai fényfestéssel jelennek meg a templom falára kivetítve.

Vasárnap a Lúdas Matyi című bábelőadást láthatják a nézők a Kereplő Színház előadásában, majd a Kalimpa Színház lép színre A királykisasszony cipője című, népdalokkal kísért bábelőadással. Déltől a fesztiválon megjelenő királyi párral piknikezhetnek a gyermekek, a Kabóca Bábszínház bábszínészei, Boróka királyné és Habakuk király desszerttel és zenei csemegékkel várja a legkisebbeket. Vasárnap délután a Kabóca Bábszínház Békakirály című marionett produkciója látható, majd a Kiscsőszi Hunyorgók gyermek bábcsoport mutatja be a Savanyú Jóska és a tizenkét bakonyi betyár című előadását. A fesztivált a Zabszalma Együttes Izgő-mozgó című koncertje zárja.

Székely Andrea elmondta azt is, hogy látható lesz majd fesztiválon egy életnagyságú textilből késztett elefánt, amely korábban a Fővárosi Nagycirkusz előadásában lépett színre. A Kabóca Bábszínházban készült óriásbábnak a fesztiválon tartják a névadó ünnepségét. Az igazgató beszélt arról is, hogy a Kabóca Bábszínház előadásai nyáron is láthatók majd. Prágában a Kinizsi Pál című produkciót, a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Békakirályt és a Kinizsi Pál című előadást, a Visegrádi Várjátékokon szintén a Kinizsi Pált, Szentendrén a Szegény Dzsoni és Árnika című előadást viszik színre.

Az MTI kérdésére válaszolva Székely Andrea elmondta, hogy a jövő évadban mutatja be a bábszínház A hét királyfi című nagyszínpadi bábjátékot, Csukás István Ágacska című mesejátékát, a Miú és Vau című bábjátékot valamint Arany János, A fülemile című költeménye alapján készült előadást.

Forrás: MTI, Színház.org