Megnyitó Halász Judittal – Lakatolással indult a POSZT

2017 június 08. csütörtök, 20:18

Megkezdődött csütörtökön a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a versenyprogram tizennégy előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget június 8. és 17. között a baranyai megyeszékhelyen.

Hoppál Péter, Halász Judit / POSZT 2017 / Fotó: Sóki Tamás, MTI

Hoppál Péter, Halász Judit / POSZT 2017 / Fotó: Sóki Tamás, MTI

A megnyitó 17:15-kor a Sétatéren vette kezdetét, ahol a versenyelőadásokat jelképező lakatokat a lakatfalra immár hagyományosan Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a 17. POSZT díszvendége, Magyar Attila, a POSZT ügyvezető igazgatója, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere helyezte fel. A Széchenyi téren felállított POSZT szelfifalnál egy rövid fényképezkedés után megnyitották a 2016/2017-es évadról átfogó keresztmetszetet nyújtó POSZT Plakátkiállítást.

A Színház térre érve, a Pécsi Nemzeti Színház előtt vette kezdetét a 17. POSZT ünnepélyes megnyitója. Beszédet mondott Hoppál Péter, Halász Judit, Páva Zsolt, Ráckevei Anna, Magyar Attila, a POSZT ügyvezetője és Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, aki ezután jelképesen átadta a színház kulcsát Magyar Attilának a POSZT idejére. A megnyitón a pécsi VoiSingers Produkció adott koncertet a színház előtt.

Hoppál Péter, Halász Judit, Magyar Attila, Vincze Balázs, Páva Zsolt / POSZT 2017 / Fotó: Sóki Tamás, MTI

Hoppál Péter, Halász Judit, Magyar Attila, Vincze Balázs, Páva Zsolt / POSZT 2017 / Fotó: Sóki Tamás, MTI

Az ünnepélyes megnyitón a kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a POSZT az elmúlt évek során bebizonyította, hogy a színházat csináló és az azt értő, szerető emberek önálló akarata általa vált azzá, ami. A fesztivál erőteljes szakmai közege évről évre megkövetelte magának a művészi függetlenséget, a magas minőségű programot és a fejlődésre lehetőséget adó találkozókat – hangsúlyozta. Egyúttal kiemelte, hogy a fesztivál folyamatosan változott, fejlődött, 2016 óta pedig “új arculattal és működési renddel teremtette meg újult erejét és frissességét”. Szavai szerint az idei seregszemlét teljes egyetértésben szervezte a tulajdonos pécsi önkormányzat, Magyar Teátrumi Társaság és Magyar Színházi Társaság. A magyar állam a tavalyihoz képest idén ötmillió forinttal többel, azaz 70 millió forinttal támogatja a találkozót – fűzte hozzá. Hoppál Péter jelezte azt is, hogy a magas nívójú vidéki fesztiválok idei 500 milliós állami támogatási kerete jövőre 750 millió forintra nő.

POSZT 2017 / Fotó: Sóki Tamás, MTI

POSZT 2017 / Fotó: Sóki Tamás, MTI

Halász Judit, aki Pécsen kezdte színészi pályafutását, köszöntőjében a találkozót méltatva arról beszélt, hogy a baranyai megyeszékhely nem véletlenül viselhette 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Ráckevei Anna, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a megnyitón kiemelte, hogy az MMA biztosítja a zsűri tizennégy szakmai elismerésének anyagi forrását, díjanként 250 ezer forintot. Hozzátette, hogy a Pécsi Nemzeti Színházban idén is rendeznek színháztörténeti kiállítást az MMA támogatásával, jövőre pedig a POSZT és az MMA közös színházműveltségi vetélkedőt is szervez, amelynek győztesei bekerülnek a 2018-as seregszemle közönségzsűrijébe.

POSZT 2017 / Fotó: Sóki Tamás, MTI

POSZT 2017 / Fotó: Sóki Tamás, MTI

Páva Zsolt, Pécs polgármestere kijelentette: a POSZT egyre inkább belegyökerezik a magyar kultúrába. Emlékeztetett arra, hogy nem mindig volt teljes a szakmai konszenzus a szereplők között. “E folyamatok jelentősen formálták a fesztivált, amelynek mára alakult ki az az arculata, amelyet mindannyian nagyon szeretünk, Pécsett különösen” – fűzte hozzá.

A POSZT versenyprogramjában 14 előadás szerepel, amelyeket Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatott. A versenyprogram köré szerveződik a több mint 30 előadásnak otthont adó fesztivál, amelyen különböző műfajú darabok láthatók a monodrámáktól kezdve a zenés darabokig. A kísérőprogramok a belvárosban lesznek, több koncertnek és előadásnak a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ ad otthont. A fesztivál első három napján a művészeti főiskolák, egyetemek előadásait is megtekintheti a közönség, ezek mellett kaszkadőrök és utcaszínházi produkciók is színesítik a programokat a Sétatéren, a Széchenyi téren és a belvárosban.

Forrás: MTI, Poszt.hu, Színház.org