A mumus és A meseautó Pécsett – Beszámoló a Családi Színházi Fesztiválról – 7. nap

2017 június 08. csütörtök, 10:13

A Pécsi Nemzeti Színház két előadásával, valamint a színház „Nézőgép” és „Színészgép” díjainak átadásával zárt az V. Pécsi Családi Színházi Fesztivál június 3- án.
A mumus – mese-musical – Rendező: Tóth András Ernő

Meseautó – zenés vígjáték – Rendező: Böhm György

Vitéz Miklós és Vadnai László filmforgatókönyvét színpadra írta Böhm György és Nemlaha György

Tóth András Ernő A mumus rendezője, a Meseautóban Stux Úr, valamint Böhm György a Meseautó rendezője beszélt az előadásokról.

A mumus

Tóth András Ernő, színész, rendező

„A saját gyerekeimmel rendszeresen jövünk a Családi Fesztivál előadásaira, ők 7 és 11 évesek. Az idei fesztiválon a kisebbnek a Csipike, a nagyobbnak a Gengszter nagyi volt a kedvence.

Bár rendezéseim közül A mumus az első, ami gyerekeknek szánt előadás, nem gondolom, hogy másképp kellene hozzányúlni, mint egy felnőtt darabhoz. Talán annyi újdonság volt, hogy nem kell elakadni, könnyen továbblendülnek a történések, megengedőbb a dramaturgia. Az író bár többet bíz a fantáziára, de nagyon világos viszonyrendszereket ábrázol.

A történet egy családról szól, sztereotípiák mentén halad, ismerős családi helyzeteket, feszültségeket mutat fel, ezáltal a gyerekek is, a szülők is magukra ismerhetnek.

Úgy gondolom, butaság lett volna a sztereotípiákat elkerülni, bár egy kicsit igyekeztünk visszahúzni, a szerző erősebben hangsúlyozta ezeket.

Általában a gyerekek muzikálisabbak, mint a felnőttek. Az előadásnak nem bonyolult a zenéje, a gyerekek három taktus után meg tudják ismételni, és akinek van gyereke, az tudja, hogy ez milyen örömet okoz számukra. A zene szórakoztat, feloldódnak benne.

A Meseautó és A mumus közt a célt tekintve, ami a szórakoztatás, erős a párhuzam.

Minden előadásnak van dramaturgiája, a Meseautóban a nem túl bonyolult történetnek a zene adja a dramaturgiai ívét. Ennek az előadásnak ez az újdonsága: az egészen újszerű zenei dramaturgia, ami a közönséget a zene mentén vezeti az érzelmekkel.

Böhm Gyurinak van egy alapvető, veleszületett érzéke ahhoz, hogy a néző fejével gondolkodjon. Jól bánik a színészekkel, nekik való, jó feladatokat ad nekik, amit ők jól megoldanak, így az előadás sikerre van ítélve.”

Meseautó

Böhm György, rendező

„A Madách Színházban láttam a Szente Vajk rendezte Meseautó musicalt, ami nagyon tetszett. Pont ezért döntöttem úgy, hogy mi visszanyúlunk az eredetihez és csak Márkus Alfréd zenéket használunk fel, több mint húsz dalt. Törekedtem rá, hogy egy zeneileg egységes alkotás legyen, ami egy nagyon izgalmas világot mutat fel.

Fontos, hogy nem szabad félreérteni, az előadásban beszélő az autót. Iróniát, groteszkséget ad a kissé talán szentimentális történetnek, amitől maivá, élvezhetővé válik.”

A pécsi színház idén rekordot döntött

 A Pécsi Családi Színházi Fesztivál utolsó előadása a Meseautó egyben a Pécsi Nemzeti Színház 2016/2017-es évadának utolsó előadása is volt. A telt ház előtt játszott Meseautó tapsrendjét követően Rázga Miklós igazgató szólította meg a közönséget, megköszönte az egész évadban tapasztalt érdeklődést és lelkesedést mely fontos visszajelzés a színház és a művészek számára.

Györfi Anna, Józsa Richárd, Rázga Miklós

Györfi Anna, Józsa Richárd, Rázga Miklós

Elmondta, hogy a színház idén rekordot döntött, az évad nézőszáma meghaladta a 123.000 főt. Átadta az úgynevezett „Nézőgép” díjat, mellyel minden évadban azt a nézőt jutalmazza a színház, aki a legtöbb jegyet váltotta. Idén a jegyértékesítő rendszer adatai alapján Barcsák Réka látta a legtöbb előadást, több mint harminc alkalommal járt a színházban. Majd az előadásban Stux Urat alakító Tóth András Ernő színművésszel együtt átadták a már hagyománynak számító „Színészgép díjat” is. Ezzel az évadban legtöbb előadást játszó női és férfi színészt jutalmazzák. A művészek a színház támogatóinak felajánlásával, rekreációjukat segítő ajándékot is kaptak. Györfi Anna, az évadban legtöbbet (176) játszott színésznő a Danubius Hotels jóvoltából négy napot tölthet Hévízen, Józsa Richárd (146) pedig a pécsi Professor Gym termébe kapott egy éves bérletet. Györfi Anna egyébként ezzel az előadásszámmal a vidéki nemzeti színházak művészei között is a legelső helyen áll.