16 bemutató a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján

2017 június 09. péntek, 9:07

Huszonöt színtársulat huszonhárom produkcióját tekintheti meg a közönség június 16. és 24. között.

Idén újdonság, hogy a korábbi fesztiválok központi helyszíne, a kisvárdai vár helyett az eredetileg Békéscsabán készült, majd a Fővárosi Nagycirkusz műhelyében átalakított porondszínházba várják a közönséget, a vár területén végzett régészeti ásatások miatt. A sátorszínház mellett a Rákóczi Stúdióban és a Művészetek Házában lesznek még előadások, egy produkciót pedig Debrecenben állítanak színpadra.

Udvari Kamaraszínház: Fehér szarvas

Udvari Kamaraszínház: Fehér szarvas

Andrási Attila, az Udvari Kamaraszínház (MKUK) művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta, hogy társulata a fesztivál keretében a Fehér szarvas című történelmi drámát adja elő. “Az Udvari Kamaraszínház a jelenünket eredményező múltunkkal foglalkozik, tehát megkeressük azokat a pontokat a magyar történelemben, amellyel mások keveset, vagy egyáltalán nem foglalkoznak”. Mint mondta, a Fehér szarvas története IV. Károly két visszatérési kísérlete között játszódik, az első felvonás Erdélyben, a második Budapesten. A politikai-szerelmi krimi nemcsak egy házasság történetét meséli el, de hangsúlyosan megjelenik benne az 1918-ban összeomló világrend és a nemzet sorsának különböző kataklizmái is. “Mindig izgalmas kihívást jelent színészként, ha az ember egy új helyszínen próbálhatja ki magát” – mondta Szemerédi Bernadett színművész. Hozzátette: kifejezetten örül annak, hogy rendhagyó helyszínen mutathatják be előadásukat, hiszen a porondszínház lehetőséget ad arra, hogy a nézők közvetlen közelében játszhassanak.

Kézdivásárhelyi Városi Színház: Skandináv lottó

Kézdivásárhelyi Városi Színház: Skandináv lottó

A szemlén a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a marosvásárhelyi Spectrum Színház, az Újvidéki Színház, a budapesti Nemzeti Színház, a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, az ExperiDance Tánctársulat, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Turay Ida Színház, az Aradi Kamaraszínház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Kézdivásárhelyi Városi Színház, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház, a budapesti Játékszín önálló, valamint a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház, illetve a Békéscsabai Jókai Színház és a MASZK Egyesület közös produkcióit láthatja a közönség.

Forrás: MTI, Színház.org