Látszatélet – Mundruczó rendezése is meghívást kapott a POSZT-ra

2017 június 09. péntek, 16:23

A Proton Színház előadása június 16-án az EXPO Centerben látható a POSZT versenyprogramjában.

Monori Lili / Proton Színház: Látszatélet

Monori Lili / Proton Színház: Látszatélet

Ajánló a darab elé:

Budapesti lakásba végrehajtó érkezik, hogy kilakoltasson egy egyedülálló asszonyt. Egy váratlan fordulat azonban megakadályozza, hogy véghezvigye, amit eltervezett. Miközben a részvétlen férfi kénytelen lesz elszámolni saját lelkiismeretével, az is nyilvánvalóvá válik, hogy a lerobbant lakás sötét titkokat rejt, amellyel az újonnan beköltözők is kénytelenek szembesülni…

Magunk választjuk a sorsunkat vagy eleve elrendelt életutakat járunk be? A szereplők látszatéleteket élnek, amelyek beidegződései messze túlmutatnak a pillanatnyi politikai állapoton. Az előadás két duettje két széljegyzet egy olyan társadalom margójára, ahol az igazságtalanság szokásjoggá vált.

Mundruczó Kornél egyszerre költői és provokatív előadása új utat jelöl ki a Proton Színház életében.

Proton Színház: Látszatélet

Proton Színház: Látszatélet

Mundruczó Kornél a Látszatéletről:

“Sok mindent lezártunk a Szégyennel és a Demenciával, amelyekben nagyon erős szociológiai reflexióval, de mégis játékos módon akartunk mesélni kortárs életekről. A Látszatélet ehhez képest sokkal komplexebben szeretné az életet, a minket körülvevő valóságot ábrázolni. Rettenetesen inspiratív próbafolyamat volt, mint az ismeretlenbe való beleszédülés – utoljára a Frankensteinnél éreztem, hogy folyamatosan meglep a darab, és nem tudom, mi fog kisülni belőle, ugyanakkor öröm ez a zuhanás.(…) Az együttműködés Wéber Katával az elmúlt három évben olyan ajtókat nyitott ki, amelyek mögött nagy tereket látok. Az ő analitikus gondolkodásmódja sokat segít elrendezni azokat a tartalmakat, érzeteket, amelyek foglalkoztatnak. Partnerségünk forgatókönyvekben, illetve külföldi színházi munkáim esetében is folyamatos.(…) A mostani csapat rendhagyóan kicsi, öt színésszel dolgozunk, akik közül hárman a kezdetektől fogva a Proton Színház meghatározó művészei – Monori Lili, Rába Roland és Láng Annamari. Mellettük még Jéger Zsombor és egy gyerekszínész játszanak a darabban. Az utóbbi szerepe kettőzve van. A Látszatélet tulajdonképpen duettekre épül, még soha nem dolgoztam ilyen kevés színésszel, ilyen szűk térben, de nagyon jól működik, élvezem.” (hvg.hu)

Proton Színház: Látszatélet

Proton Színház: Látszatélet

Kritikus szemmel az előadásról:

“A Látszatéletet a virtuális társulattal rendelkező Proton Színház életében új irányként határozták meg az előzetes híradások, amik ezúttal kivételesen cseppet sem túloztak. Miközben ugyanis a bemutató minden pillanatában magán viseli Mundruczó jól felismerhető kézjegyeit, ha úgy tetszik, a rendező alapvetően továbbra is ugyanazt mondja a világról, amit eddig állított róla, most mégis máshogyan fogalmaz, ez pedig segíti a nézőt abban, hogy olyasmit is észrevegyen, ami eddig a sár, vér és más testnedvek túladagolása miatt elkerülte a figyelmét.” (Jászay Tamás, Revizor)

“A szereplők között zajló sms-ezések kivetítésén keresztül a mobiltelefonokon, a füstfalra vetítésen és három nagy kivetítőn játszott videókon át a híradó-bejátszásig rengeteg minden teszi még összetettebbé és ezáltal még szabdaltabbá az előadást. Az, hogy a különböző fikciós, valóságos és természetfeletti szintek, illetve az ezek közötti átjárások jelentik az „élet egyenlő látszat” képlet egyedüli megfejtését, igencsak kevés az előadás teljességéhez. Hiányzik annak a kezdő gondolatnak a kibontása, hogy a sokféle szempontból periférián élő szereplőknek az élete miért nem az, ami. Azt, hogy a Látszatélet mindennek ellenére is felejthetetlen előadás, egy különös ötletnek köszönhetjük.” (7óra7)

Rába Roland / Proton Színház: Látszatélet

Rába Roland / Proton Színház: Látszatélet

WÉBER KATA: LÁTSZATÉLET
A Proton Színház előadása

Szereplők:
Monori Lili, Rába Roland, Láng Annamária
Jéger Zsombor, Kozma Dáriusz

Díszlet: Ágh Márton
Jelmez: Ágh Márton, Domán Melinda
Dramaturg: Boronkay Soma
Zene: Asher Goldschmidt
Rendezőasszisztens: Kiss Ágota
Produkciós vezető: Csató Zsófia
Producer: Büki Dóra
Rendező: Mundruczó Kornél