Prózai társulatok találkozója Pozsonyban – A Vígszínház is vendégszerepel

2017 június 09. péntek, 11:09

A vendéglátó teátrumon kívül hét külföldi társulat vesz részt a Szlovák Nemzeti Színház nemzetközi fesztiválján. A közönség az Eurokontext elnevezésű színházi mustra idején – június 10. és 20. között – tizenhat színpadi művet láthat, köztük a Vígszínház Találkozás című előadását. A fesztivál ebben az évben az előadásokkal olyan tükröt igyekszik a nézők elé állítani, amelyben azt láthatják, miként képes a civilizáció önmagát veszélyeztetni.

Börcsök Enikő, Király Dániel / Vígszínház: Találkozás / Fotó: Dömölky Dániel

Börcsök Enikő, Király Dániel / Vígszínház: Találkozás / Fotó: Dömölky Dániel

A pozsonyi Nemzeti repertoáron lévő darabjai közül azokat sorolta be a programba, amelyek párbeszédképesek a szemle központi gondolatával. Látható lesz Esterházy Péter Mercedes Benz című történelmi revüje, Sláva Daubnerová A zenélő ház című drámája, a Fanny és Alexander, a Rivers of Babylon, Az emberiség életéből, A félelem, az Ellenségkeresés és Az amerikai birodalom hanyatlása.

Az Izlandi Nemzeti Színház Othello című előadásának különlegessége, hogy Jagót nő alakítja. A produkció izlandi alkotói ezzel azt kívánják kifejezni, hogy a hatalomvágy nem a férfiak kiváltsága. A karrierista Jago női praktikákkal fertőzi meg a mór és fiatal felesége kapcsolatát. A hatalom- és a női irányításvágyról rajzol abszurd képet a Szlovén Nemzeti Színház Alfred Jarry legendás Übü királya alapján készült előadása. A krakkói Stary Teatr Henrik Ibsen A nép ellensége című drámáját hozza el Pozsonyba. A lengyel előadás különlegessége, hogy lesz benne egy improvizatív rész, amelyben a darab főhőse, a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval küzdő Stockmann doktor a szlovákiai viszonyokról is véleményt mond.

Izlandi Nemzeti Színház Othello

Izlandi Nemzeti Színház Othello

A magyar színeket a Vígszínház képviseli az Eurokontexten. A Találkozás szerzője Nádas Péter és Vidovszky László, rendezője Eszenyi Enikő, szereplői Börcsök Enikő, Király Dániel, Hullan Zsuzsa, Gados Béla, Kopek Janka, Puzsa Patrícia, Gilicze Márta, Tar Renáta, Ember Márk f. h., Viszt Attila, Földes Irmi és Igó Éva. A Találkozás katartikus, múlttal szembesítő alkotás, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete, amelyben a két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le. Az előadást június 15-én 19 órától láthatja a közönség.

A fesztivál közönsége egyetlen komédiát láthat majd, a bukaresti Caragiale Nemzeti Színház Két sorsjegy című előadását, melynek főhőse, egy megélhetési gondokkal küzdő hivatalnok két sorsjeggyel is hatalmas összeget nyer. Tűvé teszi az egész lakást, de nem találja a szelvényeket. Eszébe jut, hogy szürke felöltőjének a zsebébe dugta. A felöltőt azonban a felesége edényekért cserébe odaadta egy cigányasszonynak. Megindul a hajsza, ami számtalan komikus helyzetet teremt.

Sziléziai Színház: Mártírok (fotó: Radovan Šťastný)

Sziléziai Színház: Mártírok (fotó: Radovan Šťastný)

Marius von Mayenburg kortárs német drámaíró Mártírok című művéből tavaly Kirill Serebrennikov orosz rendező forgatott filmet, amelyet már Pozsonyban is bemutattak. Ezúttal a dráma színpadi változatát is megnézhetjük. Az ostravai Morva–Sziléziai Nemzeti Színház állította színpadra és hozza el az Eurokontextre. A darab főhőse a középiskolás Veniamin, aki hirtelen kifordul önmagából, egyre furcsábbá válik a viselkedése. Édesanyja arra gyanakszik, hogy fia drogozik, de más áll megváltozott magatartása hátterében: Veniamin vallási fanatikussá vált.

A Mannheimi Nemzeti Színház Bekapcsol/Kikapcsol című előadásával érkezik Pozsonyba. A darabot a kortárs német drámairodalom meghatározó egyénisége, Roland Schimmelpfennig a Tokiói Új Nemzeti Színház részére írta, s benne a fukushimai atomerőmű 2011 márciusában bekövetkezett katasztrófájával kapcsolatos érzéseit is megfogalmazta, átvitt értelemben, az emberi kapcsolatokba szőve. Egy tengerparti kis hotelba minden hétfőn szerelmi légyottra érkezik három házaspár, de mindenki mással bújik ágyba, nem a saját partnerével.

Forrás: ujszo.com