Legendás színészek, legendás szerepek – Kiállítással indult a Shakespeare Fesztivál

2017 június 10. szombat, 7:00

Fotókiállítás megnyitójával vette kezdetét a Madách Színház Szerelmünk, Shakespeare Fesztiválja.

Az eseménysorozat július 16-ig zenei és táncos produkciókkal, egyetemi és alternatív színházi, valamint irodalmi előadásokkal várja a közönséget.

Legendás színészek, legendás szerepek című fotókiállítás a Tolnay Szalonban

Legendás színészek, legendás szerepek című fotókiállítás a Tolnay Szalonban

“Legendás színészek, legendás szerepek”

A Tolnay Szalonban nyílt meg pénteken a Keleti Éva, Horvát Éva, Pólya Zoltán és Ilovszky Béla fotóiból összeállított tárlat, amely a Madách Színház legendás Shakespeare-előadásait idézi fel.

A kiállításon többek közt olyan nagy művészek sikerei elevenednek meg, mint Gábor Miklós és Huszti Péter Hamletje, Bessenyei Ferenc Othelloja, Huszti Péter Jagoja és Lear királya vagy Sztankay István, Schütz Ila, Gyabronka József legemlékezetesebb pillanatai a Lóvátett lovagokban.

A színház a Szerelmes Shakespeare című előadás június 9-i bemutatójához kapcsolódva szervezi a fesztivált, amely főhajtás William Shakespeare, az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja előtt.

Szirtes Tamás a Legendás színészek, legendás szerepek című fotókiállítás megnyitóján

Szirtes Tamás a Legendás színészek, legendás szerepek című fotókiállítás megnyitóján

„A hívószó végül ennyi volt csupán: Shakespeare”

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, a fesztivál ötletgazdája és szervezője korábban elmondta, amikor Madách Színház abba a szerencsés helyzetbe került, hogy megkapták a Szerelmes Shakespeare játszási jogát, azonnal elkezdett azon gondolkozni, hogy milyen egyéb lehetőségek rejlenek az előadásban, milyen programok „kísérhetnék” a nagyszabású perimert. „A hívószó végül ennyi volt csupán: Shakespeare. Shakespeare nevére pedig mindenkiben megindult valami, és akiket felkértünk a fesztiválra, nagyon szívesen vállalták, hogy mesélnek a számukra is oly’ fontos, sokszor mágikus kapcsolatról a szerzővel. Természetesen a fiataloknak is jelentős szerepe lesz a programban, a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai készülő és már kész előadással is érkeznek.” Szirtes Tamás hozzátette, hogy mindazt ami a színházban szép, érdekes és izgalmas, azt Shakespeare-ben megtalálta.

A fesztivál célja, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg, vagy akár fedezzék fel újra Shakespeare műveit, a programban előadás, zenés performansz, táncos est, romkocsmázás, dalnokverseny, fotókiállítás és Az én Shakespeare-em címmel 14 estéből álló beszélgetéssorozat is lesz.

Keleti Éva a Legendás színészek, legendás szerepek című fotókiállítás megnyitóján

“Shakespeare hajdan éppen úgy mesélt, ahogy mi is tesszük”

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója például június 16-án lesz vendég. Két sikeres Shakespeare-sorozatot is rendezett, az elsőt Kecskeméten, utána a Centrál Színházban. Koncepciója: szórakoztatva beszélni a valóságról, valós emberek hétköznapi tragédiáiról. „Abban biztosak vagyunk, hogy a nézők kegyéért folytatott küzdelemben Shakespeare hajdan éppen úgy mesélt, ahogy mi is tesszük. A szórakoztatás, a néző elbűvölése volt az ő ambíciója is. Akkoriban a világot meghódító hajóik orrára az angolok gyakran faragtak védőszenteket. Küzdelmes utunkon a mi hajónkra kezdettől őt választottuk védőszentnek. Most is vele hajózunk!” – fogalmazott a direktor.

Nagy újra-találkozásnak ad helyet Az én Shakespeare-em soorzat, ugyanis Stohl András és Zsámbéki Gábor 14 év után újra együtt dolgozik a Madáchban. Július 4-én Zsámbéki Gábor rendező Jordán Adéllal és Stohl Andrással mutatja be a nézőknek: hogyan rendez meg egy Shakespeare-művet.

Dunai Tamás a Legendás színészek, legendás szerepek című fotókiállítás megnyitóján

Puskás Tamás, Zsámbéki Gábor, Gálffi László, Bocsárdi László, Nádasdy Ádám, Kállay Géza, Zsótér Sándor, Stohl András, Szirtes Tamás, Nádasdy Ádám, László Zsolt, Takács Ferenc, Szikora János mellett Hegedűs D. Géza is tart előadást, akit június 19-én láthatunk a Tolnay Szalonban. „Ezek a művek a humanitás létformáinak gazdagságát rejtik magukban. Olyan élmény számomra Shakespeare-rel foglalkozni, mintha kortárs szerzőről lenne szó. Valami olyasmit képes megragadni, ami nem süllyed bele a hétköznapiságba, hanem sokkal alapvetőbb emberi kérdéseket vet föl” – nyilatkozta a színművész.

Költő- és dalversenyt is rendeznek

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói is több darabbal kapcsolódnak a programhoz, az én Shakespeare-em címmel pedig 14 estéből álló beszélgetéssorozatot is rendeznek neves színházművészek, műfordítók és gondolkodók részvételével.

A Legendás színészek, legendás szerepek című fotókiállítás megnyitóján

A fesztivál programjában szerepel költő- és dalverseny, koncertet ad Ónodi Eszter és a WH zenekar és látható lesz #Shakespeare LIVE címmel Hajdu István és Magyar Attila közös produkciója is. Fekete Ernő és Kerekes Éva előadásában egy-egy alkalommal Shakespeare-monológok hangzanak el, Shakespeare, ahogy nekünk tetszik címmel pedig több Shakespeare-darab témájára készült táncelőadást is láthat majd a közönség.

A Legendás színészek, legendás szerepek című fotókiállítás megnyitóján

Reneszánsz ételeket és italokat kóstolhatunk

A színház tetőteraszán reneszánsz romkocsma várja a nézőket, ahol reneszánsz ételeket és italokat kóstolhatnak, korabeli dalokat hallhatnak, illetve reneszánsz táncházat is tartanak a Szerelmes Shakespeare előadásai után.

Színház.org