Vidnyánszky: “Nem szabad megkérdőjelezni a POSZT fontosságát”

2017 június 14. szerda, 12:23
A Nemzeti Színház igazgatója szerint az idei POSZT arról szól, hogy újra normalizálódjon a hangulat a szakmán belül.

Vidnyánszky Attila Pécsen az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: a POSZT a szakma rendkívül jelentős eseménye, amelynek fontosságát nem szabad megkérdőjelezni. Ezzel ellentétes elképzelések néhány évente felröppennek a színházi szakma egy nagyon-nagyon szűk részéről, amely folyamatosan bántja és szidja a POSZT-ot. Úgy vélekedett: az elmúlt évben a pécsi találkozónak köszönhetően a színházi szakma egymással ritkábban egyeztető képviselői az egész művészeti ág lényegét érintő kérdésekről is eszmét cseréltek. Meglátása szerint az idei POSZT arról szól, hogy “újra normalizálódjon a hangulat a szakmán belül”.

Vidnyánszky Attila (fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

Vidnyánszky Attila (fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

 Vidnyánszky a nézeteltérések eredetére, 2008-2009-re visszautalva felelevenítette: akkoriban kiinduló vita volt, hogy vajon a színházi szakma elinduljon-e a projektalapú létezés felé, vagy megmaradjon az immár másfél évszázada kiépített, társulatokkal működő kőszínházi struktúra. Utóbbiról leszögezte: mindent el kell követni annak érdekében, hogy ezt generációról generációra átmentsék, mert – mint fogalmazott – a társulattal működő teátrum a legértékesebb színházi forma.

A Nemzeti Színház direktora a kaposvári és nyíregyházi színházfelújítást is példaként említve hangsúlyozta: a szakmában egyetértés van arról, hogy szükséges a teátrumi épületek infrastrukturális fejlesztése. Ugyancsak konszenzus uralkodik a színészképzés helyzetének normalizálásáról és arról is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek új épületre van szüksége – tette hozzá. A POSZT-ra visszatérve leszögezte: abban is egyetértés van, hogy kell a szakmának egy országos színházi találkozó, és Pécs annak jó helyszíne.

Mint felidézte, négy-öt évvel ezelőtt éppen ő maga volt az egyik élharcosa annak az elképzelésnek, hogy újra vándorfesztivállá tegyék a POSZT-ot. “Most azt látom, azoknak lett igazuk, akik végig azt képviselték, hogy próbáljuk meg Pécsett újragondolni a fesztivált” – fogalmazott.
A Nemzeti Színház a Részegek című darabbal, valamint a Gyulai Várszínházzal közös produkcióval, Shakespeare III. Richárd című királydrámájával szerepel a június 17-ig tartó POSZT versenyprogramjában. Vidnyánszky Attila szerint mindkét produkció “a világ bármelyik színházi találkozóján megállná a helyét”.
Forrás: MTI, Színház.org