“Az ma a trend, hogy minden rendben van” – Kováts Adél és Alföldi Róbert a Futótűzről

2017 június 16. péntek, 15:38

A Radnóti Színház versenyprogramban szereplő előadásáról kérdezte Alföldi Róbert rendezőt és Kováts Adél igazgatót, a darab egyik szereplőjét a POSZT.

“Ez sok szempontból nagyon más, mint egy klasszikus színdarab, ennek inkább mai dramaturgiája van. Egyre inkább egy ilyen fura verbalitás felé tart a kortárs színdarab, és nagyon érdekes, hogy a helyzetek hogyan vannak, és hogyan nincsenek. Ezek igazándiból – majdnem azt merem merem mondani – monológok sorozata. Ebben az a nehéz, hogy az ember mennyire rakja helyzetbe őket, mennyire hagyja meg monológnak, mennyire próbál meg úgy csinálni, hogy ezek valódi színpadi helyzetek lennének, ennek az arányát volt nehéz megtalálni. Ez egy ember, egy család története. Az a nagyon nehéz ebben a menekültkérdésben, hogy bárki, aki ebben az országban él – azok is, akik támogatják azt a hazugság áradatot, amit a kormány ezzel kapcsolatban nyom, biztos vagyok benne, hogy bárki, aki találkozna egyetlen olyan emberrel, aki tragikus, nehéz helyzetben van, segítene neki” – fejtette ki álláspontját Alföldi Róbert.

Radnóti Színház: Futótűz (fotó: poszt.hu)

Radnóti Színház: Futótűz (fotó: poszt.hu)

Kováts Adél elmondta, amikor eldöntötték, hogy műsorra tűzik a darabot, nem akart aktualizálni ezzel, sőt, tartott attól, hogy a világban olyan események lesznek, amikor az ember már azt mondja, hogy ezt már pontosan azért nem érdemes bemutatni, mert az élet annyira elétolakszik a témának. Az igazgató hozzátette: nagyon fájdalmas, ahogy az őszi bemutató óta sorra történnek a merényletek.

“Nem kifizetődő társadalmi problémákról beszélni, mert az a fontos, hogy szép dolgokról, a reményről beszéljünk. A társadalomnak is fontos, hogy tisztázza azokat a problematikus történelmi, szociológiai, gazdasági, társadalmi helyzeteket, ami az elmúlt száz-százötven éveben a lelkünkbe  bemászva megnyomorított bennünket. Az ma a trend, hogy minden rendben van” – mondta Alföldi Róbert.